USA YK:n hätäkokouksessa: Kim Jong-un suorastaan kerjää sotaa – "Kärsivällisyytemme ei ole loputonta"

Kokous oli jo toinen turvallisuusneuvoston viikon sisään pitämä hätäkokous.

Pohjois-Korea
edustajia istumassa kokouspöydissä
USA:n YK-suurlähettiläs Nikki Haley puhuu turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa 4. syyskuuta.Stephanie Keith / AFP / Lehtikuva

USA:n YK-suurlähettiläs Nikki Haley on vaatinut tiukimpia mahdollisia toimia Pohjois-Koreaa vastaan YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa maanantaina. Haleyn mukaan Yhdysvallat on saanut tarpeekseen Pohjois-Korean käytöksestä, ja maan johtaja Kim Jong-un suorastaan kerjää sotaa.

– Sota ei ole koskaan jotain, mitä Yhdysvallat haluaa. Emme halua sitä nyt. Mutta maamme kärsivällisyys ei ole loputonta, Haley sanoo.

Pohjois-Korea teki sunnuntaina kuudennen ydinkokeensa. Pohjois-Korea ilmoittaa kokeilleensa mannertenväliseen ohjukseen mahtuvaa vetypommia.

YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokous järjestettiin alle viikko edellisen Pohjois-Koreaa koskeneen hätäkokouksen jälkeen. Edellisessä kokouksessa viime viikon tiistaina turvallisuusneuvosto totesi Pohjois-Korean "horjuttavan tarkoituksellisesti alueellista rauhaa ja vakautta".

Kiina vaatii keskusteluja

Kiinan vaatii kiireellisiä keskusteluja Pohjois-Korean kanssa tilanteen ratkaisemiseksi. Lisäksi Kiina on yhdessä Venäjän kanssa ajanut niin sanottua "jäädytyssopimusta".

Maat ehdottavat, että Pohjois-Korea lopettaisi kaikki ohjuskokeet vastineeksi siitä, että Yhdysvallat lopettaisi sotilasharjoitukset alueella.

USA:n YK-suurlähettiläs Nikki Haley sanoi turvallisuusneuvoston kokouksessa pitävänsä ehdotusta loukkaavana.

Venäjän mukaan Pohjois-Korean kysymys voidaan ratkaista vain diplomaattisin keinoin. Maan YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzian mukaan on tärkeää, että kaikki osapuolet pysyvät rauhallisina eikä tilanne pahene.

Täydennetty 5.9.2017, artikkeliin lisättiin maininta Pohjois-Korean kuudennesta ydinkokeesta.

Lähteet: AFP, AP, REUTERS