Laakajoen kunnostusurakka alkoi Sonkajärvellä – tavoitteena parantaa taimenen lisääntymisolosuhteita

Tänä syksynä jokiuomaa kunnostetaan reilun kolmen kilometrin matkalta. Myöhemmin vaelluskaloille rakennetaan ohitusuoma Laakajoen säännöstelypadon itäpuolelle.

Sonkajärvi
Uistimeen tarttunut taimen.
Toni Pitkänen / Yle

Sonkajärven Laakajoella on alkanut tiistaina kunnostusurakka, jonka tarkoituksena on parantaa virtakutuisten kalalajien, lähinnä taimenen elinympäristöä ja lisääntymisolosuhteita. Paikka on lähellä energiayhtiö Savon Voiman Kiltuan vesivoimalaitosta.

Ensimmäisessä vaiheessa koskialuetta, Laakajärvestä Kiltuaan laskevaa vanhaa luonnonuomaa kunnostetaan reilun kolmen kilometrin matkalta. Kunnostettava alue on kooltaan noin 23 hehtaaria. Biologi Ilpo Käkelä Pohjois-Savon ELY-keskuksesta arvioi, että kunnostustöissä menee pari-kolme viikkoa.

Toisessa vaiheessa Laakajoen säännöstelypadosta poistetaan kalojen vaelluseste rakentamalla padon itäpuolelle ohitusuoma.

– Säännöstelypato on nykyisellään täydellinen vaelluseste kaloille, Käkelä sanoo.

Ohitusuoman rakentamisen aikataulu ei ole vielä tiedossa. Hankkeelle on ympäristölupa, mutta rahoituskuvioiden odotetaan ratkeavan vuodenvaihteen tienoilla. Todennäköisesti töihin päästään ensi syksynä, Käkelä arvioi.

Laakajoen kunnostusurakka toteutetaan yhteistyössä Sonkajärven kalastusalueen, Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja Savon Voiman kanssa.