15-vuotias yrittäjä haluaa tehdä töitä täysillä, ottaa riskejä ja päättää omista työajoistaan

Nuori lukiolainen haaveilee omasta yrityksestä, jossa saisi toteuttaa itseään ja unelmiaan. Menestymisen kannalta tärkeintä olisi löytää oikeat ihmiset ympärilleen.

– Tärkeintä on ne ihmiset ja se, että pääsee omia unelmiaan toteuttamaan, pohtii Aatu Pulkkinen omaa yrittäjyyttään.

Hämeenlinnan lyseon ensimmäisen vuosikurssin oppilas, 15-vuotias Aatu Pulkkinen on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt perustaa ja lakkauttaakin jo kaksi yritystä.

– Tämä viimeisin piti lopettaa, koska me onnistuttiin myymään meidän tuotantovälineetkin, virnistää Aatu.

Aatu aloitti yrittäjäuransa Padasjoella yläasteella kaveriporukan kanssa. He osallistuivat kahteen otteeseen NY Vuosi yrittäjänä –ohjelmaan.

Menestystä tuli hienosti.

– Molempina vuosina voitimme sekä Päijät- että Kanta-Hämeen finaalit. Pääsimme Helsinkiin, jossa ensimmäisenä vuonna meidät palkittiin yrittäjähenkisyydestä, Aatu kertaa.

– Yrittäjähenkisyys on juuri sitä, että ei petytä vastoinkäymisistä, uskalletaan vähän ottaa riskejä ja tehdä täysillä. Toteuttaa itseään ja omia unelmiaan.

Kuuma grilli ja kolme poikaa

Hämeenlinnan Yrittäjien tiistaiaamun torikahville nuori yrittäjyysopiskelija tuli yllään t-paita, jossa luki "Hottis-grilli NY - sisältää kuuman grillin ja hotit pojat".

Idea oli se, että meillä oli kolme hottia poikaa ja yksi tosi kuuma grilli.

Aatu Pulkkinen

–Tämä oli meidän yrityksen slogan. Idea oli se, että meillä oli kolme hottia poikaa ja yksi tosi kuuma grilli.

Grilliyrityksen perustamisessa piti muun muassa suunnitella ruokalista, rakentaa grillivaunu ja opetella tuotteiden hinnoittelu sekä markkinointi.

–  Sitä tehtiin kesälomaan asti. Sitten päätimme Padasjoen sahtimarkkinoilla myydä kaiken, myöskin sen grillin. Siitähän tuli 300 prosentin voitto, Aatu myhäili.

Kaupunginjohtajakin kätteli ja kiitteli

Elokuusta lähtien Aatu on opiskellut Hämeenlinnan lyseon lukion Luova yrittäjyys -linjalla. Tuore lukiolainen on tyytyväinen valintaansa, vaikka sen takia piti muuttaa pois Padasjoelta.

 – Koulussa on oikein hyvä yrittäjähenkinen porukka ja sinne on tosi mukava mennä.

Hämeenlinnan kaupungin johtokin on huomannut yrittäjähenkisen kaverin saapumisen paikkakunnalle.

– Hienoa, että saatiin sinut tänne, tokaisi kaupunginjohtaja Timo Kenakkala nuorelle miehelle kätellessään tätä Hämeenlinnan Yrittäjien tapahtumassa tiistaina.

Työ voisi olla harrastuskin

Aatun mukaan moni seikka yrityksen menestymisessä riippuu ympärillä olevista ihmisistä ja verkostoista.

– Tärkeintä ovat ne ihmiset ja se, että pääsee omia unelmiaan toteuttamaan.

Nuori mies toivoo, että tulevaisuudessa leipä lähtisi nimenomaan omasta yrityksestä.

– Olisihan se oikein hienoa onnistua työllistämään itsensä, saisi itse päättää työajoista. Työ voisi olla osittain jopa harrastusta, miettii Aatu Pulkkinen ja lähtee lukion opinnon ohjauksen tunnille.

Korjattu 14.9.2017: NY Vuosi yrittäjänä –ohjelman nimi.