Nokian Emäkosken koulussa laajoja kosteus- ja mikrobivaurioita – kuntotutkimus selittää henkilökunnan oireet

Nokialla selvitetään nyt pikavauhdilla, mitä vaurioiden korjaamiseksi on tehtävä ja pitääkö kaikki yläkoulun oppilaat siirtää väistötiloihin.

sisäilmaongelmat
Emäkosken koulu
Marko Melto / Yle

Nokian kaupungin ongelmarakennusten lista pitenee. Nyt myös Emäkosken koulu on todettu sairaaksi. Kevään ja kesän aikana tehdyissä laajoissa kuntotutkimuksissa on selvinnyt, että koulun vanhassa osassa on laajoja kosteus- ja mikrobivaurioita. Niitä on lähes kaikissa tutkituissa rakenneosissa.

Terveyssuojeluviranomainen edellyttää selvitystä toimenpiteistä, joihin kaupunki ryhtyy sekä toimenpiteiden aikataulua. Toimenpiteet ja aikataulu tulee selvittää terveyssuojeluviranomaiselle 15.9. mennessä.

Emäkosken koulussa 460 yläkoululaista. Tilat ovat myös työväenopiston ja urheiluseurojen käytössä.

Emäkosken koulun rehtori Eija Paukkurin mukaan koulun henkilökunta on oireillut pitkään.

– Kun nyt on mustaa valkoisella, näen että parempaan suntaan mennään.

Sivistysjohtaja Pauliina Pikan mukaan tavoitteena on, että kaikkia oppilaita tarvitsisi siirtää väistötiloihin. Jos tilaa tarvitaan kaikille, koulun pihalle tuodaan todennäköisesti parakkeja.

– Lähistöllä on tiloja, joihin voisi tehdä luokkatilan tai kaksi. Koko koulun oppilaille ei ole tilaa, Pikka sanoo.

Kaupungin tilapalvelut selvittää mahdollisia korjaustoimenpiteitä ja väistötiloihin siirtymistä. Kaupungin mukaan vaihtoehdoista ilmoitetaan välittömästi, kun ne ovat selviävät.

Ongelmia myös Nokian lukiolla

Myös Nokian lukiossa on tehty kuluneen kesän aikana kuntotukimuksia. Lukion alkuperäisessä osassa löytyi mikrobivaurioita kellarin lattiassa, maanvastaisissa seinissä, ulkoseinissä ikkunoiden alapuolella sekä välipohjissa. Myös 1998 rakennetussa laajennuksesta on löydetty yksittäisi kosteus- ja mikrobivaurioita.

Nokian kaupunki selvittää korjausvaihtoehtoja. Terveyssuojeluviranomaiset odottavat selvitystä toimenpiteistä ja aikataulusta lokakuun loppuun mennessä.

Nokian lukion käytävä
Nokian lukion korjaustoimet on selvitettävä lokakuun loppuun mennessä.Marko Melto / Yle

Tällä hetkellä Nokialla on väistötiloissa jo 320 Myllyhaan koulun oppilasta. Evakko jatkuu niin kauan, kun uusi koulu rakennetaan.

Lue myös: Yli 3600 koululaista aloittaa lukuvuoden evakossa Pirkanmaalla – katso tästä lähikoulusi tilanne.

Juttua päivitetty 5.9. kello 16.34: Lisätty tiedot Nokian lukiosta.