Jyväskylän vastaanottokeskuksen johtaja: "Tapahtumat pääsivät yllättämään aivan täysin"

Poliisi käytti kaasusumutinta pakkopalautusta vastustaviin eilen Jyväskylässä. Vastustajat yrittivät estää afgaaniperheen käännytyksen.

turvapaikanhaku
Henrik Mujunen
Jyväskylän Salmirannan vastaanottokeskuksen johtaja Henrik Mujunen.Jarkko Riikonen / Yle

Joukko mielenosoittajia tukki poliisin tien eilen Jyväskylässä. Poliisi oli käännyttämässä kolmihenkistä afgaaniperhettä Salmirannan vastaanottokeskuksesta.

Tilanne venyi usean tunnin mittaiseksi, ja loppujen lopuksi siihen osallistui huomattava joukko poliiseja, ja operaation loppuvaiheessa poliisi käytti kaasusumutinta.

Poliisi otti kiinni kaksi käännytyksen vastustajaa, toisen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, ja toisen häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Poliisi ei ole kertonut operaation tarkkaa miesvahvuutta.

Vahvistamattomien tietojen mukaan palautettava perhe on tullut Suomeen pari vuotta sitten, ja heidän turvapaikkahakemuksensa ovat käyneet läpi kaikki valitusasteet. Perheen alle vuoden ikäinen lapsi on syntynyt Suomessa.

– Meillä on ollut täällä hyvin rauhallista, ja nämä tapahtumat pääsivät kyllä yllättämään aivan täysin, sanoo Salmirannan vastaanottokeskuksen johtaja Henrik Mujunen.

– Tapahtumat eivät olleet mitenkään ennakoitavissa, eikä niistä ollut mitään ennakkomerkkejä, hän jatkaa.

Salmirannassa pyritään nyt palaamaan arkeen.

– Meillä on pitkä viikko edessä, tulemme keskustelemaan asukkaiden kanssa ja myös keräämään tietoa viranomaisille: miten tilanne pääsi näin pitkälle, ja mitä kukakin siitä ajattelee, Mujunen kertoo.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtajan Pekka Nuutisen mukaan vastaanottojärjestelmän piirissä on noin 15 000 turvapaikanhakijaa, joista 11 000 on saanut kielteisen päätöksen.

Tilanne on sama myös Jyväskylän Salmirannan noin 380 turvapaikanhakijan vastaanottokeskuksessa.

– Huomattava osa heistä on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja valittanut siitä hallinto-oikeuteen, eli prosessi on kesken, sanoo Mujunen.

Mujunen kertoo, että kielteisen turvapaikkapäätöksen todennäköisyys on kaikille vastaanottokeskuksen asukkaille selvää.

– Heille on maahan saapumisesta asti heille puhuttu ja selvitetty prosessia ja sitä, että viimeinen päätös tulee jossain vaiheessa. Tämän perheen kohdalla viimeinen päätös on tullut, ja viranomainen toimii sen mukaan.

Mujusen mukaan turvapaikkaprosessin pituus on kuitenkin vaikuttanut ilmapiiriin vastaanottokeskuksessa.

– Me luotamme kuitenkin siihen, että viranomaiset tekevät kaikkensa asioiden selvittämiseksi, hän sanoo.

Poliisi aloitti operaation afgaaniperheen maasta poistamiseksi.
Poliisi käytti kaasusumutinta käännytyksen vastustajiin.