1. yle.fi
  2. Uutiset

Onnistuneet näyttelyt ja museokortti ovat tuoneet lisää vieraita Hämeenlinnan museoihin

Kotimaisen maisemataiteen mestareihin lukeutuvan Werner Holmbergin taidetta esittelevä näyttely on osoittaunut menestykseksi Hämeenlinnan taidemuseossa. Myös Sibeliuksen juhlavuoden vaikutukset näkyvät kaupungissa yhä.

taidemuseot
jugendtalon sisäänkäynti
Taidemaalari Werner Holmbergin näyttely on tuonut kaupungin taidemuseoon yli 10 000 vierailijaa. Iso osa kävijöistä on kotimaan turisteja.Antti Ruonaniemi / Yle

Museoista on tullut merkittävä matkailuvetonaula ainakin sellaisissa kaupungeissa, joissa muuta koettavaa on vähemmän.

Hämeenlinnassa yksin 1800-luvun suomalainen taidemaalari Werner Holmberg on tuonut taidemuseoon selvästi yli 10 000 vierailijaa. Merkittävä kävijöistä ovat kotimaisia turisteja.

Hämeenlinna näyttää seuraavan tämän vuoden yleistä trendiä, jonka mukaan viileä kesä on selvästi tuonut väkeä museoihin.

Vantaalaiset Marja-Liisa Kukkonen ja Kirsi Carew saapuivat Hämeenlinnan tademuseoon ovien auetessa.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun tulen Hämeenlinnan taidemuseoon. Hieno näyttely veti. Tulimme näin tiistaina, kun kaupungin torilla on markkinat. Kuljettajamme meni nimittäin sinne, naurahtaa Marja-Liisa Kukkonen.

Samalla Kukkonen todistaa paikallisten museoiden tuovan matkailijoita myös Hämeenlinnan muihin kohteisiin.

Museokortti hyvä keksintö

– Lähes puolet taidemuseon kävijöistä maksaa pääsylippunsa museokortilla, kertoo taidemuseon museonjohtaja Taina Lammassaari.

– Kortti tuo lisää väkeä, mutta tietysti myös näyttelyt ovat tärkeä vetovoimatekijä.

Nainen seisoo hämäläistä hiekkatietä kuvaavan taulun edessä
Museojohtaja Taina Lammassaari odottaa Hämeenlinna taidemuseon saavan seuraavaksi paljon vieraita Vexi Salmen ja Katri Wanner-Salmen saksalaisen rappiotaiteen näyttelyyn.Antti Ruonaniemi / Yle

Holmbergin näyttelyn päättyessä, taidemuseon täyttää Vexi Salmen ja Katri Wanner-Salmen saksalaisen rappiotaiteen näyttely.

– Uskon, että sekin kiinnostaa laajasti, ennustaa Taina Lammassaari.

Museokortin hyviä puolia kehuu myös Hämeenlinnan kaupunginmuseon amanuenssi Antti Krapu.

– Se on selvästi lisännyt kävijöitä. Toisaalta kaupunginmuseon menestyksen takana on pari muutakin seikkaa. Ensinnäkin Sibeliuksen juhlavuosi kaksi vuotta sitten ja museon muuttaminen Hämeen linnan tiloista kaupungin ydinkeskustaan, arvioi Krapu.

Sibelius tuo edelleen väkeä

Sibeliuksen juhlavuosi vuonna 2015 toi ennätysmäärän vierailijoita Hämeenlinnan kaupunginmuseon ylläpitämään Sibeliuksen synnyinkotiin.

Kaksi naista näyttelyjuhliteenedessä
Virpi Carew ja Marja-Liisa Kukkonen tulivat Vantaalta katsomaan Hämeenlinnan Werner Holmbergin näyttelyä.Antti Ruonaniemi / Yle

– Sellaisin kävijämääriin ei normaalivuonna päästä, mutta juhlavuosi näyttää nostaneen vierailijamääriä pysyvästi kolmanneksella, laskeskelee Antti Krapu.

Kaupunginmuseon väki odottaa paljon myös muutoltaan keskustaan. Uudet tilat saatiin osittain käyttöön reilu vuosi sitten ja helmikuusta alkaen museo on kokonaisuudessaan auki.

– Uskomme, että museon tuominen ydinkeskustaan lähelle ihmisiä vetää väkeä ja merkkejä siitä näkyy jo.

Lue seuraavaksi