1. yle.fi
  2. Uutiset

Muhammedin synnyinpaikan päälle rakennettiin kirjasto – Mekka on valtava rakennustyömaa

Rakennusbuumi on tuhonnut lähes kaiken vanhan muslimien pyhästä kaupungista.

Mekka
Royal -hotellin kellotorni Mekassa.
Seitsemän pilvenpiirtäjää reunustavat Mekan Suurta moskeijaa.Alaa Badarneh / EPA

Parempaa näkymää islamin pyhimmälle paikalle ei ole. Suoraan hotellihuoneen alapuolella on Mekan Suuri moskeija ja sen keskellä Kaaba, islamilaisen maailman pyhin paikka.

Fairmont-hotelli on osa jättiläismäistä seitsemän pilvenpiirtäjän Abraj Al-Bait -rakennuskompleksia. Korkein torneista kohoaa lähes 600 metriin ja on tiettävästi maailman kolmanneksi korkein rakennus. Sen huipulla aikaa mittaa maailman suurin kello.

Huoneen hinta on nyt varsin kohtuullinen, reilu sata euroa yö. Vielä viikko sitten näkymästä Kaaban kivelle joutui pulittamaan huomattavasti enemmän. Käynnissä oli hajj, vuosittainen pyhiinvaellus ja Mekan kaupungissa oli arviolta kaksi miljoonaa majoituksen tarvitsijaa.

Lähi-idän suurin rakennustyömaa

Abraj Al-Bait -rakennuskompleksi on esimerkki valtavasta rakennusbuumista, joka on vallannut Mekan. Saudi-Arabiassa sijaitsevaa Mekkaa kuvaillaan Lähi-idän suurimmaksi rakennustyömaaksi. Uudistusten kokonaisbudjetiksi on kerrottu 100 miljardia dollaria, siis noin sata kertaa Länsimetron suuruinen summa.

Mekkaan on rakenteilla muun muassa uusi rautatie, metroverkosto ja lentokenttä. Valmista pitäisi olla vuonna 2020.

Samoihin aikoihin kaupungissa on avautumassa maailman suurin hotelli. Abraj Kudai -hotelliin tulee peräti 10 000 huonetta, 70 ravintolaa ja neljä helikopterikenttää. Hotellin viisi ylintä kerrosta on varattu Saudien kuningasperheelle.

Myös pyhiä paikkoja uudistetaan. Suuren moskeijan laajennuksen pitäisi valmistua jo ensi vuonna. Sen jälkeen sinne mahtuu yli kaksi miljoonaa pyhiinvaeltajaa nykyisen 600 000 sijaan.

Myös Suuren moskeijan lähettyvillä sijaitseva Jamaratin silta on remontin kourissa. Sillalla on sattunut useita onnettomuuksia, kun sinne ahtautuneita pyhiinvaeltajia on talloutunut väkijoukon jalkoihin. Uudistuksen jälkeen sillan pitäisi olla avarampi ja sitä myötä turvallisempi.

Havainnekuva Abraj kudai -hotellista.
Maailman suurimman hotellin havainnekuva.Dar Group

Tavoitteena vähentää riippuvuutta öljystä

Mekan rakennusbuumin taustalla on turismi. Kaupunkia muutetaan sellaiseksi, että se pystyisi palvelemaan kasvavaa pyhiinvaeltajien joukkoa. Parin miljoonan hajj-pyhiinvaeltajan lisäksi Mekassa vierailee vuoden aikana arviolta viisi miljoonaa muuta pyhiinvaeltajaa. Ja määrä on kasvussa.

Taustalla on muslimikeskiluokan vaurastuminen ja matkustamisen yleinen helpottuminen. Maailmassa on yhä enemmän ihmisiä, joilla on rahaa tehdä hajj, pyhiinvaellus, ja jos siihen on varaa, on se islamin mukaan myös kerran elämässä tehtävä.

Saudi-Arabia on myös aktiivisesti yrittänyt kasvattaa pyhiinvaellusturismia. Mekan ohella myös toisessa pyhässä kaupungissa, Medinassa, on käynnissä suuri uudistustyö.

Tavoitteena on kehittää turismista merkittävä tulonlähde ja vähentää näin riippuvuutta öljystä.

Saudi-Arabiaan halutaan myös muita kuin pyhiinvaeltajia. Mekkaan ei vääräuskoisella ole asiaa, mutta maasta löytyy myös vähemmän pyhiä kohteita. Mallia voi ottaa naapurimaa Arabiemiraateista, joka on kehittänyt Abu Dhabista ja Dubaista kukoistavat matkakohteet.

Kaiken vanhan tuho

Mekan rakentamisinnon kääntöpuoli on kaiken vanhan tuho. Ikivanhasta kaupungista on jäljellä oikeastaan vain Suuren moskeijan minareetit ja Kaaba.

Fairmont-hotellin alle jäi ottomaanien aikainen linnoitus. Tavallaan sen voi ymmärtää, sillä ottomaanit olivat nykyisen Saudi-suvun edeltäjiä ja vastustajia.

Vaikeampaa sen sijaan on käsittää intoa tuhota profeetta Muhammedin vaiheisiin liittyvää rakennuskantaa. Muhammedin vaimon asuinrakennuksen paikalle tehtiin julkiset käymälät, ensimmäisen kalifin Abu Bakrin kotitalo jäi Hilton-hotellin alle ja Muhammedin synnyinpaikan päälle on rakennettu kirjasto.

Islamin pyhin paikka Kaaba rakennustyömaiden ympäröimänä.
Islamin pyhin paikka Kaaba rakennustyömaiden ympäröimänä.Mohammed Aleemuddin / AOP

Penseä suhtautuminen historiallisiin kohteisin selittyy Saudi-Arabiassa vallassa olevalla islaminsuuntauksella, wahhabismilla, kertoo Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

– Wahhabismi suhtautuu jyrkän kielteisesti pyhiin paikkoihin. Se katsoo, että ne edustavat epäjumalan palvelusta, jotain, joka pyrkii jumalan rinnalle. Muslimin velvollisuus on tuhota ne.

Suhtautumisessa on paljon samaa kuin Isisin tai Talibanien tuhovimmassa.

Se on herättänytkin paljon vastustusta muslimimaailmassa. Erityisen ponnekkaasti pyhien paikkojen tuhoa on vastustanut shiia-enemmistöinen Iran.

– Shiiamuslimeille profeetan perhe on erityisen tärkeä. Ja juuri heidän rakennuksiaan ja hautapaikkojaan on Mekassa tuhoutunut, sanoo professori Juusola.

Saudi-Arabian hallitus on antanut merkkejä, että se muuttaisi toimintatapaansa. Hallitus on lupaillut rahaa vanhojen kohteiden kunnostukseen. Se on myös tuominnut Isisin tuhot vandalismina, joten samaa toimintaa omassa maassa on vaikea perustella.

Lue seuraavaksi