1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinkokeet

Presidentti Donald Trump ydinkokeesta: Pohjois-Korea on roistovaltio

Yhdysvaltain presidentin mukaan Pohjois-Korea jatkaa "erittäin vihamielisiä ja vaarallisia tekoja". Valtiovarainministeriö harkitsee Pohjois-Korean taloudellista eristämistä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Kuva: Chris Kleponis / EPA-EFE / Pool

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kuvannut Pohjois-Korean viimeöistä ydinkoetta erittäin vaaralliseksi ja vihamieliseksi teoksi Yhdysvaltoja kohtaan.  Trump otti kantaa kokeisiin iltapäivällä Twitterissä.

– Pohjois-Korea jatkaa vihamielisiä ja vaarallisia puheita ja tekoja, hän kirjoitti.

Trump kuvaili viestissään Pohjois-Koreaa "Roistovaltioksi, josta on tulossa suuri uhka ja häpeän kohde Kiinalle, joka ei ole onnistunut auttamaan [Pohjois-Korean tilanteessa]".

Myös Etelä-Korea sai kyytiä Trumpin Twitterissä.

– Etelä-Korea huomaa, kuten olen heille kertonut, että heidän rauhoittelunsa ei toimi Pohjois-Koreaan. He ymmärtävät vain yhtä asiaa.

Kun Trumpilta kysyttiin kirkkovierailun yhteydessä, aikooko Yhdysvallat hyökätä Pohjois-Koreaan, hän vastasi "katsotaan".

Yhdysvallat suunnitelee rajuja pakotteita

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö valmistelee Pohjois-Koreaa vastaan pakotepakettia, joka ministeriön mukaan merkitsisi Pohjois-Korean taloudellista eristämistä.

Pakotteiden jälkeen maat, jotka käyvät kauppaa Pohjois-Korean kanssa, eivät välttämättä voisi käydä kauppaa Yhdysvaltain kanssa, sanoi valtiovarainministeri Steve Mnuchin uutiskana Fox Newsille.

Trump vahvisti lausunnon myöhemmin Twitterissä.

Yhdysvallat ei käy kauppaa Pohjois-Korean kanssa. Eniten kansainvälistä kaupankäyntiä on Pohjois-Korean ja Kiinan välillä.

Trump keskustelee Pohjois-Korean ydinkokeesta kansallisesta turvallisuudesta vastaavan ryhmänsä kanssa tänään.

Päivitetty 17.00  ja 19.10: Lisätty tiedot uusien pakotteiden suunnittelusta sekä Trumpin sanalliset kommentit.