1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Tutkijaupseeri: Pohjois-Koreasta pitää puhua pikkuhiljaa oikeana ydinasevaltiona

Kukkola muistuttaa, että Pohjois-Korean väittämiä ydinkokeen laadusta ei ole vahvistettu.

Televisionäyttö Soulissa, Etelä-Koreassa 3. syyskuuta, jolla grafiikkaa Pohjois-Korean tekemistä ydinkokeista. Kuva: Ed Jones / AFP

Vaikuttaisi siltä, että Pohjois-Korealla on jonkinlainen kyky rakentaa ydinase, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen tutkijaupseeri Juha Kukkola. Hän huomauttaa, että näin on siinä tapauksessa, jos Pohjois-Korean ilmoitukset ja tiedot kokeesta pitävät paikkaansa.

Kukkolan mukaan vielä on auki, kykeneekö Pohjois-Korea sijoittamaan ydinlatauksen ohjukseen ja ampumaan sen niin, että ydinlataus pääsee ehjänä kohteeseen.

– Pohjois-Koreasta pitää pikkuhiljaa alkaa puhumaan oikeasti ydinasevaltiona. Se näyttää päivä päivältä selvemmältä, pohtii Kukkola.

Hänen mukaansa sunnuntaisen ydinkokeen merkitystä oikean ydinaseen kehittämisestä on vielä vaikea arvioida.

Pohjois-Korea ilmoitti sunnuntaiaamuna testanneensa uutta vetypommia, joka sopii asennettavaksi mannertenväliseen ohjukseen.

Juha Kukkola Kuva: Yle

Pohjois-Koreassa mitattiiin aamulla voimakas tärähdys, joka tulkittiin aluksi maanjäristykseksi. Myöhemmin syyksi kuitenkin ilmoitettiin voimakkaan ydinaseen koeräjäytys.

Kukkola sanoo, että sunnuntainen koe oli jatkumoa ydinkokeiden sarjalle. Hän pitää merkittävänä, että kyseessä on ollut arvioiden mukaan isompi testi kuin Pohjois-Korean aiemmat viisi ydinkoetta.

– Joidenkin mukaan kyseessä olisi 10 kertaa vahvempi koe kuin edeltävä, hän pohtii.

Hän kuitenkin muistuttaa, että tiedot ovat vahvistamattomia ja selvyys on saatava siihenkin, oliko kyseessä vetypommi vai jokin muu.

– Jos se on tämän mallinen ydinlataus (vetypommi), niin silloin puhutaan useampaa kertaluokkaa suuremmasta räjähdysvoimasta, kun mitä aikaisemmin Pohjois-Korealla on ollut käytössään.

Kukkola sanoo, että jos Pohjois-Korea kehittää vielä entisestään ohjelmaansa, niin silloin voidaan puhua ”kaupungintuhoajista”, jotka voivat aiheuttaa merkittäviä vaurioita.

– Se on huolestuttava piirre, mutta nämä ovat edelleen Pohjois-Korean vahvistamattomia väitteitä. Niihin kannattaa suhtautua osittain varauksella.

Lue myös:

Suomalaistutkija Pohjois-Korean ydinkokeesta: Ei yllätys, mutta huolestuttavia väitteitä esitetty

Etelä-Korea: Jopa viisi kertaa Nagasakin atomipommia kovempi räjähdys

”Suurta tuhoavaa voimaa” – Pohjois-Korea väittää kehittäneensä uuden ydinaseen