1. yle.fi
  2. Uutiset

Kompostoiviin talouksiin pistotarkastuksia Kuopiossa

Kompostoinnilla voi säästää jätemaksussa, mutta kompostorin on oltava määräysten mukainen.

Kuopio
Kompostori pihalla.
Heini Holopainen / Yle

Kuopion kaupunki käy tekemässä tarkastuksia kompostoinnista ilmoittaneilla kiinteistöillä Kuopiossa tiistaina ja keskiviikkona.

Tarkastuksissa selvitetään kompostointia koskevien määräysten noudattamista, kuten kompostoinnin asianmukaisuutta ja kompostoinnista annettujen tietojen oikeellisuutta. Tarkastuksia tehdään satunnaisesti valituille kiinteistöille Männistössä, Inkilänmäellä, Petosella ja Maaningalla. Tarkastuksesta on ilmoitettu etukäteen kirjeitse.

Aiemmilla tarkastuskäynneillä kompostointi on todettu pääosin asianmukaiseksi. Puutteita on havaittu kompostorien rakenteessa tai hoidossa.

Joillakin kiinteistöillä kompostointi on jätetty tekemättä, vaikka siitä on ilmoitettu. Jätemaksusta saa alennusta, jos biojätteet kompostoi itse eikä laita niitä sekajätteen joukkoon. Kompostoija saa vuosittaisesta vajaan 37 euron perusmaksusta 20 euron alennuksen.

Kompostorin voi ostaa tai tehdä itse. Esimerkiksi vanhat kylmälaitteet ovat kuitenkin jätettä, joka otetaan jäteasemilla maksutta vastaan vaarallisena jätteenä. Elintarvikkeiden kompostointi vaatii jyrsijöiltä suojatun kompostorin. Talviaikaan käytössä olevan kompostorin on oltava myös lämpöeristetty.

Lue seuraavaksi