1. yle.fi
  2. Uutiset

Pedro Almodóvarin kulttielokuvan musikaaliversio saa Suomen kantaesityksensä Hämeenlinnassa

Pedro Almodóvarin menestyselokuvan pohjalta tehty musikaali nousee ensimmäistä kertaa näyttämölle Suomessa. "Naisia hermoromahduksen partaalla" nähdään Hämeenlinnan teatterissa Lontoon West Endissä toteutettuna versiona.

musikaalit
Kaksi miestä ja kolme naista näyttelevät lavalla
Naisia hermoromahduksen partaalla -musikaalissa ovat mukanan mm. Matti Leino (vas.), Lotta Huitti, Sinikka Salminen, Liisa Peltonen, Emppu Jurvanen.Tapio Aulu / Hämeenlinnan teatteri

Vuonna 1988 valmistunutta espanjalaiselokuvaa "Naisia hermoromahduksen partaalla (siirryt toiseen palveluun)" (Imdb) pidetään yleisesti ohjaaja Pedro Almodóvarin parhaimpiin kuuluvana mustana komediana.

Se on farssi intohimoisista naisista ja kevytmielisestä miehestä, joka ei voi olla rakastumatta jokaiseen vastaantulevaan naiseen. Miesten hulluiksi tekemät naiset kerääntyvät elokuvassa yhteen Pepan asuntoon, jossa lopulta sängyt palavat ja puhelimet posahtelevat.

Elokuva oli aikoinaan Oscar-ehdokkaana ja tänä vuonna BBC:n järjestämässä yli 250 maailman elokuvakriitikon pitämässä äänestyksessä filmi nousi sadan parhaimman komedian joukkoon.

Musikaali ei ollut alkuun menestys

Naisia hermoromahduksen partaalla muokattiin ensi kerran musikaaliksi vuonna 2010 New Yorkin Broadwaylle. Teksti on Jeffrey Lanen ja sävellykset ja sanoitukset David Yazbekin

Se versio ei ollut suuri menestys.

Vuonna 2015 Lontoon West Endissä esitetty versio (siirryt toiseen palveluun) (The Guardian) sai sen sijaan kehut yleisöltä ja kriitikoilta ja juuri sen Hämeenlinnan teatteri nyt toteuttaa. Osin sattuman kautta.

Ohjaaja Maiju Sallas ja näyttelijät olivat nimittäin pohtineet samaan aikaan, olisiko Pedro Almodóvarin ohjaajama ja käsikirjoittama teos suomennettu.

Kävi ilmi, että Mikko Koivusalo oli jo tehnyt suomennoksen, mutta toisen teatterin tarpeisiin.

Sen teatterin rahat eivät kuitenkaan riittäneet broadwaytuotantoon ja niinpä Hämeenlinnan teatteri nappasi oikeudet itselleen.

Musikaalin nuotit saapuivat Lontoosta pikana jo seuraavan päivänä.

Isossa laatikossa paljon musiikkia

Hämeenlinnan teatterin kapellimestari Antti Paranko onkin ollut postilähetyksen kanssa todella työllistetty.

Mies punaisessa kravatissa ja pallopaidassa katsoon ohi kameran
Musikaalin on sovittanut Hämeenlinnan teatterille Antti Paranko.Ville Välimäki / Yle

– Isot nuottivihkoset tulivat isossa laatikossa ja materiaalin määrä on ollut todella huima. Vuoden päivät on tehty töitä, että alun perin parinkymmenen hengen bändisovituksista on saatu musikaalin henkeä noudattavat esitykset viidelle soittajalle, kertoo Paranko.

Eniten sovittamista vaativat jousikvartetto-osuudet, joiden toteuttaminen ilman jousia on ollut hankalaa.

– Olen muokannut osuuksia esimerkiksi huilun ja klarinetin muotoon. Nämä kappaleet ovat eräänlaisia "pienennöksiä" Hämeenlinnaan, noudattaen kuitenkin säveltäjä David Yazbekin luomaa henkeä, Paranko selittää.

Koska Naisia hermoromahduksen partaalla kertoo espanjalaisista naisista, on selvää ettei draamalta voi välttyä.

– Musiikki ammentaa espanjalaistyylisestä flamencosta, jossa on räiskyvää espanjalaisuutta. Toisaalta sen toinen pää on amerikkalaisessa musikaalimusiikissa. Se on mannerten välistä meininkiä suorastaan.

Musikaali sopivan kokoinen Hämeenlinnaan

Kapellimestari Paranko ei ole ollut ainoa, joka on joutunut pohtimaan musikaalin maailmanluokan mittasuhteita.

Alkuperäisen elokuvan suuri suosio ja siitä tehdyn musikaalin kulttimaine on mietityttänyt myös ohjaaja Maiju Sallasta, joka on tottunut tekemään töitä musiikkiteatterin saralla.

Oopperaohjauksiakin tehnyt Sallas sanoo musikaalin sopivan hyvin rakkaudessa kompuroiville naisille.

– En ole erityisesti miettinyt mikä tässä on Broadwayta ja mikä West Endiä. Tajusin, ettei tämä ole liian iso, vaan juuri sopivan kokoinen Hämeenlinnan teatteriin. Tämä teatteri on uusi ja tekniikaltaan erittäin hyvä. Lisäksi täällä on kaikki osaaminen käytössä, kiittelee Sallas.

Ohjaaja ei ole mielestään joutunut Hämeenlinnassa tekemään erityisiä "pienennystoimia".

–Tästä on kaksi versiota, joista suurempi on Broadwayn isolle orkesterille ja tanssiryhmälle tehty. West Endissä kaksi vuotta sitten esitetty versio on taas kokoluokaltaan enemmän Hämeenlinnaa, kertoo Maiju Sallas.

Erityistä kiitosta ohjaaja jakaa orkesterille.

– Orkesteri on erityisen pätevä. Musiikki istuu hyvin vauhdikkaaseen tekstiin. Musikaalin rakenne sopii tähän hyvin, sillä juttu muuttuu alun jälkeen aikamoiseksi farssiksi. Musiikki tuo koskettavuutta ja on pysähtymispiste, kun tunteita eritellään tarkemmin.

Helpon kuuloisia, mutta työläitä

Päähenkilö Pepa Marcosin roolia esittää näyttelijä Sinikka Salminen. Pepa jätetään vastaajaan jätetyllä viestillä ja siitä soppa alkaa sakeentua.

Sinikka Salminen laulaa musikaalissa neljä omaa kappaletta ja nipun muita lauluja.

– Biisit ovat välillä niin haastavia. Näennäisesti ne kuulostavat helpoilta, mutta harjoitellessa huomasin kuinka paljon työtä ne vaativat. Tässä joutuu todella keskittymään laulun ja äänen tuottamiseen, huokaa Salminen.

Näyttelijän mielestä hänen roolihahmona, musikaalin päähenkilö Pepa on herkkä ja sympaattinen, kuten koko esitys.

– Molemmat ovat kovin räiskähteleviä!

Naisia hermoromahduksen partaalla saa Suomen kantaesityksensä Hämeenlinnan teatterissa 14.9.2017.

Lue seuraavaksi