1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. historia

1800-luvun taistelusukellusvene osui maaliin – mutta miksi se upposi saman tien?

Yhdysvaltain sisällissodassa runsaat 150 vuotta sitten tuhoutuneen sukellusveneen kohtalo selvisi vihdoin.

historia
Sukellusvene laiturilla. Mies nojailee aluksen peräisimeen, vieressä istuu kivääriä pitelevä mies.
Aikalaismaalaus Hunleysta.Conrad Wise Chapman

Ihmiskunnan historian ensimmäinen sukellusvene, joka onnistui upottamaan vihollisaluksen, tappoi samalla laukaisulla koko oman miehistönsä, osoittavat tuoreet tutkimustulokset.

Yhdysvaltain etelävaltioiden sukellusvene H. L. Hunley räjäytti mustaruudilla ladatun torpedon pohjoisvaltioiden sota-aluksen USS Housatonicin kyljessä helmikuussa 1864. Vajaat viisi minuuttia myöhemmin Housatonic vaipui Charlestonin sataman lähivesiin. Viisi sotilasta kuoli. 30 ehti pelastautua.

Hunleyn 12-metrinen hylky löytyi Housantonicin hylyn lähistöltä vuonna 1995 ja nostettiin viisi vuotta myöhemmin.

Kaikki kahdeksan miehistön jäsentä olivat aluksen sisällä luurankoina. He olivat edelleen taisteluasemissaan, eikä luurangoissa näkynyt vammoja. Aluksen luukut olivat kiinni, eikä pumppuihin ollut yritettykään tarttua.

Pienoismalli auttoi kokeissa

Vain pieni reikä muutoin ehjän aluksen toisessa tornissa kertoi, että jotakin outoa oli tapahtunut. Mutta mitä? Tutkijat pohtivat, olivatko sotilaat tukehtuneet tai kenties sittenkin hukkuneet jollakin kummastuttavan nopealla tavalla.

Duken yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkimuksissa asiaa selvitettiin monenlaisilla kokeilla ja laskelmilla. Hunleyn pienoismallin lähellä tehtiin räjäytyksiä, ja aikalaisaseilla lauottiin ammuksia päin peltilevyjä, jotka oli tehty 1800-luvun puolivälin mukaisiksi.

Tutkimusta johtaneen Rachel Lancen mukaan tulokset osoittavat, että Hunleyn upotti paineaalto, joka oli sen oman torpedon aiheuttama. Lance laskee, että miehistön jäsenillä oli alle 16 prosentin mahdollisuudet selvitä paineaallosta hengissä.

Sikarinmuotoinen sukellusvene, jonka kärjessä on tynnyri tangon päässä ja sen ohjauslangat.
Piirroskuva Hunleysta ja sen aseistuksesta. Torpedo oli tynnyri, jossa oli runsaat 60 kiloa mustaruutia.Michael Crisafulli

Torpedoa ei laukaistu vaan survaistiin

Toisin kuin tämän päivän torpedot, joilla on oma voimansiirto- ja ohjauslaitteisto, Hunleyn laukaisema räjähde oli kuparista valmistettu ruutitynnyri. Se oli viisimetrisen tangon päässä aluksen edessä, hieman keulaa matalammalla.

Tangon tarkoitus oli survaista tynnyri vihollisaluksen kylkeen. Sisällä sukellusveneessä miehistö oli kauimmillaankin vain 12 metrin päässä.

Niin lähellä paineaalto aiheutti miehistön jäsenten aivoissa ja etenkin keuhkoissa suurta tuhoa. Keuhkot täyttyivät verestä, ja he kuolivat välittömästi, Lance kertoo.

Ilman miehistöään Hunley jäi ajelehtimaan, täyttyi vähitellen vedellä ja upposi. Vuorovesi kuljetti aluksen vain 300 metrin päähän Housatonicin hylystä.

Suunnittelija kuoli koematkalla

Matka jäi Hunleyn ainoaksi. Se ei ehkä ollut aivan odottamatonta aluksen suunnittelu- ja rakennusvaiheen perusteella. Silloin Hunley ehti upota kahdesti.

Tuolloin hukkui 13 miehistön jäsentä, myös suunnittelija, jonka mukaan alus oli nimetty. Horace L. Hunley oli versioinut aluksensa laivan lämmityskattilasta.

Lance arvelee, ettei myöskään torpedon vaarallisuus ollut täysi yllätys: aikalaislähteiden perusteella suunnittelijat pysyttelivät satojen metrien päässä koeräjäytyksistä, jotka tehtiin paljon pienemmillä ruutimäärillä kuin Housatonicin upottanut räjähde. Vedessä paineaalto myös etenee paljon nopeammin kuin ilmassa.

Lancen tutkimus on luettavissa vapaasti PLOS ONE (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdestä.

Lue seuraavaksi