Ruotsin hallitus aikoo esittää kattoa hoitoyritysten ja yksityiskoulujen voitoille

Ruotsin oppositio ja hoitoyritykset vastustavat esitystä.

Ruotsi
Yhteiskunnallisista uudistuksista vastaava ministeri Ardalan Shekarabi.
Yhteiskunnallisista uudistuksista vastaava ministeri Ardalan Shekarabi.Esteban Biba / EPA

Ruotsin hallitus on päässyt yhteisymmärrykseen lakiehdotuksesta, joka rajoittaisi yksityisten sairaanhoitoalan yritysten ja yksityisten koulujen keräämiä voittoja. Asiasta kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Sosiaalidemokraattien ja vihreiden muodostama vähemmistöhallitus on saanut tuekseen Ruotsin vasemmistopuolueen.

Ehdotus perustuu viime vuonna laadittuun selvitykseen hoitoalan kehittämisestä. Ehdotuksen mukaan yksityiset hoitoalan yritykset voisivat nostaa voittoa enintään seitsemän prosenttia operatiivisesta pääomastaan lisättynä lainakorot.

Sama pätisi yksityisiin hoivayrityksiin ja yksityiskouluihin.

Yksityislääkärit, yksityiset hoitokeskukset ja fysioterapeutit eivät kuuluisi lain piiriin. Niiden sääntelyä pohtimaan perustetaan erillinen työryhmä, jonka työn on oltava valmis ensi kesäkuuhun mennessä.

Uudistusta vetävä yhteiskunnallisista uudistuksista vastaava ministeri Ardalan Shekarabi sanoo, että hallitus haluaa pitää häikäilemättömän voitontavoittelun poissa ruotsalaisista hyvinvointipalveluista.

Ehdotus on saanut vastaansa rajua kritiikkiä oppositiossa olevilta porvaripuolueilta ja hoitoalan yrityksiltä. Sen uhataan kadottavan Ruotsista tuhansia hoitopaikkoja ja kouluja.

Ministeri Shekarabi ei usko tähän.

– Olemme tehneet huolellisia vaikutusanalyysejä ja uskomme, että niihin yrityksiin, jotka haluavat jatkaa korkeatasoista toimintaa ja käyttää varojaan siihen, mihin ne on tarkoitettu, ei tämä laki vaikuta. Me haluamme lähettää viestin niille yrityksille, jotka ovat hyvinvointisektorilla vain saadakseen pikavoittoja.

Tällä hetkellä Ruotsin valtiopäivillä lakia vastustavilla porvaripuolueilla on enemmistö. Nykyhallitus aikoo kuitenkin tehdä hoitoyritysten voittokatosta vuoden 2018 vaalien keskeisen kysymyksen.