Kolumbian ELN-sissijärjestö solmi ensimmäisen tulitaukosopimuksensa

Sissijärjestön ja Kolumbian hallituksen tarkoituksena oli saada aikaan ensimmäinen tulitauko ennen paavin vierailua maassa.

Kolumbia
ELN:n seinämaalaus El Palon kaupungissa vuosi sitten
ELN:n seinämaalaus El Palon kaupungissa.Christian Escobar Mora / EPA

Kolumbialainen sissijärjestö ELN on ilmoittanut suostuneensa väliaikaiseen tulitaukoon Kolumbian hallituksen kanssa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta yli 50 vuoteen, kun konfliktin osapuolet ovat sopineet tulitauosta. Tulitaukoa pidetään ensimmäisenä merkittävänä askeleena kohti lopullista rauhansopimusta ja Latinalaisen Amerikan pisimmän sisällissodan päättymistä.

ELN:n ilmoitus tulitauosta tuli vain kaksi vuorokautta ennen Paavi Franciscuksen vierailua maassa. Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos sanoo, että tulitauko alkaa 1. lokakuuta ja sen on tarkoitus kestää 12. tammikuuta saakka.

Kansallinen vapautusarmeija ELN on Kolumbian viimeinen aktiivinen sissijärjestö. Marxilaista ja vapautuksen ideologiaa kannattava vasemmistolainen järjestö on siepannut 1960-luvun puolivälin jälkeen satoja ihmisiä rahoittaakseen toimintaansa ja kiristääkseen myönnytyksiä Kolumbian hallitukselta.

Farc-liikkeen tavoin myös ELN perustettiin vuonna 1964 taistelemaan maaoikeuksien ja köyhän maaseudun yhteisöjen puolesta.

ELN kohosi Kolumbian toiseksi suurimmaksi sissijärjestöksi Farcin jälkeen. Sillä on tällä hetkellä noin 2 500 jäsentä.

ELN ja Kolumbian hallitus ovat tehneet rauhantunnusteluja alkuvuodesta asti. Osapuolet saavuttivat siten tavoitteensa solmia ensimmäinen tulitauko ennen paavi Franciscuksen vierailua maassa. Paavi saapuu Kolumbiaan huomenna keskiviikkona ja kiertää viiden päivän ajan eri puolilla maata.

Farc ja Kolumbian hallitus solmivat rauhan viime vuoden lopussa, ja saivat synkän historian päätökseen tänä kesänä sissien luovutettua loputkin aseensa.

Lähteet: Reuters, AFP