Utsjoen luvattomat kalastajat pääsevät käräjöimään: "Asia menee suoraan syyteharkintaan"

Lapin poliisi on päättänyt, että Utsjoen ja Vetsijoen luvattomat kalastajat eivät saa sakkoja, vaan asia etenee suoraan syyteharkintaan.

Utsjoki
Kati Eriksen, Anne Nuorgam, Heidi Eriksen
Vetsijoen osakaskunta

Komisario Marko Ijäs Lapin poliisilaitokselta kertoo, että Utsjoen ja Vetsijoen kalastusrikkomus menee suoraan syyteharkintaan.

Poliisi on yhdessä syyttäjän kanssa päättänyt, että asia menee suoraan syyteharkintaan, koska poliisin tiedossa on, että luvattomat kalastajat eivät aio maksaa sakkoja. Tämä tarkoittaa sitä, että Vetsijoen ja Utsjoen luvattomat kalastajat pääsevät käräjille, niin kuin ovat halunneetkin.

Juttu siirtyy syyteharkintaan lähitulevaisuudessa.

Käräjöinnin kautta halutaan muutosta kalastuslakiin

Vetsijoen luvattomat kalastajat olivat Vetsijoen osakaskunnan puheenjohtaja Anne Nuorgam, osakaskunnan edellinen puheenjohtaja Heidi Eriksen, osakaskunnan sihteeri Kati Eriksen sekä hänen 17-vuotias poikansa Erke Eriksen. He ilmoittivat elokuun alussa kalastaneensa laittomasti, ilman vapakalastuslupia, Vetsijoessa. Vetsijoki on Tenon sivujoki.

Heidi Eriksen
Vetsijoen osakaskunta

Myös utsjokelainen Esko Aikio ilmoitti laskeneensa lohiverkon luvatta Utsjoen yläjuoksulle elokuun 8. päivä, vaikka verkkopyynti on luvallista vain 31.7. saakka. Aikio ilmoitti itse verkostaan poliisille ja teki asiasta rikosilmoituksen. Aikio tiedotti elokuun puolessä välissä, että ELY-keskuksen Tenon kalastuksen valvojat ovat vetäneet laittoman verkon pois.

Esko Aikio
Esko Aikio verkoilla elokuussa 2017. Vesa Toppari / Yle

Luvattomien kalastajien tavoitteena on ollut päästä käräjille, ja käräjöinnin myötä muuttaa kalastuslakia, jossa paikallisten kalastusoikeuksia on rajoitettu.

Uusi kalastuslaki rajoittaa Ylä-Lapin kuntien asukkaiden maksutonta viehekalastusoikeutta lohen ja taimenen nousualueilla muun muassa Teno- ja Näätämöjoen vesistössä, Tuulomajoen ja Paatsjoen vesistössä sekä Tornion- ja Ounasjoen vesistössä. Nyt paikalliset voivat kalastaa valtion vesialueilla ainoastaan ostamalla ennakkoon kalastusluvan.

Myös Tenon uusi kalastussopimus astui voimaan viime toukokuussa. Uuden sopimuksen pyrkimyksenä on vähentää kalastuksessa kuolevien lohien määrää 30 prosenttia nykytasosta. Eniten uudet Tenojoen pyyntirajoitukset iskevät kuitenkin saamelaisten perinteiseen pyyntiin, jota rajoitettiin lähes 80 prosenttia. Matkailupyyntiä rajoitettiin noin 40 prosenttia.