Texasin kuvernööri: Harvey-myrskyn vahingot pahemmat kuin traagisen Katrinan

Harvey-myrskyn aiheuttamien tuhojen jälleenrakentamisen arvioidaan maksavan jopa 150 miljardia euroa.

Kemikaalitehdas on tulessa Crosbyssa, lähellä Houstonia. Kuva: AFP

Texasin kuvernööri Greg Abbott arvioi, että Harvey-myrskyn aiheuttamat vahingot ovat suuremmat kuin vuonna 2005 riehuneen Katrina-myrskyn, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Abbotin mukaan jälleenrakentamisen kustannukset voivat nousta 180 miljardiin dollariin eli noin 151 miljardiin euroon.  Hirmumyrky Katrinan aiheuttamien taloudellisten menetysten arvoksi on arvioitu 90–110 miljardia dollaria. 

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on pyytänyt kongressilta vajaata 8 miljardia dollaria Harveyn aiheuttamien tuhojen hoitoon. Summa olisi ensimmäinen maksuerä, jolla pyritään auttamaan Texasia ja Louisianaa toipumaan tulvien aiheuttamista vahingoista.

CNN:n mukaan Valkoinen talo on myös ilmaissut pyytävänsä lisää rahaa Harveyn hoitoon kuun loppuun mennessä.

Yhdysvaltain katastrofiviraston Feman mukaan Texasissa hätämajoituksessa on edelleen 37 000 ihmistä ja Louisianassa noin 2 000 ihmistä. Fema on lisäksi siirtänyt 14 900 ihmistä väliaikaismajoitukseen.

Texasin viranomaisten tuoreimpien arvioiden mukaan lähes 13 000 kotia on tuhoutunut ja yli 200 000 kotia on vahingoittunut.

Lisäksi Harveyn aiheuttamissa onnettomuuksissa on kuollut ainakin 47 ihmistä.

Kemikaalitehtaan säiliöt palavat loppuun

Texasin osavaltiossa, Harrisin piirikunnassa sijaitseva Crosbyn kaupunki on pidättänyt hengitystään kemikaalitehtaan räjähdyksen pelossa.

Orgaanista peroksidia valmistavan tehtaan säiliöitä on palanut viime päivinä niiden jäähdytysjärjestelmiin tulvien takia tulleiden vikojen takia. 

Paloviranomaiset ilmoittivat sunnuntaina antavansa palaa viimeisetkin kuusi säiliötä, jotta tehdasalue säästyisi suuremmalta tuholta.

Crosbyn tehtaan liepeillä asuneet tuhannet ihmiset evakuoitiin viime viikolla ja tehdasalue eristettiin.

Ranskalaisomisteinen kemikaalitehdas Arkema SA valmistaa orgaanista peroksidia, joka on tyypillisesti räjähdysherkkä ja nopeasti palava yhdiste.