Turvapaikanhakijat osoittavat mieltään Torniossa – myös rajanylityksiin on varauduttu

Suomen ja Ruotsin yhteiselle Victoria-torille on kokoontunut noin 40 mielenosoittajaa ja myös vastamielenosoittajia. Mielenilmaus on vetänyt paikalle runsaasti myös yleisöä.

mielenosoitukset
Mielenosoitus Torniossa.
Turvapaikanhakijat mielenosoituksessa Suomen ja Ruotsin rajalla.

Turvapaikanhakijat ovat kokoontuneet tiistaina osoittamaan mieltään Tornioon aivan Suomen ja Ruotsin valtakunnanrajan tuntumaan. Turvapaikanhakijat ovat ilmoittaneet etukäteen, että he vastustavat rauhanomaisella mielenilmaisulla Suomen harjoittamaa turvapaikkapolitiikkaa.

Mielenilmaus Torniossa.
Minna Aula / Yle

Ihmiset ovat kokoontuneet Suomen ja Ruotsin yhteiselle Victoriantorille. Paikalla olevan Ylen toimittajan mukaan alueelle kokoontui mielenilmauksen alussa noin 30 mielenilmaisijaa. Puolenpäivän aikaan paikalla on nelisenkymmentä mielenilmaisijaa. Alun perin paikalle odotettiin jopa 300 mielenosoittajaa.

Mielenilmaus veti ihmisiä paikalle Torniossa 5.9.2017
Minna Aula / Yle

Paikalle on saapunut myös yleisöä ja tapahtumaa seuraa noin 200-300 ihmistä. Paikalla on myös vastamielenilmaisijoita. Tilanne kauppakeskuksen läheisyydessä on rauhallinen. Turvapaikanosoittajat ilmaisevat mieltään kyltein ja huudoin. Myös vastamielenosoittajilla on kylttejä sekä vastahuutoja.

Vastamielenilmaisija.
Minna Aula / Yle
Vastamielenilmaus Suomi Ensin.
Minna Aula / Yle

Poliisin läsnäolo näkyy vahvasti

Julkisuuteen aiemmin tulleiden tietojen mukaan Suomessa olevat turvapaikanhakijat suunnittelisivat kävelevänsä isolla joukolla valtakunnanrajan yli Ruotsiin ja hakevansa sieltä turvapaikkaa. Poliisin mukaan kukaan ei ole vielä ylittänyt rajaa.

– Keli on hyvä ja rauhalliselta vaikuttaa. Poliisilla on tilanne hallussa. Raja on tuossa kolmen metrin päässä, sanoo Lapin poliisilaitoksen komisario Marko Hiltula.

Erikoista tässä mielenilmauksessa on se, että olemme ihan rajan päällä.

Marko Hiltula

Tornion ja Haaparannan väliselle valtakunnanrajalle ei ole järjestetty varsinaista rajavalvontaa, sillä rajan saa ylittää vapaasti. Ruotsalaisten viranomaisten on kuitenkin mahdollisuus suorittaa ulkomaalaisvalvontaa eli tarkastaa, että maahan tulijoiden asiapaperit ovat kunnossa.

Ruotsin ja Suomen poliisi sulkee väyliä yli rajan.
Ruotsin ja Suomen poliisi on sulkenut rajan yli meneviä väyliä.Riikka Rautiainen / Yle

– Suomen poliisilla on kymmeniä poliiseja täällä ja samoin on Ruotsilla. Yhteistyö on tiivistä ja sitä tehdään koko ajan. Erikoista tässä mielenilmauksessa on se, että olemme ihan rajan päällä, Hiltula sanoo.

Lapin poliisi on varautunut ohjaamaan mahdolliset rajanylittäjät Suomesta Ruotsin puolelle Krannikatua pitkin. Tämä tarkoittaa sitä, että mahdolliset rajanylittäjät yritetään pitää pois valtatieltä, jota pitkin soljuu maantieliikenne maasta toiseen.

Krannikatu on uudehko yhdyskatu Tornion ja Haaparannan kaupunkien välillä, ja se on tarkoitettu lähinnä paikallisliikennettä varten.

Ruotsin poliisi kertoo, että rajanylittäjiä varten on varattu linja-autokuljetus. Rajanylittäjät kuljetetaan Ruotsin vastaanottokeskukseen.

Turvapaikanhakijoiden mielenilmauksen on kerrottu kestävän kello 17 saakka.

–Turvataan mielenilmaus ja varmistetaan että yleinen järjestys on kohdillaan täällä Torniossa, Hiltula sanoo.

Tietoja päivitetty juttuun kello 12:13