1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Puolustusministeri Mattis uhkaa Pohjois-Koreaa tehokkailla ja ylivoimaisilla vastatoimilla

Yhdysvaltain puolustusministeri mukaan Yhdysvallat vastaa sotilaallisesti, jos Pohjois-Korean taholta tulee minkäänlaista uhkaa Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia kohtaan.

Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis. Kuva: Julian Warnand / EPA

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis uhkaa voimakkailla sotilaallisilla toimilla, jos Pohjois-Korea tekee hyökkäyksiä Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia vastaan.

– Mikä tahansa uhka Yhdysvaltoja ja sen alueita, kuten Guamia, tai Yhdysvaltojen liittolaisia kohtaan saa vastaansa laajat sotilaalliset toimet, Mattis ilmoitti toimittajille Valkoisen talon edustalla myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa.

Puolustusministerin mukaan Yhdysvaltojen vastatoimet Pohjois-Koreaa kohtaan tulevat olemaan sekä tehokkaita että ylivoimaisia.

Mattis ei kuitenkaan tarkentanut millaisia toimia Yhdysvallat käyttäisi. Hänen mukaansa tarkoituksena ei kuitenkaan ole aiheuttaa Pohjois-Korean täydellistä tuhoa. Puolustusministerin mukaan Yhdysvalloilla on useita vaihtoehtoja.

– Teimme selväksi, että meillä on kyky puolustaa itseämme sekä liittolaisiamme Etelä-Koreaa ja Japania kaikilta hyökkäyksiltä. Sitoutumisemme liittolaisiin on raudanlujaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasi Valkoisessa talossa kansallisesta turvallisuudesta vastaavia neuvonantajiaan illalla Suomen aikaa.

Yhdysvallat valmistelee Pohjois-Koreaa vastaan ainakin pakotepakettia, joka maan valtiovarainministeriön mukaan merkitsisi Pohjois-Korean taloudellista eristämistä. Pakotteiden jälkeen maat, jotka käyvät kauppaa Pohjois-Korean kanssa, eivät välttämättä voisi käydä kauppaa Yhdysvaltain kanssa.