Peritty matto tai ryijy ei perinnönjaossa kaikille kelpaa – arvo voi olla jopa 10 000 euroa

Tunnettu, nimekäs suunnittelija tai tekijä nostaa helposti hintaa.

matot
Ryijy
Tässä kuvassa oikealla oleva Eliel Saarisen suunnittelema Ruusu-ryijy on Suomen tunnetuimpia ryijymalleja.YLE

Perinnönjaossa tai vaikkapa vanhaa kotitilaa tyhjentäessä tekstiilit, kuten vanhat matot ja ryijyt saattavat jäädä vaille ottajaa. Toisaalta perheessä voi olla mattoja, jotka on aikoinaan hankittu sijoitusmielessä – niistä saattaa isojen rahojen toivossa tulla jopa riitaa.

Euron kuvat silmissä voivat kuitenkin vaihtua isoon pettymykseen, tietää huutokauppatalo Bukowskin asiantuntija Joachim Borgström.

– Monet kuolinpesän omistajat saattavat pettyä, kun jättävät aitoja mattoja myyntiin. Hintataso on alhainen suhteessa hankintahintaan uutena. Aikaisemmin mattoja ostettiin sijoituksena, mutta tänä päivänä matot ovat ainoastaan käyttöesineitä kodeissa, Borgström sanoo.

Parhaassa tapauksessa tuhansia euroja

Huutokaupoissa liikkuvat matot ovat Borgströmin mukaan itämaisia ja eurooppalaisia käsinsolmittuja mattoja. Lisäksi myydään suomalaisia 1920–1940-lukujen villamattoja ja signeerattuja designmattoja. Hinnat jäävät usein alle tuhannen euron.

Joskus myyntiin tulee mattoja, joiden hinta voi nousta viiteentuhanteen euroon, mutta ne ovat harvinaisia.

– Suomalaiset villamatot ovat nykyään hyvin suosittuja ja niiden arvo on noussut viimeisten kymmenen vuoden aikana, Joachim Borgström kertoo.

köynnöskuvioinen matto
Sijoitusarvo vai käyttöarvo? Mattoja hankitaan nykyään harvoin sijoitusmielessä.Sarah Laukkanen / Yle

Maton arvoa nostaa, jos sen tekijä pystytään identifioimaan. Esimerkiksi Greta Skogsterin ja Laila Karttusen mattojen hinnat asettuvat 800–2 000 euron välille.

Myyjän ja ostajan ajatus hinnasta ei kohtaa

Joensuulainen Hellevi Partanen sai aikoinaan perinnöksi tädiltään vaalean, ruusukuvioisen ryijyn. Hän tiesi sen iäksi vähintään seitsemänkymmentä vuotta. Ryijy oli vuosia hänen asuntonsa seinällä, mutta uudessa asunnossa sille ei oikein tuntunut löytyvän enää paikkaa. Partanen ajatteli, että ryijyn voisi myydä. Mutta millä hinnalla?

Kukkakuvioinen ryijy
Hellevi Partasen perintöryijyn hinnaksi asiantuntija arvioi joitakin satoja euroja.Sarah Laukkanen / Yle

Partanen pisti ryijyn kokeeksi myyntiin internetin osto- ja myyntisivustolle. Pari ostajaa oli kiinnostunut maksamaan suurikokoisesta ryijystä parikymppiä, ehkä kaksikymmentäviisi euroa.

Summa tuntui myyjän mielestä pieneltä. Kai siihen nyt nollan perään voisi laittaa?

– Se on aivan pilkkahinta! Kyllä siihen joitakin numeroita lisää tarvittaisiin, arvioi parikymmentä vuotta vanhojen tekstiilien kauppaa tehnyt jyväskyläläinen Tuula Tirkkonen.

Asiaa tovin tuumailtuaan ja yksityiskohtia tarkasteltuaan Tirkkonen arvelee ryijyn arvoksi vähintään joitakin satoja euroja.

Minä sanon, että en myisi ryijyä, en vanhaa enkä uutta, muutamalla kympillä.

Tuula Tirkkonen

Messuja ja antiikkitapahtumia kiertävä Tirkkonen valittelee, ettei ryijyille oikein nykyään anneta arvostusta. Monet nykysisustajat eivät niitä seinilleen halua. Tirkkonen kuitenkin toivoo, ettei taidokkaasti tehtyjen ryijyjen rahallinen arvo tilanteessa kokonaan sulaisi.

– Tällä hetkellä ryijyjä voi saada hyvinkin edullisesti. Minä sanon, että en myisi ryijyä, en vanhaa enkä uutta, muutamalla kympillä, Tuula Tirkkonen jyrähtää.

– On odotettu jo pitkään, että ryijyjen hinnat nousisivat. Mutta vielä ei ole kyllä sitä näköpiirissä, Tirkkonen arvelee.

Nimekäs suunnittelija nostaa hintaa

Bukowskin asiantuntija Joachim Borgström ei pidä ryijyjen tilannetta ihan näin huonona.

– Ryijyjä myydään paljon huutokaupoissa. Niiden suosio on kasvanut. Varsinkin 1960–1970-lukujen ryijyt, joiden suunnittelija on tunnettu. Kirsti Ilvesalo, Ritva Puotila, Timo Sarpaneva, Borgsröm luettelee.

Tuon ajan ryijyjä vielä arvokkaammaksi osoittautuvat usein nimekkäiden suunnittelijoiden ja taiteilijoiden kuten Irma Hirnin ja Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemat ryijyt. Sellaisen ryijyn hinta voi huutokaupassa kivuta jopa kymmeneentuhanteen euroon. Ostajat ovat usein Keski-Euroopasta, Englannista tai Yhdysvalloista.

Huutokaupoissa liikkuu myös vanhempia ryijyjä 1700-luvulta saakka. Niiden hinta asettuu Borgströmin mukaan sadan ja kahdeksansadan euron välille.

Vilkaisu tori.fi:n ryijyjen myynti-ilmoituksiin osoittaa laajan hintahaitarin todeksi myös yksityisten kaupanteon osalta. Isohkon ryijyn voi hankkia omakseen muutamalla kympillä. Nimekkäiden suunnittelijoiden ryijyjen pyyntihinnat nousevat yli neljääntuhanteen euroon.

Pitsilakanat ja räsymatot sisustajien suosiossa

Vaikka ryijyjen arvostus ei antiikkitapahtumissa vanhojen tekstiilien kauppaa käyvän Tuula Tirkkosen mielestä ole nyt kohdallaan, niin muiden vanhojen tekstiilien arvostus on osoittanut nousun merkkejä. Kaupaksi käyvät muun muassa tyynyliinat, pyyheliinat ja pitsilakanat sekä pienet pöytäliinat. Räsymaton uusi tuleminen ilahduttaa Tirkkosta erityisesti.

– Ne ovat haluttua tavaraa. Mikä sen kauniimpi on, jos sinulla on vaikkapa mummonmökki? Kyllähän moni ihan kaupunkikotiinkin ottaa räsymaton, Tuula Tirkkonen huomauttaa.