Stora Enson Varkauden tehtaat tähtää maailmanmarkkinoille – hajua ja päästöjä luvassa alueelle aiempaa vähemmän

Maailmalla on nyt kysyntää pakkauskartongin raaka-aineelle ja puisille rakennuskomponenteille.

Varkaus
LVL-viilupuu
Puuviilu on Stora Enson Varkauden tehtaitten uusi tuote.Toni Pitkänen / Yle

Uudistunut Stora Enson Varkauden tehtaat tähtää kansainvälisille markkinoille. Entinen paperikone suoltaa nyt aaltopahvin raaka-ainetta ja uutena tuotteena tehtaalla valmistuu viilupuusta tehtyjä LVL-rakennuselementtejä.

– Meidän pääasiakkaamme ovat Euroopassa ja sen ulkopuolella, ja sinne menee myös isoin osa meidän tuotannostamme. Se, miten me pärjäämme kansainvälisillä kilpailukentillä, on kaiken a ja o, kiteyttää Varkauden tehtaita johtava Jarkko Tehomaa.

Jarkko Tehomaa
Jarkko Tehomaa johtaa Varkauden integraattia.Toni Pitkänen / Yle

Kyseessä on integraatti, joka koostuu pakkauskartonkitehtaasta, Varkauden sahasta ja LVL-tehtaasta. Stora Enso työllistää kaupungissa nelisensataa ihmistä.

Kaupungistuminen lisää kysyntää

Puiset rakennuskomponentit ja -elementit ovat Stora Ensolle kokonaan uusi tuote. Kyse on viilupuusta, jonka raaka-aineena on kuusitukki. Tukeista sorvataan kolmen millimetrin paksuisia viiluja, jotka liimataan yhteen kerroksittain lämmön ja paineen alla. Tuloksena on erikokoisia rakennuselementtejä, jotka soveltuvat niin uudis- kuin korjausrakentamiseen. Materiaalin etuna ovat suuri kuormankantokyky ja työstettävyys.

– Väestönkasvu, kaupungistuminen ja kaupunkirakentaminen lisääntyvät, jolloin tarvitaan lisää rakentamisen ratkaisuja, selittää LVL-viilupuutehdasta johtava Jaakko Huovinen.

Viilupuusta suurin osa menee vientiin, muun muassa Yhdysvaltoihin. Tehtaan on määrä olla täydessä tuotannossa vuoden 2018 kesällä, jolloin vuosikapasiteetti on 100 000 kuutiota.

Huovisen mukaan yhtiö ei aio itse ryhtyä rakentamaan taloja.

Jaakko Huovinen
Jaakko Huovisen mukaan kaupungistuminen lisää viilupuun menekkiä maailmalla.Toni Pitkänen / Yle

– Rakennuselementit ja -komponentit ovat Stora Enson ydinosaaminen, ja siinä me tulemme pysymään. Meistä ei ole tarkoitus tulla talonrakentaja tai rakennusyhtiö.

Paperikoneesta kartonkikone

Varkauden tehtaitten muodonmuutos konkretisoituu koneessa, joka vielä pari vuotta sitten teki hienopaperia. Nyt tuotannossa on kraftlaineri eli pakkauskartongin raaka-aine, jolla on kysyntää ympäri maailmaa.

– Meidän pitää pyrkiä siihen, että pystymme tarjoamaan laadukkaimpia ja kustannustehokkaimpia ratkaisuja. Siten pärjäämme myös hankalissa markkinatilanteissa, johtaja Jarkko Tehomaa sanoo.

Tuotantosuunnan muutosta on ollut todistamassa koneenhoitaja Pasi Mahrberg, joka on ollut tehtaalla jo yli 30 vuoden ajan.

Pasi Mahrberg
Pasi Mahrberg on nähnyt paperikoneen muuttuvan pakkauskartonkikoneeksi.Toni Pitkänen / Yle

– Ei se niin hirveästi tuonut uutta, kuin mitä alun perin pelkäsin. Lähes samanlaista tuotetta tehdään, hän myhäilee.

Pölypäästöt puolittuvat

Hyvää on tarjolla myös varkautelaisille. Kaupungissa on perinteisesti haissut raha, mutta jatkossa hajua luvataan olevan vähemmän, ja myös päästöjen pitäisi tulevan savukaasupesurin myötä olla pienemmät.

– Uskomme, että pääsemme noin puoleen nykyisistä pölypäästöistä. Muutos on siis merkittävä, Tehomaa lupaa.

Hänen mukaansa savukaasupesuri on tällä hetkellä tehtaan suurin kehitysinvestointihanke ja se maksaa useita miljoonia euroja. Hajupäästöjä puolestaan ryhdytään tutkimaan miehittämättömällä lennokilla.

"Kyllä puuta riittää"

Kun Varkauden tehtaat pääsee täyteen tuotantoonsa, se käyttää vuodessa noin kaksi miljoonaa kuutiota puuta. Puu tulee tehtaalle lähempää kuin aiemmin ajateltiin, keskimäärin sadan kilometrin päästä. Liikenne on kuitenkin aiemmasta lisääntynyt, sillä puukuorma tulee tehtaalle nyt kymmenen minuutin välein.

Toisaalta myös kilpailu kiristyy. Äänekosken biotuotetehdas lisää jo tänä vuonna puunkorjuuta ja Kuopioon on suunnitteilla maailman suurin havusellutehdas Finnpulp.

Stora Enso Metsän ostojohtaja Esa Ojala uskoo, että puusta ei tule pulaa.

– Kyllä puuta riittää, kunhan metsänomistajat vain tuovat sitä markkinoille.

Esa Ojala
Esa Ojalan mukaan puuta riittää, vaikka kilpailu kiristyy.Toni Pitkänen / Yle