1. yle.fi
  2. Uutiset

"Michael Jackson halusi esiintyä hirviönä" – Thrilleristä tehtiin 3D-versio

Maailman menestyneimpiin kuuluvasta musiikkivideosta tehtiin modernisoitu versio.

Thriller (Michael Jackson)
Michael Jackson ympärillään hirviöitä.
Michael Jackson.AOP

Vuonna 1983 valmistunutta, John Landisin ohjaamaa Thrilleriä on useissa yhteyksissä hehkutettu maailman parhaaksi ja merkittävimmäksi musiikkivideoksi. 14-minuuttinen kauhuteemainen video yhdisteli toisiinsa musiikkia ja lyhytelokuvaa ennennäkemättömällä tavalla, ja esimerkiksi vuonna 2009 se päätyi Yhdysvaltain Kansalliseen elokuvaluetteloon kulttuurisesti, historiallisesti ja esteettisesti merkittävänä teoksena.

Nyt Thrilleristä on tehty paranneltu ja remiksattu 3D-versio, joka saa ensiesityksensä Venetsian elokuvajuhlilla.

– YouTuben kautta katsottuna Thriller ei pääse oikeuksiinsa. Minun ja Michaelin toiveena oli aina, että Thrillerin voisi kokea valkokankaalta. Nyt se on mahdollista. Tosin on ikävää, ettei Michael ole tätä hetkeä näkemässä, John Landis kertoo Venetsiassa.

John Landis
John LandisCinzia Camela / AOP

Elokuvajuhlilla esitetään myös Thrillerin samana vuonna valmistunut making of -dokumentti, jota sitäkään ei ole näytetty aiemmin elokuvateatteriversiona.

Jackson halusi neljä jalkaa

Thriller sai alkunsa, kun Michael Jackson lähestyi Landisia nähtyään tämän Ihmissusi Lontoossa -kauhukomedian ja pyysi tätä ohjaamaan musiikkivideon. Jackson halusi muuttua samanlaiseksi nelijalkaiseksi hirviöksi, joka esiintyi elokuvassakin. Landisin mukaan idea ei olisi toiminut.

– Michael aikoi tietenkin tanssia videolla, ja tanssiminen on kahden jalan kanssa huomattavasti helpompaa kuin neljän.

Niinpä Jacksonin punaiseen nahkatakkiin pukeutuneelle hahmolle haettiin inspiraatiota muualta. Sitä löytyi vuonna 1957 ilmestyneestä I Was a Teenage Werewolf -elokuvasta, jossa seikkaili Michael Landonin tähdittämä teini-ihmissusi.

– Kävi ilmi, ettei Michael ollut juuri kauhuelokuvia katsellut, koska hän koki ne liian pelottaviksi. Pohjimmiltaan Thrillerissä oli kuitenkin kyse turhamaisuudesta. Lähtökohtana oli se, että Michael Jackson halusi muuttua hirviöksi. Olin sittemmin valtavan yllättänyt, kuinka menestyksekäs tästä spektaakkelista tuli, John Landis muistelee.

Kaipasi menetettyä lapsuuttaan

Ohjaajan mukaan laulajalegenda eli 80-luvun alussa elämässään onnellista aikaa.

– Hän saattoi tulla luokseni ja katsoimme yhdessä piirrettyjä neljään asti aamuyöhön.

Tilanne oli varsin toisenlainen, kun Landis ohjasi Jacksonille Black and White -videota 90-luvun alussa. Jacksonia kutsuttiin tuolloin maailman kuuluisimmaksi ihmiseksi, ja hänen julklsuutensa liikkui tasolla, joka ylitti normaalin käsityskyvyn rajat.

Michael Jackson
Michael Jackson esiintyi Hampurissa vuonna 1992.AOP

Thrillerin aikoihin hän oli iloisempi ja antoi minun tehdä vapaasti asioita. Nyt hänestä oli tullut paljon varovaisempi.

Landis ja Jackson riitelivät myöhemmin myös Thrilleriin liittyvistä tekijänoikeus- ja raha-asioista oikeudessa.

Landisin mukaan lahjakas mutta ristiriitaisiakin tunteita herättänyt, jo pikkupoikana musiikkibisnekseen heitetty Jackson kaipaisi kaikken eniten menetettyä lapsuuttaan.

– Hänessä oli lapsenomaisia piirteitä, mutta hän ei ollut lapsellinen. Hänellä ei ollut koskaan oikeaa lapsuutta, ja siksi hän etsi sitä vielä aikuisiälläkin.

Michael Jackson kuoli 50-vuotiaana vuonna 2009.

Lue seuraavaksi