Tutkija: Pohjois-Korealla voi muutaman vuoden päästä olla suuremmat ydinasevarastot kuin Intialla

Yhdysvallat esittää uusia Pohjois-Korean-vastaisia pakotteita. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen pitää todennäköisenä Pohjois-Korean ydinkokeiden jatkumista.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean ohjuskoe
Pohjois-Korea testasi mannertenvälistä ballistista ohjusta, Hwasong-14:ää 28. heinäkuuta.KCNA / EPA

Yhdysvallat haluaa lisää pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan. USA:n YK-suurlähettiläs Nikki Haley on esittänyt, että turvallisuusneuvosto äänestäisi asiasta ensi viikon maanantaina.

Haley ei ole vielä täsmentänyt, mitä uudet pakotteet voisivat pitää sisällään. Japani, Ranska ja Britannia vaativat pakotteiden nopeaa hyväksymistä YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksen aikana maanantaina.

Venäjä ja Kiina ovat ehdottaneet niin sanottua jäädytyssopimusta. Pohjois-Korea luopuisi ohjuskokeiden jatkamisesta ja Yhdysvallat liittolaisineen lopettaisivat vastineeksi sotilasharjoitukset alueella.

"Pakotteilla oltava realistinen tavoite"

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen arvioi Ylen haastattelussa, että jo ennestään voimassa olevat Pohjois-Korean-vastaiset pakotteet ovat hyvin tiukat.

Sinkkosen mukaan pakotepolitiikalla tulisi olla realistiset tavoitteet.

– Nyt jos sanotaan että tavoitteena on se, että Pohjois-Korea luopuisi ydinasepelotteesta, niin se on tavoitteena tällä hetkellä täysin epärealistinen. Silloin pakotepolitiikka ei voi muuta kuin epäonnistua, Sinkkonen sanoo.

Sinkkosen mukaan on todennäköistä, että Pohjois-Korea tekee lähiviikkojen aikana lisää ohjuskokeita. Hänen mukaansa maa saattaa kasvattaa ydinasevarastoaan lähivuosina jopa Intian tasolle.

– Pohjois-Korea tuottaa sen verran paljon ydinmateriaaleja vuodessa, että kun siihen laskee arvioidut tämänhetkiset varastot, niin muutaman vuoden päästä varastot voivat olla jo isommat kuin Intialla ja Pakistanilla, Sinkkonen sanoo.