yle.fi-etusivu

Heikki Hiilamon kolumni: Vauvaperheilläkin on kannustinloukku

Alinta sosiaaliturvan päivärahaa saavien ei kannata hoitaa pikkuvauvojaan kotonaan kuin muutaman kuukauden, koska se ei ole heille taloudellisesti kannattavaa, kirjoittaa Heikki Hiilamo.

Köyhyys ja sosiaaliturva
Heikki Hiilamo.
Heikki Hiilamo.Henrietta Hassinen / Yle

Perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikko julkaisi tulomatkalla budjetti-infosta videoblogin (siirryt toiseen palveluun), joka on otsikoitu: ”Ensi vuoden budjetti on perheiden ja perusturvan budjetti”. Budjetissa ei kuitenkaan päästä kiinni vauvaperheiden kannustinloukkuun, joka koskee köyhimpiä äitejä ja ajaa heitä pois kotona jo muutama kuukausi lapsen syntymän jälkeen.

Ministeriön julkaisema tiedote totesi sanatarkasti, että ”vähimmäismääräisiä päivärahoja korotetaan niin, että päiväraha olisi kaikissa tilanteissa nettona riittävän suuri, jotta tuensaajan ei tarvitsisi turvautua perustoimeentulotukeen”. Ministeriön mukaan ”näin turvataan perusturvan ensisijaisuus suhteessa toimeentulotukeen ja tukien kohdentuminen toteutuu tarkoitetulla tavalla”.

Kuulostaa todella hyvältä – mutta tarkemmin katsottuna liian hyvältä ollakseen totta.

Vähimmäismääräinen päiväraha tarkoittaa sosiaaliturvan alinta päivärahaa. Se maksetaan niille, joilla ei ole työtuloja. Jos alinta summaa nostetaan, toimeentulotukea tarvitaan vähemmän. Hallitus osoittaa kuitenkin tärkeän tavoitteen toteuttamiseen vain kahdeksan miljoonaa euroa. Todellisuudessa alimmat päivärahat ovat monessa tapauksessa kaukana siitä summasta, joka maksetaan toimeentulotukea. Toimeentulotuen ja päivärahojen välillä on niin suuri aukko, että se vaatisi kymmeniä kertoja suuremman summan täyttyäkseen.

Yksi tärkeä syy aukon syntymiseen liittyy vuoden 2011 hallitusneuvotteluihin. Matti Vanhasen hallitus oli korottanut vuonna 2009 alimmat päivärahat samalle tasolle työttömän perusturvan kanssa. Syntymässä oleva Kataisen hallitus halusi lamasta huolimatta nostaa perusturvaa. Puolueet sopivat, että tarkoitukseen oli käytettävissä 200 miljoonaa euroa. Rahan jakamisesta käytiin ankarat neuvottelut (siirryt toiseen palveluun).

Pulmaksi nousi se, että sosiaalidemokraatit halusivat niin kutsutun työttömyysturvan kaksoiskytköksen avulla ”valuttaa” perusturvan korottamisen hyödyn myös ansiopäivärahaa saaville työttömille. Tuo kytkös on muuten yksi monimutkaisimpia osa sosiaaliturvajärjestelmässä, eikä sitä ole mahdollista kuvata tässä tarkasti. Yhtä kaikki sosiaalidemokraattisen kanta tarkoitti sitä, että lupaus sadan euron korotuksesta perusturvaan ulottui myös ansioturvaan mutta ei alimpiin päivärahoihin. Ne jäivät pienemmiksi kuin työttömän perusturva.

Muutaman kuukauden ikäisen vauvan äidin on oltava työmarkkinoiden käytettävissä ja häneen voidaan kohdistaa työttömyysturvaan kuuluvia sanktioita

Tapahtunut liittää yhteen Annika Saarikon mainitsemat perheen ja perusturvan. Pikkulasten vanhemmille syntyi kannustinloukku. Sosiaaliturva on selvästi parempi työttömänä kuin kotona pikkuvauvan kanssa. Näin ollen esimerkiksi alinta päivärahaa saavien äitien kannattaa heti 105 päivän äitiysrahakauden jälkeen ilmoittautua työttömiksi ja vaihtaa päiväraha työmarkkinatukeen.

Voi tietysti kysyä kuinka tarkoituksenmukaista on se, että muutaman kuukauden ikäisen vauvan äidin on oltava työmarkkinoiden käytettävissä eli osallistuttava työttömyysturvan menettämisen uhalla koulutukseen tai otettava vastaan tarjottu työpaikka.

Kannustinloukku näyttää vaikuttaneen äitien käyttäytymiseen. Vuonna 2010 alinta äitiyspäivärahaa sai 15,7 prosenttia päivärahaa saavista äideistä. Sen jälkeen osuus on laskenut tasaiseksi, vaikka työmarkkinatilanne on heikentynyt. Viime vuonna osuus oli 12,6 prosenttia. Tarkemman tutkimuksen puuttuessa oma arvaukseni on, että äidit ovat vaihtaneet päivärahan työmarkkinatukeen.

Tämä ongelma kannattaisi ratkaista ennen kuin hallitus käy käsiksi sinänsä erittäin tärkeään perhevapaauudistukseen. Miksi pohditaan vaihtoehtoja sille, että jotkut voivat yhteiskunnan tuella hoitaa lapsia kotonaan kolmivuotiaiksi, kun tulottomille äideille se ei ole kannattavaa edes muutaman kuukauden jälkeen?

Saarikon mainitsema päivärahojen nostaminen ei välttämättä paranna lainkaan tilannetta, sillä sosiaaliturvajärjestelmään kuuluu yhtenä monimutkaisuutta lisäävänä elementtinä se, että päivärahaa voidaan maksaa myös edeltävän etuuden perusteella. Jos esimerkiksi äiti on saanut ennen äitiyspäivärahakautta yhdenkin päivän työmarkkinatukea, päiväraha on 86 prosenttia työttömyysetuudesta.

Tuo summa on kuitenkin korkeampi kuin täysin tulottomien alin päiväraha, eikä hallituksen esittämä korotus nosta alinta päivärahaa tuon rajan yläpuolelle. Ongelmaan kannattaa kiinnittää huomiota, kun korotuksia koskevaa lainsäädäntöä aletaan kirjoittaa.

Parasta olisi kuitenkin nostaa alin päiväraha jälleen työmarkkinatuen tasolle. Se turvaisi osittain myös korkeampaa ja sosioekonomisesti tasaisempaa syntyvyyttä.

Heikki Hiilamo

Kirjoittaja toimii sosiaalipolitiikkaan erikoistuneena professorina VID yliopistossa Oslossa ja Helsingin yliopistossa. Aikaisemmin hän on työskennellyt mm. toimittajana Yleisradiossa 1994–1997.