Hyppää sisältöön

Sukankutomisen kansainväliset nopeuskilpailut leviävät somessa – "Suomalaiset ovat niin hurjia, että kesken kisan ei nukuta eikä syödä"

Kansainväliset käsityöyhteisöt keräävät massoittain harrastajia ottamaan mittaa toisistaan.

Kuva: Petra Thuren / Yle

Kuopiolainen Tiina Kuulasmaa avaa netin ja kirjautuu kansainvälisen Tour de Sock -yhteisön sivulle. Menossa on sukkaneulonnan nopeuskilpailu. Tiina on mukana viidettä kertaa, nyt Kalakukko puikoissa -ryhmässä.

Kerran Tiinan joukkue on tullut kisassa toiseksi ja yhden kerran hän on itse voittanut yhden etapin. Voitto vaatii täydellistä paneutumista neulomiseen.

– Silloin oli adrenaliinia veressä, en nukkunut ennen kuin sukkapari oli valmis. Suomalaiset ovat niin hurjia, että kesken kisan ei nukuta eikä syödä, pikaisesti käydään vain vessassa. Nopeimmat neulovat sukkaparin alle kymmenessä tunnissa.

Suomalaiset hyökyy nopeuskisassa pelkällä teknisellä osaamisella

Tiina Kuulasmaa

Tour de Sock -kilpailun idea on yksinkertainen. Kisaajat saavat netissä ohjeen kerrallaan: kymmenen päivän välein tulee uusi ohje, yhteensä neulotaan kuusi paria. Kilpailla voi joko yksilö- tai ryhmäkisassa. Kun kisaaja saa sukat valmiiksi, hän lähettää sähköpostilla tiedot ja kuvat päämoderaattorille. Hän tarkistaa aikaleimasta ja kuvista, että sukat neulottu ohjeiden mukaan.

Tour de Sock -kilpailuun osallistuu tänä vuonna 1700 neulojaa.

Kuva: Varpu Mäntymäki / Yle

Suomalaiset ovat maailman nopeimpia neulojia

Netistä levinnyttä ilmiötä neulojat kutsuvat somekässäilyksi. Tiina Kuulasmaa on huomannut, että suomalaiset ovat todella hyviä.

– Amerikkalaisille neulojille on ollut shokki, kun suomalaiset hyökyy nopeuskisassa pelkällä teknisellä osaamisella.

Suomalaisilla on todella nopea mannermainen neulontatekniikka, kuvailee kisaaja Tiina Kuulasmaa suomalaisten voitokkuutta kansainvälisissä neulekisoissa.

Eri maissa neulontatekniikat poikkeavat toisistaan. Amerikkalaiset ovat Tiina Kuulasmaan mukaan niin sanottuja heittäjiä ja heidän brittiläinen neulontatyylinsä on hidas. Amerikkalaiset eivät myöskään osaa niin hyvin kirjoneulemalleja, vaan he ovat enemmän pitsineulojia.

Miljoonat kässäilijät kohtaavat Facebookissa

Tiina Kuulasmaa löysi nopeuskisan kansainvälisen neulontayhteisö Ravelryn kautta. Yhdysvalloissa 10 vuotta sitten perustetussa Ravelryssä on mukana yli seitsemän miljoonaa rekisteröitynyttä jäsentä.

– Ihana yhteisö, jossa autetaan toisia. Vaikka kisataan, siitä huolimatta ollaan saman asian äärellä ja kavereita, kuvailee Tiina kisan koukuttavuutta.

Käsitöiden tekemisen siemen on juurtunut kansakunnan mentaliteettiin

Anna Kouhia

Tutkija Anna Kouhia Turun yliopistosta näkee somekässäilyssä samoja piirteitä kuin ennen vanhaan ompelupiireissä eli halun jakaa omaa rakasta arjen täyttävää mielenkiinnon kohdetta ja harrastusta muiden kanssa. Kouhia pohtii myös, että usein neulojien lähipiirissä saattaa puuttua samanhenkisiä ihmisiä. Netti on hänen mukaansa uusi verkostojen rakentamisen muoto, jonka kautta neulojien on helpompi lähestyä ja jakaa harrastusta vieraiden ihmisten kanssa.

Kuva: Varpu Mäntymäki / Yle

Someryhmien myötä maailmalla puhutaan käsityöbuumista, mutta meillä Suomessa käsitöiden harrastaminen on ollut koko ajan suosittua. Tutkijan mukaan taustalla on se, että käsityöopetus on 1800-luvulta lähtien ollut kaikille opetettava aine.

– Käsitöiden tekemisen siemen on juurtunut kansakunnan mentaliteettiin. Tilastot sanoo, että Suomessa ei varsinaisesti ole koskaan ollut regressiota tai lowpointtia.

Neulomisharrastukseen liittyy usein myös hyväntekeväisyys. Neulominen antaa tekijälleen hyvänolon tunteen, joka halutaan jakaa muille. Himoharrastajilla kaikki sukulaiset ja lähipiiri on jo sukitettu, pohtii käsitöiden harrastuksen merkityksestä väitöskirjan tehnyt Kouhia.

Sukka Finlandia starttaa

Tänä syksynä Suomessa aloittaa myös oma Sukka Finlandia -kilpailu. Tavoitteena on haastaa kaikki neulomaan hyväntekeväisyyteen. Osallistumismaksusta kertyvä tuotto ohjataan SPR:lle.

Tämä on nyt kuuminta hottia

Tiina Kuulasmaa

Kisa toimii lähes samoilla periaatteilla kuin amerikkalainen sisarensa, mutta lisänä Suomen kisassa on luovuusosio. Kilpailuun suunniteltuja malleja saa kehittää omannäköiseksi.

– Tämä on nyt kuuminta hottia olla mukana. Tämä leviää paikallisissa neulekerhoissa livetapaamisissa, sanoo Tiina Kuulasmaa.

Somekässäily yhdistää ihmisiä neulefestareilla, jossa tavataan neule-podcastaajia, suunnittelijoita ja lankamyyjiä.

Yhden Sukka Finlandia -kilpailun sukkamalleista on suunnitellut Tiina Kuulasmaa. Lisäksi malleja kilpailuun suunnittelevat Pirjo Iivonen, Tiina Kaarela, Lumi Karmitsa, Anna Mäkilä, Merja Ojanperä ja Veera Välimäki.