1. yle.fi
  2. Uutiset

Taloyhtiö puhdistaa seinän, joka sotketaan aina uudestaan – tähän työhön varataan jo ennakkoon pari tonnia vuodessa

Oululaisen taloyhtiön seinien puhtaana pitämiseen käytetään vuodessa tuhansia euroja. Silti tekstejä aina vain ilmestyy. Kiinteistöliitossa ei olla kuultu vastaavasta.

vahingonteko
Oulun Linnankadulla sijaitsevan talon seinä töhritään aina uudelleen.
Linnankadun taloyhtiön seinä töhritään joka vuosi useita kertoja.OIT Isännöinti

OuluOulun ydinkeskustassa Linnankadulla sijaitsevan taloyhtiön isännöitsijä Seppo Niemelä katselee puhtaita talon seiniä. Rakennuksen läpi menevään käytävään on vuosien varrella tehty luvattomia tekstejä ja seiniä on sotkettu.

Kyllä se semmoinen kiukun aihe on, kun toiset sotkevat.

Seppo Niemelä

Taloyhtiö poistattaa töhryt ja maalauttaa seinät aina uudelleen. Julkisivuremontin valmistuttua on mietitty keinoja saada sotkeminen kuriin. Joka vuosi budjettiin varataan pari tuhatta euroa töherrysten puhdistamiseen. Näin on tehty jo vuosien ajan.

– Varaus valvontakameraa varten on nyt tehty taloyhtiön hallituksen päätöksellä, isännöitsijä Seppo Niemelä Isännöinti OIT:stä kertoo.

Uudet seinät putsattu jo useasti      

Linnankatu 10:ssä valmistui kallis julkisivuremontti vuosi sitten. Sen jälkeen seinistä on poistettu töhryjä jo viisi kertaa. Jatkuva sotkeminen närästää taloyhtiön osakkaita ja asukkaita.

– Kyllä se semmoinen kiukun aihe on, kun toiset sotkevat meidän kalliita, hyviä pintoja ja siitä tulee sitten taloudellisia vaikutuksia, Seppo Niemelä kertoo.

Seiniin kokeillaan myös pinnoitetta, josta töhryt voisi poistaa helpommin pesemällä.

– Tosin suojaava pinnoite lähtee myös pois pesun myötä, Seppo Niemelä sanoo.

Jatkuva sotkeminen poikkeuksellista

Yksittäisten taloyhtiöiden ulkoseinien sotkeminen ei ole yleistä, kertoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen. Julkisia tiloja töhritään, kuten Helsingissä metroasemia.

– Kesällä Porvoossa oli tilanne, jossa usean kiinteistön julkisivuun oli ilmestynyt yhden viikonlopun aikana graffiteja. Tekijä saatiin kuitenkin kiinni, Pynnönen kertoo.

Oululaisen taloyhtiön kiinteistön toistuva sotkeminen on Pynnösen mukaan harvinaista.

– En ole aiemmin kuullut tällaisesta. Ikävää, että kiinteistö joutuu jatkuvasti kohteeksi, Pynnönen sanoo.

Taloyhtiölle töhryistä koituu Pynnösen mukaan myös kustannuksia. Jos tekijää ei saada kiinni, niin maksajina ovat osakkeenomistajat esimerkiksi yhtiövastikkeiden korottamisen takia.

– Jos ongelma on jatkuva, ja taloyhtiö joutuu vuosittain varaamaan rahaa sotkujen poistamiseen, niin se on poikkeuksellista.

Töhriminen on rikos

Oulun poliisi saa vuosittain tietoonsa 60–100 töhrimistapausta. Rikosilmoituksen jättämisen jälkeen poliisi tutkii niitä nimikkeellä vahingonteko. Rikoslain mukaan vahingonteosta on tuomittava sakkoa tai vankeutta enintään yksi vuosi. Jos kyseessä on törkeä vahingonteko, voi seurata vankeutta neljästä kuukaudesta neljään vuoteen.

Vuosittaiset kustannukset ovat taloyhtiölle satoja euroja.

Kalevi Ilkka

Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisario Markus Kiiskisen mukaan jo spraypullon hallussapidosta voidaan määrätä 40 euron sakko.

– Järjestyslaissa otetaan kantaa siihen, että spraymaalien ja muiden omaisuuden vahingoittamiseen soveltuvien aineiden, kuten maalien hallussapito ilman hyväksyttävää syytä on kielletty, ja siitä seuraa sakkorangaistus.

Kiiskinen kertoo, että osa töhrijöistä saadaan kiinni.

Rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitos
Rikosylikomisario Markus Kiiskinen suosittelee rikosilmoituksen tekoa kaikissa töhrimistapauksissa.Marko Siekkinen / Yle

– Vastikään napattiin tekijä, joka oli jättänyt jälkiä useaan paikkaan jo pitkän ajan eräässä Oulun kaupunginosassa. Vahingonkorvaukset nousevat useaan tuhanteen euroon, Kiiskinen kertoo.

Kyseessä on kuitenkin rikos. Kannattaa ilmoittaa pienimmätkin töherrykset.

Markus Kiiskinen

Poliisi kannustaa ilmoittamaan kaikki töhrimiset, vaikka taloyhtiössä ei koettaisi likaamista ongelmaksi.

– Kyseessä on kuitenkin rikos. Kannattaa ilmoittaa pienimmätkin töherrykset. Me saamme tietoa ja samalla saattaa selvitä useampia samankaltaisia tekoja, Markus Kiiskinen sanoo.

Töhryä töhryn päälle

Oulun kuuluisin seinäkirjoitus PASKA KAUPUNNI on ydinkeskustan Valkealinnan talossa. Se maalataan seinään aina uudelleen. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilkka kertoo, ettei kirjoitus sinänsä haittaa asukkaita eikä taloyhtiön osakkaita. Ilkka kuitenkin ihmettelee, että joku sotkee senkin yhä uudelleen.

Valkealinnan talon seinäkirjoitus paskakaupunni.
Valkealinnan talon seinäkirjoitus näytti tältä syyskuussa 2017.Pekka Loukkola / Yle

– Vuosittaiset kustannukset ovat taloyhtiölle satoja euroja. Teksti PASKA KAUPUNNI saisi olla sellaisenaan, mutta kun se sotketaan, niin sitten maalataan päälle, Ilkka kertoo.

Lue seuraavaksi