Vastasyntyneen sinivalohoito onnistuu myös kotona – "Ainakin äidille oli ihanaa, että päästiin kotiin"

Moni vauva kellertää vastasyntyneenä. Valtaosalla lievä keltaisuus häviää itsestään, osa tarvitsee sinivalohoitoa. Äiti ja vauva eivät välttämättä joudu jäämään hoidon takia sairaalaan, koska sinivalolaitteen saa myös lainaksi kotiin.

Kuva: Yle

Keltaisuuden hoito on ollut yleisin syy terveillä vastasyntyneillä pitkittyneeseen sairaalassaoloon. Hoidon takia vauvan ja äidin kotiinlähtö saattoi viivästyä useilla päivillä. Nykyään hoitolaitteen voi saada lainaksi kotiin.

– Äiti–lapsi-suhde vain paranee rauhallisessa ympäristössä kotona, ja koko perhe pääsee nopeammin mukaan vauvan hoitoon, toteaa sairaanhoitaja Tuula Laitala.

3,5 viikon ikäisen vauvan äiti, kokkolalainen Susanna Savukoski, iloitsee mahdollisuudesta kotihoitoon.

– Ainakin äidille oli ihanaa, että päästiin kotiin, mutta uskon kyllä, että vauvakin tykkäsi. Isä sai myös olla vauvan kanssa enemmän, kun päästiin nopeammin kotiin.

Vauvan maksa ei aina jaksa hajottaa bilirubiinia

Susannan vauvalla keltaisuus nousi puolentoista vuorokauden päästä syntymästä. Sairaalassa vauvaa hoidettiin sinivalolla neljä vuorokautta.

– Sitten pääsimme kotiin. Ensimmäisen kotivuorokauden jälkeen oli verikoekontrolli, joka näytti, että bilirubiiniarvot olivat taas lähteneet nousuun.

Kuva: Yle

– Saimme kotiin sinivalolaitteen, jossa vauva oli koko seuraavan vuorokauden. Vauva oli laitteessa kapalossa eli häntä pystyi syöttämään ja pitämään sylissä, vaikka hoito olikin käynnissä, Susanna kertoo.

Vuorokausi riitti, bilirubiiniarvot laskivat, eivätkä enää nousseet.

 – Laite on turvallinen ja helppo käyttää kotona. Johto seinään ja virtakytkimestä päälle ja pois, sairaanhoitaja Tuula Laitala opastaa.

Vauvojen keltaisuus johtuu bilirubiinista, punasolujen hajoamisaineesta. Vastasyntyneen punasolumassa on suuri, joten punasolujen hajotessa syntyy paljon bilirubiinia. Vauvan maksa ei välttämättä kykene toimimaan riittävän tehokkaasti, joten bilirubiinia kertyy helposti elimistöön.  

Vauva oli laitteessa kapalossa eli häntä pystyi syöttämään ja pitämään sylissä, vaikka hoito olikin käynnissä.

Susanna Savukoski

Liiallisesta bilirubiinista kärsivä vauva voi myös olla väsähtänyt eikä jaksa syödä kunnolla.

Keltaisuutta seurataan verikokeella. Bilirubiiniarvon hoitoraja määräytyy raskausviikkojen ja vauvan iän mukaan. 

Silmät suojattuna sinisessä valossa

Jos bilirubiiniarvo nousee ensimmäisinä elinpäivinä valohoitorajan yli, vauvalle aloitetaan sinivalohoito.

– Sinivalo auttaa hajottamaan bilirubiinia, jolloin se tulee pissan ja kakan mukana pois, kertoo sairaanhoitaja Tuula Laitala Lasten kotisairaalasta Kokkolasta.

Vauva makoilee sinivalohoidossa vaatteitta. Sinivalo on vaaratonta, mutta niin kirkasta, että vauvan silmät on suojattava. Valokaari myös lämmittää kevyesti, mutta ei polta lasta.

Valohoidon määrään vaikuttavat hoidon tarve ja lääkärin ohjeistus. Hoito annetaan valopatjalla tai -lampulla.

Keltaisuudelle myös harvinaisempia syitä

Keltaisuus on yleinen ja tavallisesti vaaraton oire vastasyntyneellä lapsella. Lievässä keltaisuudessa jo pelkkä riittävä ruokinta ja vauvan vatsan hyvä toiminta saattavat nopeuttaa oireiden vähenemisessä.

Joskus myös rintamaito saattaa aiheuttaa keltaisuutta. Äidinmaidossa on entsyymiä, joka hidastaa bilirubiinin  käsittelyä maksassa.

Harvinaisempi keltaisuuden syy on äidin ja vauvan veriryhmien erilaisuus. Keltaisuus on silloin voimakasta ja nousee nopeasti syntymän jälkeen. Silloin vauvan verenvaihto on nopeampi hoitokeino.