1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Suomalaistutkija Pohjois-Korean ydinkokeesta: Ei yllätys, mutta huolestuttavia väitteitä esitetty

Suomalaistutkijan mukaan Pohjois-Korean väitteet ydinräjähteen pienentämisestä ohjuksen kärkeen sopivaksi voivat olla hämäystä.

Tokiossa jalankulkija ohitti videotaulun, jolla pyöri uutislähetys Pohjois-Korean ohjuskokeesta 29. elokuuta. Kuva: Franck Robichon / EPA

Pohjois-Korean tekemä ydinkoe ei tullut yllätyksenä suomalaistutkijalle.

Pohjois-Korea ilmoitti sunnuntaiaamuna testanneensa uutta vetypommia, joka sopii asennettavaksi mannertenväliseen ohjukseen.

Pohjois-Koreassa mitattiiin aamulla voimakas tärähdys, joka tulkittiin aluksi maanjäristykseksi. Myöhemmin syyksi kuitenkin ilmoitettiin voimakkaan ydinaseen koeräjäytys.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio muistuttaa, että Kiinan suhteen ei kannata olla sinisilmäinen. Uhkia ei kannata vähätellä, mutta myös Yhdysvaltain suurvaltapelin läpi pitää nähdä. Kuva: UPI

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Jyrki Kallion mukaan Pohjois-Korea on jo aiemmin tehnyt selväksi, että he jatkavat ydinohjelmansa kehittelyä.

Hänen mukaansa huolestuttavinsa asiassa on Pohjois-Korean esittämä väite, että maalla olisi valmius pienentää ydinräjähde mannertenvälisen ohjuksen kärkeen sopivaksi. Hän muistuttaa, että Pohjois-Korea voi myös bluffata asiassa.

– Onko Pohjois-Korea pystynyt kehittämään vetypommin, puhumattakaan uudenlaisesta ja onko sillä kyky pienentää ydinräjähde sellaiseksi, että se mahtuu ohjuksen kärkeen. Nämä ovat asioita, joista ei ole varmaa tietoa. On täysin mahdollista, että Pohjois-Korea tässä tilanteessa bluffaa, sanoo Kallio.

"Kansainvälisellä yhteisöllä rajalliset keinot"

Kallion mukaan maailmanpoliittinen tilanne ei juurikaan muutu ydinkokeen takia. Hänen mukaan kansainvälisellä yhteisöllä on varsin rajalliset keinot Pohjois-Korean pysäyttämiseksi. Hän uskoo, että Pohjois-Korean vastaisia pakotteita todennäköisesti kovennetaan, mutta niillä ei juurikaan ole vaikutusta ydinohjelman jatkamisen kannalta.

– Pohjois-Korea on tehnyt selväksi, että heidän näkökulmastaan ydinohjelman jatkaminen on ainoa vaihtoehto, millä he pystyvät maansa olemassaolon takaamaan.

Hänen mukaansa sotilaallinen väliintulo, johon Yhdysvalloissa on viitattu, sisältää liian suuria riskejä.

– Todennäköisimpänä pidän, sinänsä valitettavaa asiaintilaa, että kansainvälinen yhteisö joutuu toteamaan, että maailmassa on uusi ydinasevaltio, ja sen kanssa täytyy yrittää tulla toimeen, Kallio sanoo.

Lue myös:

Etelä-Korea: Jopa viisi kertaa Nagasakin atomipommia kovempi räjähdys

”Suurta tuhoavaa voimaa” – Pohjois-Korea väittää kehittäneensä uuden ydinaseen