1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kemikaalit

Älä haise äläkä ainakaan tuoksu – Kunnissa harkitaan hajusteettomaksi julistautumista

Kangasalla on ehdotettu kunnan ryhtyvän parfyymi- ja partavesivapaaksi vyöhykkeeksi. Hieltäkään ei saisi haista.

Jos valtuustoaloite menee läpi, Kangasalan kunnantalolla ei saa jatkossa käyttää haju- tai partavesiä. Kuva: Yle

Vielä vuosikymmen sitten rööki kärysi monilla työpaikoilla. Tupakointikiellon tulo herätti aikoinaan runsaasti julkista närkästystä, mutta nykyään jo valtaosa kunnista on savuttomia.

Nyt halutaan suitsia myös muita hajuja ja tuoksuja.

Osa yrityksistä vannoo jo hajusteettomuuden nimiin ja huomioi siten tuoksuyliherkät asiakkaat. Pirkanmaalla Kangasalan kunnassa on parhaillaan käsittelyssä valtuustoaloite, jossa esitetään koko kunnan ryhtymistä hajusteettomaksi työnantajaksi ja työpaikaksi.

– Kun kunnassa on jo kerran suositukset tästä hajusteettomuudesta, niin miksi kunta ei voisi ottaa sellaista profiilia, että pyrkisimme oikeasti hajusteettomuuteen, aloitteen kirjoittanut vihreiden kunnanvaltuutettu Eija Eskola sanoo.

– Siitä ei ole mitään haittaa kenellekään, jos me ryhdytään hajusteettomiksi, mutta näistä partavesistä ja hajuvesistä on haittaa.

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton laajan kyselytutkimuksen perusteella lähes puoli miljoonaa suomalaista kärsii tuoksuista niin paljon, että heitä voidaan pitää vahvasti tuoksuherkkinä. Toistaiseksi ei tiedetä varmasti, mikä herkkyyden aiheuttaa ja miten sitä voisi hoitaa. Uusi amerikkalaisteoria väittää, että kyse on aivojen ylivirittymisestä.

Myös hiki kieltolistalle?

Kangasalla tehdyssä aloitteessa mainitaan myös hiki. Onko kunnan asia työnantajana ohjeistaa työntekijöitään myös hygieniassa?

– Sillehän ei tietenkään mahda mitään, jos joku haisee hielle vielä pesujen ja deodorantin jälkeenkin. Pahimpia tietysti ovat nämä kemikaalit kuten partavedet ja parfyymit, Eskola linjaa.

Eskola tietää lähipiiristään ihmisiä, jotka reagoivat erilaisiin tuoksuihin ja hajuihin voimakkaasti. Hajut saavat nenän ja silmät vuotamaan, ääni painuu, yskittää ja ahdistaa.

– Sellaisiin tilanteisiin joutuu joka puolella: konserteissa, teatterissa ja myös valtuustossa. Se on henkilökohtaisella tasolla oikeasti ongelma, Eskola sanoo.

Toive tuoksuttomuudesta saa ymmärrystä

Kangasalan kunnantalolla ajatus hajusteettomuudesta herättää hämmennystä.

– Olen niin tottunut käyttämään kaikkia hajusteita, että olisi aamulla vaikea lähteä töihin, jos ei laittaisi mitään kainaloihin tai käyttäisi hajuvettä, toimistosihteeri Minna Lehtinen sanoo.

Tuoksujen suitsiminen saa kuitenkin Lehtiseltä ymmärrystä osakseen.

– Se on kyllä ihan ymmärrettävää, koska allergioita on niin paljon, Lehtinen miettii.

Hiettömyyden vaade voisi aiheuttaa päänvaivaa kairausmies Tapio Järviselle. Joinakin päivinä pitäisi pysyä ulkohommissa ja poissa toimistosta. Tuoksuttomuus ei olisi ongelma.

– Ei niitä muutenkaan töissä tule käytettyä, ainoastaan iltaisin ja viikonloppuna, Järvinen sanoo.

– Koska tiedän, että on henkilöitä jotka ovat allergisia hajusteille, niin se heille suotakoon. Oon siinä mielessä ihan mukana, Järvinen jatkaa.

Ehdoton tuoksukielto olisi mahdoton

Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen ei usko, että kunnan nykykäytäntö hajusteiden osalta tiukentuu.

Kunnan sisäisessä suosituksessa kehotetaan hajusteettomuuden lisäksi jättämään voimakkaasti tuoksuvat kukat hankkimatta sekä tarvittaessa huomioimaan tuoksuista oireita saavat henkilöt.

– Oman näkemykseni mukaan suositus on hyvä lähtökohta. Ehdotonta kieltoa hajusteettomuudesta ei voida antaa.

– Suosituksen avulla voimme riittävästi huomioida tämän tuoksuyliherkkyyden työpaikoilla ja arjen tapahtumissa, Auvinen sanoo.

Kouvola ollut tuoksuton vuodesta 2015

Aiemmin taisteluun parta- ja hajuvesiä vastaan on käynyt Suomen kunnista vain Kouvola.

Kaupunki hyväksyi tuoksuttomuuden periaatteet vuonna 2015. Niissä toivotaan kaupungin työntekijöiden lopettavan hajusteiden käytön työpaikalla ja myös asiakkaiden toivotaan asioivan toimipisteissä tuoksuitta. 

Hajusteiden välttämisen lisäksi Kouvola kehottaa työntekijöitään huolehtimaan omasta hygieniasta ja välttämään tupakointia työpäivän aikana.

Myös monissa terveydenhuollon yksiköissä suositellaan parfyymien, partavesien ja muiden tuoksujen välttämisestä.