1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksi kuolonuhri Burning Man -festivaaleilla

Mies syöksyi liekkeihin ja kuoli Burning Man -festivaaleilla Yhdysvalloissa.

festivaalit
taide- ja musiikkifestivaali Burning Man tunnetaan siitä, että kaikki tapahtuman valtavat taideteokset poltetaan lopuksi maan tasalle.
Taide- ja musiikkifestivaali Burning Man tunnetaan siitä, että kaikki tapahtuman valtavat taideteokset poltetaan lopuksi maan tasalle.Philipp Schwartz / AOP

Nevadan Black Rock Cityssa järjestettävän jättiläisfestivaalin päätösjuhlallisuudet saivat ikävän käänteen, kun nelikymppinen mies syöksyi turvajärjestelyistä huolimatta liekkimereen ja kuoli muutamia tuntia myöhemmin.

Keskellä autiomaata järjestettävä taide- ja musiikkifestivaali Burning Man tunnetaan siitä, että kaikki tapahtuman valtavat taideteokset poltetaan lopuksi maan tasalle.

Surmansa saanut mies juoksi päin täydessä roihussa palanutta, 12 metriä korkeaa puista ihmishahmoa, jonka polttaminen symboloi jälleensyntymistä. Viranomaisten mukaan mies ei ollut alkoholin vaikutuksen alainen. Huumetestejä ei ole vielä tehty. Ei myöskään tiedetä, oliko kyse itsemurhasta.

Utahissa vastaava tapaus

Järjestäjien mukaan onnettomuus on ensimmäinen laatuaan historian festivaalin liki 30-vuotisen aikana. Ihmisten on kuitenkin raportoitu saaneen palovammoja, koska he ovat yrittäneet ottaa matkamuistoiksi palaneiden taideteosten jäänteitä.

Vuonna 2014 Utahin Element 11 -festivaalilla tapahtui vastaava tapaturma. Element 11 on Utahin vastine Burning Manille. Tapausta tutkittiin itsemurhana.

Yhdeksän päivää kestävään Burning Maniin on osallistunut tänä vuonna 70 000 ihmistä. Liput tapahtumaan maksavat kalleimmillaan noin 400 euroa.

Saksan Love Paradessa järjestelyt pettivät

Festivaalikuolemat ovat maailmalla melko harvinaisia, ja yleensä niiden syynä ovat olleet panikoituneet ihmismassat. Vuonna 2000 yhdeksän ihmistä kuoli väentungoksessa Tanskan Roskildessa Pearl Jam -yhtyeen keikan aikana, ja Saksan Love Paradessa menehtyi vuosikymmen myöhemmin 21 ihmistä puutteellisten järjestelyiden takia. Samoista syistä Marokon Mawazine Festivalilla kuoli vuonna 2009 15 ihmistä.

Yhdysvalloissa on raportoitu useita festivaaleihin ja tanssitapahtumiin liittyviä huumekuolemia. LA Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) viimeisten kymmenen vuoden aikana maassa on varmistunut lähes 30 reiveissä ja EDM-festivaaleilla tapahtunutta huumekuolemaa. Syynä ovat useimmiten olleet ekstaasi, kokaiini tai metamfetamiini.

Suomessa Sonisphere-festivaalilla Porissa kuoli vuonna 2010 yksi ihminen pään alueen vammaan, jonka aiheutti alueella raivonnut myrsky. Kaksi vuotta aiemmin nuori nainen menehtyi Marttilassa Konemetsä-tapahtumassa. Poliisin mukaan tapaukseen ei liittynyt rikosta.

Lue seuraavaksi