Opettajat polkivat uudet pyörät koululle – myös koulukyydillä tuleville halutaan tarjota mahdollisuus pyöräilyyn koulussa

Pyörähankintoja auttaa valtion Liikkuva koulu -rahoitus.

polkupyörät
Savitaipaleen koulukeskuksen opettajat pyörillä
Kalle Schönberg/Yle

Taipalsaaren kirkonkylän Pölkky baarin eteen pyrähtää 15 pyöräilijän joukko. Ryhmä koostuu Savitaipaleen koulukeskuksen opettajista ja yhdestä vanhemmasta.

Opettajat ovat viemässä upouusia maastopyöriä Savitaipaleen koulukeskukseen. Matkaa on taitettu jo noin puolet yli 40 kilometrin matkasta.

Savitaipaleen opettajat tauolla Pölkky baarissa
Kahvitauko Pölkky baarissa.Kalle Schönberg/Yle

Useat koulut Etelä-Karjalassa ovat hankkineet tai ovat hankkimassa koulukyydillä saapuville oppilaille polkupyöriä kouluun. Pyöriä hankitaan, koska oppilaat eivät voi itse ajaa pyörällä kouluun, koska asuvat liian kaukana.

Taustalla on pyrkimys saada oppilaat liikkumaan enemmän. Koulun omat pyörät tarjoavat pyöräilymahdollisuuden kaikille.

– Tarkoitus on viedä uuden opetussuunnitelman mukaisesti opetusta koulun seinien ulkopuolelle. Koulun omat pyörät antavat kaikille tasavertaisen mahdollisuuden liikkua pyöräillen Savitaipaleen upeassa luonnossa, Savitaipaleen koulukeskuksen rehtori Petri Kyyrä kertoo.

– Päätimme hankkia oikein maastopyörät. Niitä voi hyödyntää esimerkiksi polkupyöräsuunnistuksessa tai ajalla maastolenkkejä myös muissa aineissa kuin liikunnassa, Savitaipaleen koulukeskuksen liikunnanopettaja Ari Mykkänen kertoo.

– Pyörillä voidaan mennä pitämään vaikka oppituntia jossain muualla kuin koulussa.

Valtiolta liikkumisrahaa

Savitaipaleen opettajien pyöräretki päätettiin järjestää Liikkuva koulu -ohjelman hengessä. Ohjelma on kanavoinut jo vuodesta 2013 valtion rahaa liikunnan edistämiseen kouluissa.

– Liikkuva koulu -rahoitus on osasyy siihen, että ollaan saatu budjetoitua rahat näihin pyöriin, rehtori Petri Kyyrä kertoo.

Myös muualla Etelä-Karjalassa kouluihin hankitaan polkupyöriä Liikkuva koulu -rahojen turvin. Näin on esimerkiksi Lappeenrannassa.

– Pyöriä on hankittu ainakin Pontuksen, Skinnarilan, Kimpisen ja Sammonlahden kouluihin, Lappeenrannan opetustoimenjohtaja Mari Routti kertoo.