1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. onnettomuustutkinta

Vuosaaren palon tutkinta valmistui – Kiukaita kehitettävä, vastuu palovaroittimista selvitettävä

Vastuuta toimivista palovaroittimista pitää antaa soveltuvalla tavalla myös muille kuin asunnon haltijoille, Onnettomuustutkintakeskus toteaa.

onnettomuustutkinta
Palomiehiä kerrostalon edustalla Vuosaaressa varhain perjantaiaamuna 9. joulukuuta.
Palomiehiä kerrostalon edustalla Vuosaaressa varhain perjantaiaamuna 9. joulukuuta.Yle

Onnettomuustutkintakeskus kertoo saaneensa valmiiksi Helsingin Vuosaaressa viime joulukuussa sattuneen kerrostalopalon tutkinnan. Tulipalossa kuolivat nainen ja hänen kolme lastaan. Nuorin uhreista oli parivuotias.

Palo sai alkunsa saunan kiukaan sytyttämistä kankaista, Onnettomuustutkintakeskus kertoo. Asunnossa ei ollut palovaroitinta.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa nyt, että sisäministeriö selvittää kiinteistöalan toimijoiden kanssa käytäntöjä siihen, miten kiinteistöjen omistajat ja ylläpitäjät saadaan omalta osaltaan sitoutettua huolehtimaan palovaroittimien olemassaolosta ja kunnossapidosta.

Vastuu palovaroittimien olemassaolosta ja kunnosta on kuitenkin asukkaalla, Onnettomuustutkintakeskus toteaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

– Asunnon haltijan vastuu huolehtia yksinään palovaroittimista ei näytä toimivan. Tämä on huomattu monessa tutkinnassa, sanoo johtava tutkija Kai Valonen tiedotteessa. Valosen mukaan vastuuta toimivista palovaroittimista pitää antaa soveltuvalla tavalla myös muille.

– Esimerkiksi taloyhtiöiden olisi luontevaa muun muassa asentaa varoittimia sarjatyönä asuntoihin.

Kiinteistöliitto: Taloyhtiö olisi tukena taustalla?

Suomen Kiinteistöliitossa on tiedostettu jo aiemminkin, ettei asukas itse kykene välttämättä hoitamaan asiaa, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo Ylelle.

Hän toteaa liiton korostaneen taloyhtiöille, että vaikka velvollisuutta laissa ei ole, asukkaita olisi hyvä muistuttaa palovaroittimien tärkeydestä säännöllisesti.

– Ongelma on tietysti se, että jos pohditaan, että siirrettäisiin ihan tämä vastuu taloyhtiölle – että olisi taloyhtiön vastuulla hoitaa ja seurata – niin kuitenkin se huoneisto on asukkaan kotirauhan turvaama. Kuinka usein se edellyttäisi käyntiä ja seuraamista siellä, Pynnönen pohtii ja jatkaa:

– Näkisin kyllä, että asukkaan tulee tietyllä tavalla edelleen vastata tästä ja seurata sitä tilannetta ja taloyhtiö olisi sitten tietynlaisena tukena siellä taustalla.

Se, että taloyhtiö seuraisi tilannetta jollakin tavalla, on myös muiden asukkaiden turva, hän huomauttaa.

"Kiukaiden käyttöliittymät ovat jääneet kehityksestä jälkeen"

Onnettomuustutkintakeskus kehottaa raportissaan (siirryt toiseen palveluun) myös kiuasvalmistajia kehittämään kiukaiden käyttöliittymiä turvallisempaan suuntaan: sen mukaan kiukaiden käyttöliittymät ovat jääneet kehityksestä jälkeen.

Kytkimet ovat usein epäselvät, merkinnät huonot eikä esimerkiksi mikään merkkivalo osoita ajastimen tai kiukaan päälläoloa, tiedotteessa havainnollistetaan. Turvallisuussuositus on kohdistettu suurimmille sähkökiukaiden valmistajille.

Onnettomuustutkintakeskus on kertonut jo aiemmin, että Vuosaaren tapauksessa kiukaan kellokytkin oli käännetty ajastusasentoon niin että kiuas oli alkanut lämmetä vasta yöllä. Kiuas oli lämmennyt noin puoli tuntia, minkä jälkeen sen tuntumassa olleet kankaat olivat leimahtaneet.

Palo oli kehittynyt sillä välin, kun perhe oli todennäköisesti nukkunut, helmikuussa kerrottiin.

Lue seuraavaksi