1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Parainen

Avolouhos laajenee Paraisilla kohti keskustaa – kurkista jättimäisen kalkkikaivoksen reunan yli

Kalkkikivilouhoksen reuna siirtyy noin 30 metriä kaupunkiin päin. Lähimmät talot ovat sadan metrin päässä.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Avolouhos laajenee Paraisilla kohti keskustaa – kurkista jättimäisen kalkkikaivoksen reunan yli
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Avolouhos laajenee Paraisilla kohti keskustaa – kurkista jättimäisen kalkkikaivoksen reunan yli

PARAINEN Kaivuri kippaa maata kuorma-auton kyytiin. Toinen auto odottaa omaa vuoroaan Paraisten entisen Seuraintalon tontilla. Kolmas kuorma-auto kääntyy juuri Sarlininkadulle täysi kuorma kyydissään.

Sama ruljanssi toistuu muutaman minuutin välein, kun Nordkalk valmistelee louhoksensa laajentumista.

Raskas liikenne on lisääntynyt kaivoksen viereisillä kaduilla. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Vielä pari viikkoa sitten työmaa oli nurmikenttää, jossa kasvoi puita. Nyt vain valkoisista kalkkikivistä tehty PARGAS-teksti muistuttaa vanhasta. Yksi pohjoismaiden suurimmista avolouhoksista laajenee puolen hehtaarin verran.

Nordkalkin mukaan kalkkikiveä on Suomessa vähän. Yhtiön mielestä on siksi tärkeää hyödyntää tehokkaasti olemassa olevat esiintymät. Paraisten kalkkikiveä käytetään muun muassa rakennusaineteollisuudessa, vedenpuhdistuksessa, maanparannuksessa ja valmistuksessa.

– Louhintavaiheessa saamme tästä noin miljoona tonnia hyvää, korkealaatuista kalkkikiveä, toteaa kaivospäällikkö Robert Mannström.

Kaivospäällikkö Robert Mannström Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Paraisten yli sata metriä syvä ja noin 70 hehtaarin avolouhos tuottaa yhteensä yli kaksi miljoonaa tonnia kiveä vuodessa. Valtaosa siitä on kalkkikiveä.

Kokonaislouhintamäärä ei uuden alueen myötä muutu. Laajennusta on tarkoitus louhia vähitellen seuraavan parin vuoden aikana. Räjäytyksiä uudella alueella tulee olemaan enintään neljä kuukaudessa. Louhiminen aloitettaneen loppuvuodesta.

Kaivos keskellä kaupunkia

Paraisten avolouhos on lähellä kaupunkia – keskustaan on muutamia satoja metrejä. Laajennuksen myötä louhoksen reuna siirtyy vielä kolmisenkymmentä metriä lähemmäs keskustaa. Lähimmät talot, muun muassa päiväkoti, ovat noin 100 metrin päässä.

Laajentumissuunnitelmia on esitelty naapureille kevään aikana. Kysymyksiä on tullut muun muassa rekkaliikenteestä, tärähdyksistä ja kalkkipölyn kulkeutumisesta.

Nordkalkin mukaan muutokset eivät tule olemaan entiseen nähden suuria.

– Tietysti nyt maanpoiston vuoksi raskas liikenne lisääntyy Sarlininkadulla ja Skräbbölentiellä, mutta se on lyhytaikaista, kaivospäällikkö Robert Mannström sanoo.

Läheisen Sarlininkadun ja uuden louhoksen väliin tulee verkkoaita sekä kolmen metrin korkuinen maavalli ääni- ja näköesteeksi.

Sarlininkadun viereen tulee kolmen metrin korkuinen suojavalli Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

– Räjäytyksissä käytetään diginalleja ja pidämme kentät aika pieninä, jotta tärinät olisivat mahdollisimman pieniä. 

Mannströmin mukaan palaute heidän laajentumissuunitelmastaan on ollut kaupunginjohdolta ja kaupunkilaisista suhteellisen positiivista.

Tärinöitä mitataan lähitaloissa

Avolouhoksen lähellä oleviin taloihin on asennettu tärähdysmittareita. Reilun sadan metrin päässä olevan taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Per-Erik Sundström esittelee teknisessä tilassa olevaa laitetta.

Tärähdyksiä mittaava laite. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Porakoneen muoviselta kantolaukulta näyttävästä laitteesta menee anturi seinään. Tulokset lähtevät automaattisesti Nordkalkille. Mittari on ollut talossa pari vuotta.

– Kerran olemme pyytäneet raportin, kun meidän mielestämme oli vähän kovempi räjähdys. Silloin jopa lasit vähän kilisivät hyllyssä. Kaikki luvut näyttivät kuitenkin, että asiat on selvästi vaihtelurajojen sisäpuolella, Per-Erik Sundström toteaa.

Per-Erik Sundström tutkii mittaria. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Hänen mukaansa paraislaiset ovat tottuneet kaivokseen ja kello 14 tapahtuviin räjäytyksiin, joten vaikka laajennuksesta on toki puhuttu, suhtaudutaan siihen rauhallisesti.

– Hieman on ehkä mietitty kuinka pitkälle se jossain vaiheessa laajenee.

Kaivetaanko jossain vaiheessa kaupungin alta?

Paraisten kalkkikiveä on louhittu 1600-luvulta alkaen ja yrityksen voimin liki 120 vuotta. Avolouhoksen laajentaminen jatkossa ei ole helppoa. Kaupungin kadut ja rakennukset tulevat vastaan.

Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

 Lähemmäs kaupunkia ei näillä näkymin halutakaan, kertoo kaivospäällikkö Robert Mannström.

– Tämä on nyt se, mitä me teemme. Muita suunnitemia ei tällä hetkellä ole.

Ruotsissa Kiirunan kaupunkia joudutaan siirtämään, koska rautamalmia halutaan louhia kaupungin alta. Voisiko Parainen joskus joutua siirtymään kaivuun tieltä?

– Tällä hetkellä tämä on vain ja ainoastaan avolouhintaa. Tällä hetkellä ei ole mitään maanalaista toimintaa, eikä sellaisia suunnitelmia, Mannström toteaa.