Virstanpylväs Ruotsissa: Samaa sukupuolta oleva pari adoptoi lapsen ulkomailta

Ruotsi salli kansainväliset adoptiot homoseksuaalisille pariskunnille vuonna 2003.

adoptio
Äiti antaa suukon lapselle.
Henrietta Hassinen / Yle

Ruotsissa homoseksuaalinen pariskunta on ensimmäisen kerran saanut adoptoida lapsen ulkomailta, kertovat Ruotsin televisio (siirryt toiseen palveluun) ja aatteellinen järjestö Adoptionscentrum (siirryt toiseen palveluun). Ruotsin laki salli kansainväliset adoptiot homoseksuaaleille pareille 14 vuotta sitten.

Lapsen adoptoinut pariskunta hyväksyttiin adoptiovanhemmiksi vuosi sitten. Pariskunta ei halua kommentoida adoptiotaan Ruotsin televisiolle, eikä pariskunnan sukupuolta ole kerrottu julkisuuteen.

Seksuaalikasvatusjärjestö RFSU ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä edustava RFSL pitävät tietoa adoptiosta ilahduttavana.

– On tavattoman hauskaa, että ruotsalainen samaa sukupuolta oleva pari saa viimein adoptoida kansainvälisesti, sanoo RFSU:n puheenjohtaja Hans Linde.

Homoseksuaaliset pariskunnat saivat oikeuden kansainväliseen adoptioon Ruotsissa vuonna 2003. Käytännössä adoptoiminen on kuitenkin osoittautunut hankalaksi. Maat päättävät itse adoptiovanhemmille asettamistaan vaatimuksista.

– Monet ovat odottaneet, että adoptio-oikeudesta tulisi totta. He eivät ole oikein uskoneet siihen, ennen kuin se tapahtuu, sanoo RFSL:n Anna Nordqvist, joka vastaa järjestön perhepolitiikasta.

Uutisen ensimmäisestä kansainvälisestä adoptiosta kertoi alun perin aatteellinen Adoptionscentrum, joka on välittänyt adoptioita vuodesta 1969.

Järjestö kertoo, että adoptiomaat eivät aiemmin ole hyväksyneet samaa sukupuolta olevia pareja adoptiovanhemmiksi. Kolumbia on nyt muuttanut lainsäädäntöään siten, että samaa sukupuolta olevien pariskuntien adoptiot tulivat mahdollisiksi.

– Nyt on tärkeää, miten ympäristö reagoi uutiseen ja siihen, että Ruotsi ajaa kansainvälisiä adoptioita myös muihin maihin, sanoo RFSU:n puheenjohtaja Hans Linde.

Suomessa perheen ulkopuolisen adoption hakeminen pariskuntana tuli mahdolliseksi, kun uusi avioliittolaki astui voimaan maaliskuun alussa.