Kasvattivanhemmat kiistivät aidsin olemassaolon, pikkutyttö kuoli – tiedonpuute kiihdyttää hiv-epidemiaa Venäjällä

Venäläisasiantuntija näkee hiv-tartuntojen rajun kasvun perimmäisenä syynä viranomaisten haluttomuuden puuttua tehokkaasti suonensisäisten huumeiden käyttöön.

HIV
AIDSin vastainen kansainvälinen Candlelight Memorial -tapahtuma Moskovassa.
Kansainvälisen aidsinvastaisen Candlelight Memorial -tapahtuman osanottajjia Moskovassa.Sergei Ilnitsky / EPA

MoskovaViranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan aidsiin menehtyneen tytön kuolemasta Pietarissa.

Venäläisviestimien mukaan kasvattivanhemmat kieltäytyivät 10-vuotiaan tyttärensä asianmukaisesta hoidosta, koska he eivät uskoneet koko taudin olemassaoloon.

Ortodoksipappina toimivan isän kerrotaan pitävän aidsia lääkeyhtiöiden keksintönä, jonka varjolla myydään lääkkeitä ansaintamielessä.

Tapaus on saanut paljon julkisuutta Venäjällä. Esimerkiksi Venäjän terveysministeriöstä on ehdotettu lakia, joka mahdollistaisi hi-virusta kantavien lapsien huostaanoton vanhemmilta, jotka kiistävät hivin olemassaolon.

Venäjällä on kohuttu aiemminkin samantapaisista kohtaloista. Heinäkuussa uutisoitiin länsisiperialaisessa Tjumenissa kuolleesta 3-vuotiaasta tytöstä, jonka äiti kieltäytyi tyttärensä hoidosta vedoten uskonnolliseen vakaumukseensa.

Muutaman viime vuoden aikana Venäjällä kerrotaan kuolleen ainakin 60 hiv-tartunnan saanutta lasta tai aikuista, joita ei ole hoidettu vakaumuksen takia.

Ongelmia lääkehoidon saamisessa

Moskovalaisen AIDS-keskus -säätiön johtaja Anton Krasovski pitää tapauksia valitettavina. Hän kuitenkin kehottaa katsomaan Venäjän hiv-tilannetta räikeitä yksittäistapauksia laajemmin.

– Julkisuuden kannalta nämä ovat äärimmäisiä tapauksia, mutta todellisuudessa hiv-positiivisia tyttöjä on Venäjällä tuhansia. Heidän kuolemansa ei ole vanhempien, vaan valtion syy, Krasovski sanoo.

Krasovski viittaa valtion heikkoon valmiuteen tarjota lääkehoitoa hiv-potilaille.

aIDS-lääkkeitä lapsen käsissä
Aids-lääkkeitä.Vyacheslav Prokofyev / AOP

Lainsäädännön mukaan hi-virusta kantavilla venäläisillä on oikeus ilmaiseen hoitoon. Käytännössä moni jää sitä vaille, koska heillä ei ole esittää vaadittavia asiakirjoja.

Monilta Venäjän alueilta on kuluvan vuoden aikana myös uutisoitu hiv-potilaiden lääkepulasta. Lisäksi ilmaiseksi annettavat vanhat lääkkeet ovat tehottomia verrattuna nykyaikaiseen lääkehoitoon.

Hiv leviää likaisista huumeruiskuista

Hiv-tartunnat lisääntyvät Venäjällä hurjaa 10 prosentin vuosivauhtia. Pelkästään rekisteröityjä tartuntatapauksia on jo toista miljoonaa.

Joillakin alueilla tilanne on äärimmäisen hälyttävä. Niillä jo yli 3 prosenttia niiden aikuisväestöstä kantaa hi-virusta.

Anton Krasovski pitää suurimpana syynä toivottomaan hiv-tilanteeseen valtion haluttomuutta puuttua tehokkaasti suonensisäisten huumeiden käyttäjien hoitoon.

– Hiviä ei saada kuriin niin kauan kuin Venäjällä ei aleta tietoisesti hoitaa huumeongelmaa. Venäjällä kärsitään todellisuudessa huume-epidemiasta ja hiv on seurausta siitä, AIDS-keskus -säätiön johtaja Krasovski sanoo.

Toisin kuin muualla maailmassa Venäjällä hiv leviää pääasiassa likaisten huumeruiskujen välityksellä.

Eri viranomaisarvioiden mukaan Venäjällä on 5–10 miljoonaa huumeidenkäyttäjää. Joka viidennen suonensisäisten huumeiden käytttäjän uskotaan kantavan hi-virusta.