Lahden moottoritien ampumistapaus syyteharkintaan: Oliko poliisin aseenkäyttö kohtuutonta?

Puukottajan ampunutta poliisia epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta. Poliisi ampui kuolettavasti miestä, joka oli puukottamassa naista moottoritiellä viime lokakuussa.

Ampumavälikohtaus
Tapahtumapaikka moottoritiellä Orimattilassa, jossa poliisi ampui miehen kolarin jälkeisessä uhkaavassa tilanteessa.
Ampuminen tapahtui moottoritien keskiviheriöllä Orimattilassa sunnuntaina.Juha-Petri Koponen / Yle

Orimattilassa asetta kuolettavasti käyttänyttä vanhempaa konstaapelia epäillään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta.

Helsingin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli osui paikalle, kun noin kolmikymppinen mies oli moottoritien varressa puukottamassa naista.

Poliisi ampui tilanteessa kolme laukausta, minkä seurauksena mies kuoli. Nainen joutui sairaalahoitoon.

Tapaus sattui vajaa vuosi sitten lokakuussa moottoritien keskiviheriöllä Orimattilassa.

Esitutkinta on valmistunut ja tapaus siirtyy syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastolle.

Tutkinnanjohtaja Jukka Haaviston mukaan pitkään kestäneessä esitutkinnassa on selvitetty, olisiko poliisi voinut menetellä tilanteessa toisin. Epäilty kiistää syyllistyneensä rikokseen.

– Loppulausuntojen jälkeen osapuolilta tuli vielä toimenpidepyyntöjä, minkä jälkeen tapausta on tutkittu lisää. Tätä on selvitetty juurta jaksain, Haavisto toteaa.

Poliisin aseenkäyttö selvitetään aina, mutta aina ei käynnistetä esitutkintaa. Tapausten eteneminen syyteharkintaan, saati tuomiot, ovat harvinaisia.

– Näitä tapauksia on ollut muutamia viime vuosina, mutta tuomioita ei ole tullut. Poliisin aseenkäytön kohdalla syyttäjä pohtii aina, onko se ollut sääntöjen mukaista ja oikeutettua tilanteessa ja suhteessa vastarintaan vai onko se yli sallitun, selittää jutun syyttäjä, kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi Salpausselän syyttäjänvirastosta.

Pälsi muistuttaa, että poliisilla on oikeus ja joskus jopa velvollisuus käyttää asetta.

Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan, että epäilty vanhempi konstaapeli on ollut töissä koko tutkinnan ajan. Hän jatkaa työssään, eikä poliisilaitoksen johto näe syytä toimenpiteisiin, sillä asia on vielä keskeneräinen.

Kartta, jossa ampumispaikka.
Yle Uutisgrafiikka

Klo 17.12 Juttua korjattu. Tapaus siirtyy syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastolle, ei Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastolle, kuten jutussa aiemmin luki.