Mitä se tarkoittaa, kun valtakunnan ylin syyttäjä saa syytteen? "On se kolaus, epäilemättä"

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen syyte tarkoittaa poikkeuksellista oikeudenkäyntiä ja mahdollisesti kolausta syyttäjälaitoksen maineelle.

Matti Nissinen
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen
Valtakunnansyyttäjä Matti NissinenJuha Kivioja / Yle

Mistä on kyse?

Apulaisoikeuskansleri on päättänyt nostaa syytteen valtakunnansyyttäjä Matti Nissistä vastaan virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Rikosepäily koskee valtakunnansyyttäjänviraston koulutushankintoja, joissa Nissinen oli ollut mukana. Virasto oli hankkinut yli 74 000 euron edestä johtajakoulutusta Deep Lead Oy:ltä, jonka hallituksen puheenjohtaja ja osake-enemmistön omistaja on valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen veli.

Rikosepäilyn tutkinnasta vastannut keskusrikospoliisi kovensi rikosnimikettä tutkinnan aikana. Ensin nimike oli tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen. _Nyt se on _virkavelvollisuuden rikkominen. Ensimmäinen nimikkeistä tarkoittaa, että epäilty rikos johtuisi huolimattomuudesta. Jälkimmäinen nimike viittaa tahalliseen toimintaan. Tuomio virkavelvollisuuden rikkomisesta on sakko tai enintään vuosi vankeutta.

Nissinen on kiistänyt rikosepäilyn virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hänet on toistaiseksi pidätetty virasta rikosepäilyn vuoksi.

Mikä tapauksesta tekee erikoisen?

Kyseessä on ennakkotapaus. Valtakunnansyyttäjä ei ole Suomessa aiemmin joutunut esitutkinnan kohteeksi.

Valtakunnansyyttäjä on Suomen syyttäjänlaitoksen ylin virkamies, eli Suomen ylin syyttäjä. Valtakunnansyyttäjän saama syyte menee lain mukaan (siirryt toiseen palveluun) suoraan korkeimpaan oikeuteen. Syyttäjänä poikkeuksellisessa oikeudenkäynnissä toimii joko oikeuskansleri tai eduskunnan oikeusasiamies. Matti Nissisen syytteen on nostanut apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakonen.

– Ei tule mieleen, että vastaavaa olisi tapahtunut. Kyseessä on valtakunnansyyttäjä, joka on oikeudenhoidossa tärkeässä asemassa. Tilanne, jossa hän itse on syytteen kohteena, on erittäin poikkeuksellinen, toteaa hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta.

Menikö syyttäjälaitoksen maine?

Yle pyysi lakiasiantuntijoita arvioimaan oikeusprosessin vaikutusta syyttäjälaitoksen nauttimaan luottamukseen. Mitä syyte tarkoittaa syyttäjälaitoksen maineen kannalta?

– On se kolaus epäilemättä, jos syyttäjä itse joutuu syytteeseen omien tehtäviensä hoitamisesta, sanoo hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

– Erittäin valitettavaa. Valtakunnansyyttäjä on syyttäjien johtaja ja muiden syyttäjien valvonnasta vastaava taho. Jos (valtakunnansyyttäjä) joutuu itse syytteen kohteeksi, niin kyllähän se vaikuttaa, sanoo valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio muistuttaa, että rikosepäily ei koske syyttäjälaitoksen ydintoimintoja, vaan laitoksen kehittämiseen liittyvää hankintaa, josta Nissisen olisi mahdollisesti pitänyt jäävätä itsensä. Tapauksen vertaaminen esimerkiksi Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion rikosepäilyihin on kaukaa haettua.

– Tämä on aivan eri mittaluokan asia. Selvä arviointivirhe on tapahtunut, jonka hän (Nissinen) on myöntänyt. Nyt kyseessä on sitten sen arviointi, onko virheessä kyse jopa rikoksesta, Nuotio sanoo.

Toisaalta syyte voi myös lujittaa kansalaisten luottoa oikeuslaitokseen.

– Tietenkin syytteen nostamisesta voidaan ajatella, että kukaan ei ole lain yläpuolella, vaan että ylimmätkin virkamiehet joutuvat tuomioistuimen käsittelyn kohteeksi, sanoo Olli Mäenpää.

Voiko valtakunnansyyttäjä jatkaa työssään, mikäli hän saa tuomion?

Professorit eivät halua ennakkoon arvioida oikeudenkäynnin lopputulosta. Myös mahdollisen tuomion seurauksien arvioiminen on vaikeaa, sillä kyseessä on ennakkotapaus.

Jos valtakunnansyyttäjä tuomitaan virkavelvollisuuden rikkomisesta, korkein oikeus voi erottaa hänet virastaan. Mikäli tuomioistuin tyytyisi tässä tilanteessa varoitukseen, kysymys voi tulla työnantajan – eli oikeusministeriön – arvioitavaksi.

– Se on kiperä paikka joka tapauksessa, jos ylin syyttäjä tuomitaan virkarikoksesta. Miten hyvin se ennakoi hänen mahdollisuuttaan uskottavasti jatkaa tehtävässä. En ota kantaa, mutta sellaisia kysymyksiä siinä joudutaan pohtimaan, sanoo hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Tuomas Ojanen vertaa asian painoarvoa siihen, jos korkeimman oikeuden presidentti tai oikeusasiamies saisi tuomion vastaavasta kuprusta.

– Nämä ovat sellaisia valtionhallinnon virkoja, joista käsin johdetaan koko alempaa organisaatiota, mihin liittyy valvonnallista ulottuvuutta. Se on se, mikä tekee asian vaikeaksi ja vakavaksikin.

Lue lisää aiheesta:

Valtakunnansyyttäjä syytteeseen virkavelvollisuuden rikkomisesta

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen pidätetty toistaiseksi virasta

Valtakunnansyyttäjä Nissistä koskeva esitutkinta valmis, etenee oikeuskanslerille

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen pian poliisin kuultavaksi – "Ei tässä ole tutkinnan kannalta mitään erityistä"

Rikostutkinnan kohteeksi joutunut valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen Ylelle: Odotan, että oikeus voittaa