Yle selvitti: Demarivaikuttajien enemmistö yhä Rinteen takana, mutta johtajaa kritisoidaan avoimesti – "Hänellä ei ole selkeää käsitystä, mihin olemme menossa"

Monet piirijohtajat ja puoluehallituksen jäsenet katsovat Rinteen onnistuneen huonosti tehtävässään. Enemmistö pitää SDP:n oppositiopolitiikkaa epäonnistuneena.

politiikka
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
Markku Ulander / Lehtikuva

SDP:n piirijohtajien ja puoluehallituksen selvä enemmistö haluaa yhä Antti Rinteen jatkavan puolueen puheenjohtajana. Silti lähes neljäsosa Ylen kyselyyn vastanneista haluaisi laittaa hänet vaihtoon.

Ylen A-studio kysyi piiripomojen ja puoluehallituksen jäsenten mietteitä SDP:n kannatuksen sukeltamisesta, puolueen oppositiopolitiikan onnistumisesta ja Rinteen asemasta. Kyselyssä tavoiteltiin 28:aa demarivaikuttajaa, joista vastaukset saatiin 21:ltä.

(Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.)

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Monien vastaajien mielestä SDP:n helmikuun puoluekokouksesta on kulunut vasta niin vähän aikaa, että Rinteen onnistumista on vaikeaa arvioida. Puheenjohtajan vaihtaminen muutaman kuukauden välein ei olisi ratkaisu puolueen ongelmiin. Jotkut huomauttavat, että Rinne valittiin jatkokaudelle selvällä erolla haastajiin Timo Harakkaan ja Tytti Tuppuraiseen.

SDP:n Keski-Suomen piirin puheenjohtajan Rolf Nyholmin mielestä demareiden linja ei ole selkiytynyt, mutta kaiken ei pitäisi olla yhden ihmisen harteilla.

Puolueen "näkymättömyyteen" voi olla osansa muillakin kuin Rinteellä.

– Ei puolue ole pelkkä puheenjohtaja, Nyholm toteaa.

Viestit kuuroille korville

Vastaajien enemmistö pitää SDP:n oppositiopolitiikkaa melko huonona. Yksikään ei arvioi sen sujuneen hyvin.

Kritiikissä toistuu se, ettei SDP saa viestejään kuuluviin tai ei tuo niitä tarpeeksi esiin. Selkeät yhtenäiset linjaukset ja rohkeat ulostulot puuttuvat. Ei haasteta muita tarpeeksi.

Vastaajia huolettaa myös puolueen kannatuksen alamäki. Ylen elokuun kannatusmittauksessa SDP:n kannatus oli alle 16 prosenttia. Vihreät on noussut gallupeissa Suomen suurimmaksi oppositiopuolueeksi.

– Mielestäni nyt kannattaa katsoa myös kaksi seuraavaa galluppia, ennen kuin tehdään johtopäätöksiä. Politiikka on hektistä, Nyholm kuittaa.

Viisi antaisi Rinteelle lähtöpassit

Vaikka Rinteeseen yhä luotetaan, kriittiset äänenpainot voimistuvat. Yli 40 prosenttia vastaajista katsoo Rinteen onnistuneen tehtävässään melko huonosti tai huonosti sen jälkeen, kun hänet helmikuussa valittiin selvällä äänienemmistöllä kolmen vuoden jatkokaudelle.

Viisi vastaajaa haluaa Rinteestä eroon ennen tämän puheenjohtajakauden loppumista.

Puoluehallituksen turkulainen jäsen Petra Peltonen toivoo uutta puheenjohtajaa ennen vuoden 2019 eduskuntavaaleja. Hän sanoo, että Rinteellä on ollut tarpeeksi aikaa löytää oma linja ja ääni puheenjohtajana, mutta niin ei ole käynyt.

– Tuntuu, että hänellä itselläänkään ei ole kaikkein selkeintä käsitystä, mihin suuntaan olemme menossa. Puolueella täytyy olla johtaja, jolla on visio ja näkemys. Varsinkin, kun tulee tiukka paikka ja kannatus luisuu, silloin on osoitettava johtajuutta, kannateltava muuta puoluetta, Peltonen sanoo.

Synnytystalkoot menivät metsään

Kyselyssä Rinteelle annetaan sapiskaa viestinnän ajoittaisesta epäonnistumisesta. Sosiaalisessa mediassa roihahti hiljattain kohu, kun Rinne kannusti suomalaisia synnytystalkoisiin. Erään piirijohtajan mukaan perhepoliittisen ulostulon vaikutus olisi voinut olla täysin toisenlainen, jos Rinne olisi puhunut vaikkapa perhetalkoista synnytystalkoiden sijaan.

Rinteeltä myös kaivataan lisää johtajuutta.

– Meidän sanoma on hakusessa. Kansa ei oikein tiedä, ketä varten me olemme, emmekä me taida oikein itsekään tietää, ketä varten olemme. Koitamme pelastaa koko maailmaa, mutta keihäänkärjet puuttuvat, nimettömänä vastaava piiripomo arvostelee.

– Siinä on varmasti haasteita, kun meillä on joskus tosi erimielistä porukkaa. Silloin pitäisi vain ottaa joku linja. Esimerkiksi maahanmuuttopolitiikassa on ollut vaikea hahmottaa, mitä mieltä me ollaan, toinen piirijohtaja jatkaa.

Ei "puukkoa" puheenjohtajalle

Pirkanmaan demareiden puheenjohtajan Roope Lehdon mielestä Rinne ei ole saanut joukkojaan puhaltamaan yhteen hiileen eikä oppositiopolitiikka ole ollut koordinoitua. Lehto haluaa nykymenoon muutoksia, mutta pitää puheenjohtajan vaihtamista viimeisenä keinona.

– Sen aika ei välttämättä ole vielä. (Rinne) voi myös ottaa vastaan kritiikkiä ja kehittyä. En halua puukottaa puheenjohtajaa, mutta en myöskään katsoa kaikkea sormien läpi, Lehto tuumaa.

Puoluehallituksen puheenjohtajistosta Sanna Marinia, Maarit Feldt-Rantaa ja Ville Skinnaria ei tavoitettu kyselyä varten. Puoluesihteeri Antton Rönnholm ja puoluehallituksen jäsen, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kieltäytyivät vastaamasta kyselyyn.

Työryhmä: Riku Roslund, Sara Rigatelli, Ellen Tuomaala, Timo Seppänen ja Liisa Haapanen.