1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Japanin keisarillinen perhe

Japanin prinsessa kihlautui taviksen kanssa

Mentyään naimisiin prinsessa Mako menettää kuninkaallisen asemansa.

Japanin keisarillinen perhe
Kei Komuro ja prinsessa Mako ilmoittivat kihlauksesta.
Kei Komuro ja prinsessa Mako ilmoittivat sunnuntaina kihlauksesta. Shizuo Kambayashi/EPA-EFE

Japanin prinsessa Mako, 25, ilmoitti sunnuntaina kihlautuneensa. Prinsessan mielitietty Kei Komuro on 25-vuotias lakiavustaja, joka ei ole kuninkaallinen. Tämä tarkoittaa, että Mako joutuu luopumaan omasta asemastaan kuninkaallisena mentyään naimisiin. Kihlauksella on keisari Akihiton ja prinsessan vanhempien hyväksyntä.

Japanissa keisariperheen naispuoliset jäsenet menettävät asemansa monarkiassa, mikäli he naivat säätynsä ulkopuolisen kumppanin. Kiistelty laki ei koske keisariperheen miehiä.

– Olen lapsuudestani asti tiennyt, että tulen luopumaan kuninkaallisesta statuksestani, kun menen naimisiin, Mako sanoi sunnuntaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

– Samalla kun olen auttanut keisaria ja täyttänyt velvollisuudet kuninkaallisen perheen jäsenenä, olen myös elänyt omaa elämääni, hän jatkoi.

Häät ensi vuonna

Makon ja Komuron romanssi alkoi viitisen vuotta sitten, kun molemmat olivat opiskelijoita Tokion Kansainvälisessä kristillisessä yliopistossa. Prinsessa kertoi lehdistölle kiinnittäneensä huomion Komuroon, joka "hymyili kuin aurinko". Sulhanen taas kertoi Makon seuraavan häntä lempeästi "kuin kuu".

Keisari Akihiton, 83, odotetaan luovuttavan asemansa ensi vuonna kruununprinssi Naruhitolle. Seuraavana perismysjärjestyksessä on Makon isä, prinssi Akishino.

Prinsessa Makon odotetaan avioituvan ensi vuonna. Tarkemmasta ajankohdasta ei ole tietoa. Japanin keisarihuoneen jäsenten häät ovat tarkkaan protokollan määräämiä ja valmistelujen odotetaan vievän aikaa.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi