1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kääntäminen

Suosittu käännössivusto julkistaa käyttäjien yksityisiä tekstejä ja yritysten sisäisiä sähköposteja – myös suomalaisyritysten tekstejä nähtävissä

Translate.com-käännöspalvelun tekstejä julkistetaan avoimesti internetissä. Myös useiden suomalaisyhtiöiden ja yksityishenkilöiden tekstejä on helposti nähtävissä.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Käännöspalvelu Translate.comin kääntämien tekstien julkaisemisesta netissä kerrotaan palvelun käyttäjäehdoissa, mutta vain harva palvelua käyttänyt on tietoinen ehdoista.

Ongelma havaittiin Norjassa (siirryt toiseen palveluun)viime viikolla, kun kävi ilmi että öljy-yhtiö Statoilin sisäisiä tiedotteita oli käännetty Translate.com-palvelussa ja ne oli julkistettu käännöspalvelun sivustolla koko maailman nähtäväksi.

Ensimmäisenä tietojen julkistamisen huomasi norjalainen tekniikkaan ja luonnontieteisiin keskittynyt Tekna (siirryt toiseen palveluun) -yhdistys, joka ymmärsi että ilmiö on maailmanlaajuinen. 

– Istuimme tietokonenäytön äärellä ja vain huusimme "wow, tämä on paljon isompi juttu kuin luulimme, tämä on kansainvälistä". Palvelu on maailmanlaajuinen ja se sisältää valtavat määrät informaatiota. Ensimmäinen reaktiomme oli, että ihmisiä pitää varoittaa, kertoo Teknan puheenjohtaja Lise Lyngsnes Randeberg.    

Suomessa asiasta kertoi Svenska Ylen uutiset, joka  löysi sivustolta kohtuullisen vaivattomasti satoja käännöksiä Suomesta.

Useita esimerkkejä

Svenska Yle kertoo löytäneensä muun muassa suomalaisen pankin sisäisiä viestejä, joissa pankin henkilökunta keskustelee tunnetun vaateyrityksen ostaman finanssituotteen ongelmista.

Svenska Yle on ollut pankkiin yhteydessä. Pankista kerrotaan, että he selvittävät asiaa ja ryhtyvät tarvittaessa toimenpiteisiin.

Netissä julkaistussa eräässä käännöksessä suomalaisen elintarvikeyrityksen keskijohtoon kuuluva päällikkö arvostelee avoimesti Venäjän hallitusta sähköpostissa, jonka hän on lähettänyt venäläiselle yritykselle. Kyseinen päällikkö ei halua kertoa nimeään julkisuuteen, mutta sanoo olevansa kauhistunut sähköpostin päätymisestä julkisuuteen. Hän kertoo olleensa viestittelyssä poikkeuksellisen avoin.

Sivustolta löytyy myös elektroniikkayrityksen sisäinen sähköposti koskien tietyn henkilön sopivuutta pääluottamusmiehen tehtävään. 

Kuva: Kuvakaappaus Translate.com -sivustosta.

Sivuilta löytyy myös yksityishenkilöiden viestejä

Translate.comin sivustolta löytyy myös useita yksityishenkilöiden ystäville ja tuttaville kirjoittamia viestejä. Sivustolta löytyy kaikkea mahdollista, kuten useita työhakemuksia, kiinteistökaupan yhteydessä käytetty valtakirja ja viestejä, joista käyvät ilmi ihmisten nimet, osoitteet ja henkilötunnukset.

Julkaistujen käännösten joukossa näyttää olevan myös huijausviestejä, jotka on käännetty ilmeisesti englannista suomeksi. Niillä on mahdollisesti yritetty houkutella suomalaisia lähettämään rahaa ulkomaille.

Norjassa on löydetty arkaluontoista tietoa yrityksistä, kertoo Lyngsnes Randeberg Tekna-yhdistyksestä. Svenska Yle ei ole löytänyt Suomea koskevaa arkaluontoista pörssitietoa.

– Esimerkiksi tietoa osakeanneista on löytynyt. Löysimme myös tekstejä suunnitelluista irtisanomisista ja ulkoistuksista, kertoo Lyngsnes Randeberg.

Miksi sitten Translate.com tallentaa käännöstekstejä? Tekna arvioi syyksi palvelun laadun parantamisen.

– Mitä enemmän tekstejä heillä on käytettävissä, sitä enemmän käännösten laatu paranee, toteaa Lyngsnes Randeberg.

Hän lisää kuitenkin, että on vaikea ymmärtää, miksi Translate.com sallii kenen tahansa nähdä käännöstekstit omilla sivuillaan tai Google-hakujen kautta.

Tietoa voi pyytää poistettavaksi

Teknan puheenjohtaja Lise Lyngsnes Randeberg kehottaa yrityksiä ja yksityishenkilöitä varmistamaan, ettei heistä ole mitään tietoja käännöspalvelun sivuilla.

– Jos tietoa löytyy, Translate.comiin voi ottaa yhteyttä ja pyytää heitä poistamaan tiedot, hän sanoo.

Sivusto on jo pyynnöstä poistanut joidenkin norjalaisyritysten tekstejä, mutta niitä löytyy vielä hakupalvelu Googlesta. Jos haluaa varmistaa, ettei tietoja löydy myöskään Googlesta, sinne pitää lähettää erikseen pyyntö tietojen poistamisesta,  Lyngsnes Randeberg kertoo.

Teknan mukaan käännöspalvelu Translate.com käyttää omaa sekä Microsoftin ja Googlen käännöstekniikkaa. Nettisivulla on myös teksti: " Microsoftin kääntämä".

Käyttäjäehdoissa sanotaan, että käännöpalvelulla on oikeus käyttää asiakkaiden tietoja haluamallaan tavalla. Yhteenvetona ja vapaasti käännettynä sivustolla kerrotaan, että käyttäjäsisältöjen lataaminen antaa Translate.comille kaikki oikeudet säilyttää ja näyttää sisältöä käännöspalvelunsa yhteydessä.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Kuva: Niklas Fagerström / Yle

Tietosuojavaltuutettu: Lukekaa käyttöehdot!

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio varoittaa käyttämästä internetin palveluja selvittämättä, mihin on ryhtymässä.

– Yritysten ja yksityisten pitäisi aina lukea käyttäjäehdot, hän sanoo.

Aarnio kuitenkin sanoo, että ehtojen ymmärtäminen voi olla vaikeaa.

Hän kertoo, että yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta vuodelta 2012 selviää, että tavalliselta netinkäyttäjältä veisi 76 työpäivää lukea läpi kaikkien vuoden aikana käyttämiensä nettisivujen ja -palvelujen käyttäjäehdot.

Aarnio painottaa myös, että yritysten johdon vastuulla on kertoa henkilökunnalle, mitä nettipalveluja he voivat työssään käyttää esimerkiksi käännöksissä.

Öljy-yhtiö Statoilin työntekijät saavat nyttemmin näyttöihinsä varoituksen, jos he ovat menossa Translate.comin sivustolle. 

Tulevaisuudessa parannusta

EU:n tietoturvadirektiivi, joka koskee EU:n sisäistä toimintaa, tuo parannusta tietoturvaan vähitellen, huomauttaa tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Translate.comin toimintaa se ei kuitenkaan rajoita, koska se vaikuttaa sijaitsevan Yhdysvalloissa.

– Amerikkalaiset palvelut vaativat, että niihin sovelletaan amerikkalaista lainsäädäntöä, kaikkialla maailmassa, vaikka palveluja käytetään EU:ssa, Aarnio sanoo.

Yhdysvaltalainen lainsäädäntö sallii enemmän datasisältöjen tallentamista kuin eurooppalainen, mutta vakavat rikkomukset eivät ole sallittuja.

Tietosuojavaltuutettu kehottaa kuitenkin kuluttajia pyytämään palveluntarjoajia poistamaan itseään koskevaa tietoa, riippumatta siitä, missä päin maailmaa palvelu sijaitsee.

– Ne saattavat hyvinkin suostua siihen vapaaehtoisesti, Aarnio huomauttaa.

Svenska Yle pyysi Translate.comilta haastattelua, mutta yritys ei ole vastannut haastattelupyyntöön.

Translate.com vastaa syytöksiin

Puoli vuorokautta sen jälkeen kun Svenska Yle oli julkaissut jutun, julkaisi Translate.com lausunnon, jonka mukaan yritys lopetti tekstien tallentamisen ja julkaisemisen vuonna 2015. Yhtiö kertoo myös, että aiemmin heidän sivustonsa ilmoitti käyttäjille, että kaikki käännökset lähetetään heidän yhteisöönsä tarkkuuden parantamiseksi.

Translate.com kertoo tarjoavansa nyt yksinkertaista ratkaisua asiakkailleen, jotka toivovat käännösten poistamista näkyvistä hakutuloksissa. Käännöstoimisto selittää myös, että yksi syy käännösten näkymiseen liittyy siihen, että osa käännöksistä oli indeksoitu ja ne olivat siksi tallentuneet hakupalvelu Googleen.

Juttua muokattu 5.9. klo 20.45 Lisätty Translate.comin kommentti.

Juttua muokattu 5.9. klo 10.41. Täsmennetty osiota, jossa  Svenska Yle kertoo löytäneensä suomalaisen pankin sisäisiä viestejä. Osiossa täsmennetty pankin toimitukselle antamaa vastausta.