1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinaseet

Pohjois-Korean ydinkoe on tuomittu maailmalla laajalti

Etelä-Korea vaatii Pohjois-Korean eristämistä pakotteilla. Ranska vaatii tiukkaa otetta Pohjois-Korean saamiseksi neuvotteluihin. Venäjä kehottaa osapuolia malttiin.

Tokiolaiset kulkivat televisioruudun ohi sunnuntaina, jossa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un esiintyi. Kuva: Toshifumi Kitamura / AFP

Pohjois-Korean kuudes ydinkoe on tuomittu maailmalla laajasti. Erimielisyyttä on siitä, miten tapahtuneeseen pitää reagoida.

Luonnollisesti nopeimmat reaktiot tulivat alueen valtioilta.

Japanin pääministeri Shinzo Abe sanoi, että koetta on mahdotonta hyväksyä. 

– Se haittaa merkittävästi alueellista ja kansainvälistä rauhaa ja vakautta, Abe sanoi.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-In vaati YK:lta uusia pakotteita, jotka täysin eristäisivät Pohjois-Korean.

Myös perinteisesti Pohjois-Koreaa tukeneen Kiinan ulkoministeriö ilmoitti, että Kiina tuomitsee Pohjois-Korean kuudennen ydinkokeen. Kiina vaati Pohjois-Koreaa lopettamaan toimet, jotka heikentävät tilannetta.

Trump: vihamielistä ja vaarallista

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvasi Pohjois-Korean toimia "vaarallisiksi ja vihamieliseksi" Yhdysvaltoja kohtaan.  Trump otti kantaa ydinkokeisiin Twitterissä.

Hän viestitti myös Etelä-Korealle, että rauhoittelu ei tehoa Pohjois-Koreaan.

Etelä-Korea vihjaa ydinaseiden sijoittamisesta?

Etelä-Korean presidentti Moon sanoi keskustelevansa Yhdysvaltain kanssa Yhdysvaltain armeijan vahvimpien strategisten voimavarojen sijoittamisesta Etelä-Koreaan.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in (vas) Kuva: Yonhap/ EPA-EFE

Presidentin kanslia ei täsmentänyt, mitä tämä merkitsee. Tämä voisi viitata ydinaseisiin, jotka Yhdysvallat veti Etelä-Koreasta 1991 (siirryt toiseen palveluun).

Etelä-Korea on ollut Korean sodasta alkaen Yhdysvaltain "ydinsateenvarjon" alla, eli Yhdysvallat on vakuuttanut olevansa valmis käyttämään ydinaseita sen puolustamiseksi.

Yhdysvallat on vakuuttanut myös Japanille olevansa sitoutunut sen puolustamiseen.

Yhdysvaltain presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H.R. MacMaster soitti japanilaiselle kollegalleen ja kertoi, että Yhdysvallat pitää kiinni sitoumuksistaan, mukaan lukien ydinpelotteesta Japanin suojaksi.

Macron ja Merkel: Kansainvälisen yhteisön oltava tiukka

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaatii YK:n turvallisuusneuvostolta pikaista reagointia Pohjois-Korean ydinkokeeseen, jotta maa saataisiin takaisin neuvotteluihin ja purkamaan ydinaseohjelmansa.

– Kansainvälisen yhteisön pitää olla tiukka käsitellessään tätä uusinta provokaatiota, Macron sanoi julkilausumassaan.

Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel vaativat iltapäivällä yhdessä kovempia EU-pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan. Merkel ja

Macron keskustelivat ydinkokeesta puhelimitse sunnuntaina.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donlad Tusk sanoi omassa lausunnossaan olevansa valmis kiristämään pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan.

Britannia haluaa välttää sotilaallisia toimia

Britannian ulkoministeri Boris Johnson totesi, että Britannia toivoo ennen kaikkea diplomaattista ratkaisua. Hän korosti, että Pohjois-Korean tilanteeseen ei ole helppoa sotilaallista ratkaisua.

Johnson kuvaili Pohjois-Korean kuudetta ydinkoetta "harkitsemattomaksi" ja "uudeksi provokaatioksi".

Pääministeri Theresa May kehotti YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan uusia pakotteita Pohjois-Korealle ja nopeuttamaan jo päätettyjen pakotteiden toteuttamista.

Myös YK:n pääsihteeri António Guterres tuomitsi ydinkokeen. Hänen mukaansa ydinkoe on perustavasti vahingoittanut alueellista turvallisuutta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat tänään BRICS-konferenssissa Xiamenissa. Kuva: Michael Klimntiev / EPA-EFE

Venäjä kehottaa malttiin

Venäjän ulkoministeriö sanoi julkilausumassaan (siirryt toiseen palveluun), että Pohjois-Korean johdon toimet luovat vakavan uhan rauhalle ja turvallisuudelle Korean niemimaalla ja koko alueella.

Venäjä kehotti välttämään kaikkia toimia, jotka voisivat edelleen kiristää jännitteitä, ja kehotti osapuolia neuvotteluihin ja vuoropuheluun.

Kremlin mukaan presidentti Vladimir Putin ei itse aio olla puhelinyhteydessä Kim Jong-uniin.

Venäjä on edelleen sitoutunut Kiinan kanssa esitettyyn tiekarttaan, jossa Pohjois-Korea pidättäytyisi ydin- ja ohjuskokeista vastineeksi siitä, että Yhdysvallat ja Etelä-Korea jäädyttäisivät omat sotaharjoituksensa alueella.

Kiinaa hallitsevan kommunistipuoluetta lähellä oleva Global Times -lehti kehottaa minimoimaan tilanteesta Kiinalle koituvat riskit, jollaisia olisivat mahdolliset ydinkokeiden aiheuttamat radioaktiiviset vuodot Kiinan rajan tuntumassa.

– Huolimatta Kiinan kansalaisten suuttumuksesta Pohjois-Korean uuteen ydinkokeeseen, meidän pitäisi välttää äkkipikaisia ja äärimmäisiä keinoja kuten täyden taloussaarron julistamista Pohjois-Korealle, Global Timesin pääkirjoituksessa pohditaan (siirryt toiseen palveluun).

– Vaikka Kiina katkaisisi täysin öljyntoimitukset Pohjois-Korealle tai sulkisi Kiinan ja Pohjois-Korean rajan, olisi epäselvää, kykenisimmekö estämään Pjongjangia tekemästä uusia ydinkokeita ja ohjuslaukaisuja.

Lue myös:

Presidentti Donald Trump: Pohjois-Korea on roistovaltio

Etelä-Korea: Jopa viisi kertaa Nagasakin atomipommia kovempi räjähdys

Timo Soini tuomitsee Pohjois-Korean ydinkokeen – pitää vaarallisena ja edesvastuuttomana tekona

Suomalaistutkija Pohjois-Korean ydinkokeesta: Ei yllätys, mutta huolestuttavia väitteitä esitetty

Päivitetty klo 15 ja klo 19.45. Lisätty mm. Donald Trumpin, Angela Merkelin, Boris Johnsonin, Theresa Mayn ja Antonio Guterresin lausunnot.