Tampereen 280-metrinen uittotunneli muuttuu näyttämöksi – Pukukoodina kumisaappaat ja lämpimät vaatteet

Pispalan harjun läpi kulkeva uittotunneli toimii syyskuun ajan Täsmäteatterin näyttämönä.

näytelmät
Yle Uutiset Pirkanmaa: Uittotunneli muuttuu teatterin näyttämöksi Tampereella
Yle Uutiset Pirkanmaa: Uittotunneli muuttuu teatterin näyttämöksi Tampereella

Harvan teatteriesityksen estradilla on mittaa 280 metriä ja esiintymisareenana on putki, jossa katsojat kulkevat yhdessä esiintyjien kanssa. Tampereella tämä on totta lauantaina ensi-iltansa saavassa Uittovoima-näytelmässä.

Nuorten tekijöiden Täsmäteatteri (siirryt toiseen palveluun) on vienyt esityksensä vuonna 1968 valmistuneeseen ja vuosikymmeniä tyhjillään olleeseen Tampereen uittotunneliin. Tunneli avattiin veneille ja kevyelle liikenteelle muutama vuosi sitten, mutta nyt se on ensimmäistä kertaa teatterikäytössä.

Kosteutta tihkuvassa ja usein tuulisessa tunnelissa yleisön pukukoodina ovat kumisaappaat ja lämpimät vaatteet.

Paskat talkoot pistävät pohtimaan työtä

Uittovoima-näytelmä kertoo uittotunnelissa järjestettävistä talkoista, jotka menevät pahasti poskelleen. Vielä kesällä työryhmä puhui paskatalkoista, mutta lopullinen teos kertoo kuitenkin enemmän toivosta.

Talkoiden tuoksinnassa nuoret teatterintekijät ovat kuitenkin itsekin joutuneet pohtimaan suhtautumistaan työn tekemiseen, pätkätyöläisyyteen, työttömyyteen, intohimotyöläisyyteen tai elämäntapatalkoolaisuuteen.

Uittovoima-näytelmän tekijät poseeraavat uittotunnelin graffitien edessä
Anna Kankila (vas.) ja Uittovoima-näytelmän ohjaaja Meri-Maija Näykki lupaavat kokemuksia kaikille aisteille.Kai Pohjanen / Yle

Tämän päivän Suomessa on vaikea tietää kenen talkoissa on mukana ja miksi, työryhmä kiteyttää pohdintaansa.

Kyllä minä mietin, haluanko synnyttää talkoohengessä tähän maailmaan uusia ihmisiä.

Meri-Maija Näykki

Ohjaaja Meri-Maija Näykki pitää teosta vahvasti yhteiskunnallisena. Kesän kuluessa talkoista tuli yllättävänkin ajankohtainen teema – kiitos SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen "synnytystalkoiden".

– Kyllä minä naishenkilönä mietin, että haluanko minä synnyttää talkoohengessä tähän maailmaan uusia ihmisiä, Näykki sanoo.

Toivo nousee vilpittömästä talkoohengestä

Uittovoima-näytelmän päärooleissa ovat Anna Kankila Koskena ja Santeri Helinheimo Virtana.

– Koski on ihminen, joka on saavuttanut elämässään valta-asemaa, mutta monien muiden vallanpitäjien tapaan hän ei hallitse asemaansa, Anna Kankila luonnehtii tunnelitalkoita organisoivaa roolihahmoaan.

Uittovoima-näytelmän Virta (Santeri Selinheimo) vas. ja Koski (Anna Kankila)
Uittovoima-näytelmän Virta (Santeri Selinheimo) vas. ja Koski (Anna Kankila). Pääosan esittäjien lisäksi näytelmää kannattelee yhdeksän ihmisen avustajajoukko.Täsmäteatteri / Anna Björklund

Kankilan mukaan näytelmä on suunnattu kaikille, joille on kokemusta työnteosta tai työttömyydestä. Hänelle itselleen näytelmä kertoo hyvin paljon nykyisestä työelämästä.

– Mutta ei yksinomaan näistä. Esille nousee myös yksinäisyyttä, mutta toki myös rakkautta, Kankila jatkaa.

Tunneli haastaa näyttelijät

Ohjaaja Meri-Maija Näykkiä jännittää ensi-illan alla. Kipinä uittotunnelin valtaamiseen alkoi kyteä hänen päässään jo pari vuotta sitten.

Vuonna 2015 Täsmäteatteri teki Koukkuniemen vanhainkodin asukkaiden muistoista esityksen Unhola. Tuolloin Näykki painoi mieleensä Koukkuniemen asukkaan lapsuusmuiston, jossa oltiin vanhassa uittotunnelissa suojassa pommituksilta.

Näytelmässä uittotunneli ei ole ainoastaan esiintymisareena vaan tekijät luonnehtivat sitä yhdeksi näytelmän henkilöistä.

Pispalan uittotunnelin sisäkuva
Esitys käynnistyy Uittotunnelin Pyhäjärven puoleisesta päästä. Näytelmä käyttää hyväkseen koko tunnelia ja katsojat kulkevat näyttelijöiden mukana. Koko puoltatoista tuntia katsojien ei kuitenkaan tarvitse liikkua tai seistä, sillä tunneliin on varattu istuimiksi limsakoreja.Matias Väänänen / Yle

– Uittotunnelin historia ei ole vain tämän paikan historiaa vaan se on myös osa henkilöhistoriaa ja siihen nivoutuu monta ihmistä, Näykki kertoo.

Tunnelissa on esimerkiksi suuri kaiku, joka vaikuttaa todella paljon replikointiin.

Anna Kankila

Näyttelijä on aina suhteessa tilaan, mutta erityislaatuinen uittotunneli tuo pääosan esittäjille omat haasteensa.

– Tunneli vaatii äänen- ja tilankäytöllisesti hyvin erilaista orientoitumista. Tunnelissa on esimerkiksi suuri kaiku, joka vaikuttaa todella paljon replikointiin, Kankila kertoo.

Herkkua kaikille aisteille

Esiintymistilan akustiikka on vaikuttanut paljon myös koko näytelmän tekstinkäsittelyyn. Työryhmä on jättänyt pois huomattavan määrän alkuperäisestä tekstistä, koska he ovat huomanneet, että tunnelissa toimii paremmin moni muu asia kuin perusdialogi.

Uittotunneli antaa kuitenkin kaikille aisteille lukuisia mahdollisuuksia.

– Katse voi mennä graffitiin tai hienoon valotilanteeseen. Toisessa hetkessä voi taas kuunnella tekstiä tai musiikkia, kertoo Kankila ja uskoo, että teoksesta tulee kaikille omanlaisensa kokemus.

Ohjaaja Meri-Maija Näykki tuntee ensi-illan kynnyksellä myös haikeutta, sillä hänen oma työnsä näytelmän eteen alkaa olla päätöksessä.

– Nyt pitää vain luottaa siihen, että näyttelijät, valosuunnittelija ja muu työryhmä sekä ennen kaikkea yleisö kannattelevat tätä näytelmää, Näykki sanoo._

Uittovoima-näytelmän tekijät poseeraavat uittotunnelin edessä
Uittovoima-näytelmän ohjaaja Meri-Maija Näykki ja pääosan esittäjä Anna Kankila ensi-illan alla.Kai Pohjanen / Yle

Uittovoima-näytelmän ensi-ilta on Pispalan uittotunnelissa 9.9. Esityksiä on kaikkiaan 26. Tunneliin mahtuu kerrallaan 40 katsojaa.