Hyppää sisältöön

Suomen syvin reikä kallistui – Kolaus uusiutuvan energian jättihankkeelle

St1 joutui vaihtamaan Otaniemen geotermisen koelaitoksen poraustekniikan. Hinnannousu voi johtaa siihen, ettei koelaitosta ole taloudellisesti kannattavaa kopioida muualle.

Kuva: St1

Yksi Suomen kiinnostavimmista energiahankkeista on kokenut takaiskun. Espoon Otaniemeen rakennettavasta geotermisestä kaukolämpölaitoksesta tulee aiottua kalliimpi.

– Porauskustannukset muodostavat reilusti yli puolet koko laitoksen investoinnista ja porauskustannukset ovat nyt merkittävästi korkeammat, sanoo St1 Deep Heat Oy:n toimitusjohtaja Jari Suominen.

Alkuperäisen suunnitelman mukaisena laitos tuottaisi 10 prosenttia Espoon kaukolämmöstä. Monistettuna teknologia voisi olla erittäin merkittävä apu etenkin pääkaupunkiseudun kaupungeille, joissa valtaosa lämmöstä tuotetaan maakaasua ja kivihiiltä polttamalla.

Nykyisellä energian hinnalla ja poraustekniikalla koelaitosta ei välttämättä saada monistettua kaupallisesti kannattavasti.

– Kyllä se voi olla vaikeaa, jos ei fiksumpaa ratkaisua keksitä. Toki täytyy muistaa että tässäkin lämpökaivot, jotka tehtiin 4,5:n ja 3 kilometrin syvyyteen paineilmaporaamisella, täyttivät kustannusodotukset. Lopullista laskua on mahdotonta esittää ennenkuin ratkaisu on loppuun asti tehty, sanoo Suominen.

Vesivasarointi vaihtui perinteisempään kiertoporaukseen

Takaisku johtuu poraustekniikasta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan syvimmät poraukset seitsemän kilometrin syvyyteen piti tehdä vesivasaroimalla. Poraus kuitenkin lopetettiin viime helmikuussa 4,5 kilometrin kohdalla. Tuolloin St1 ilmoitti (siirryt toiseen palveluun), että seuraavan puolen vuoden aikana keskitytään vesivasarateknologian kehittämiseen ja testaamiseen.

Heinäkuusta alkaen poraukset ovat jatkuneet perinteisemmällä kiertoporaustekniikalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että poraaminen on sekä hitaampaa että kalliimpaa.

– Tämä tehtävä on ehkä haastellisempi kuin odotettiin, vaikka tiedostimme kyllä, että tähän liittyy monenlaisia riskejä, sanoo Suominen.

Nyt pora kulkee viiden kilometrin syvyydessä ja yhtiö harkitsee reijän syvyyden madaltamista. Se ei kuitenkaan välttämättä vaikuttaisi radikaalisti laitoksen tuotantoon.

Kolaus ei ole kuolinisku

St1 jatkaa nyt siis ensimmäisen reiän poraamista. Vuoden loppuun mennessä pitäisi tehdä kokeet, joilla selvitetään reikään suihkutettavan veden kulkeutumista ja kuumenemista kallioperässä.

Vuoden 2018 alussa on tarkoitus porata toinen reikä, jota pitkin kuumentunut vesi saadaan maan pinnalle lämmittämään espoolaisia taloja.

– Ei tässä pyyhettä kannata kehään heittää, sanoo toimitusjohtaja Suominen.

Suomisen mukaan edullisempaa ja nopeampaa vesivasarointiakaan ei olla vielä täysin unohdettu.

– Kyllä meillä alan kehitystä seurataan ja mietitään, pitäisikö olla mukana myös porausteknologian kehityksessä.

Otaniemen porausten jatkosta kertoi ensimmäisenä Tekniikka & Talous (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

.
.