1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehti: Danske Bankin kautta kulki valtava määrä voitelurahaa Azerbaidžanista Eurooppaan

Vuodettujen asiakirjojen perusteella Danske Bankin valvonta petti pahasti Virossa, uutisoi The Guardian.

korruptio
Azerbaidzhanin presidentti Ilham Aliyev.
Rahanpesuskandaalin keskiössä oleva Azerbaidzhanin presidentti Ilham Alijev kesäkuussa 2017.Jakub Kaminski / EPA

Azerbaidžanin hallinto on välittänyt salaa rahaa Eurooppaan miltei 2,5 miljardin euron verran vuosina 2012–2014, uutisoi The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan suurin osa rahoista kulki Danske Bankin Viron-sivukonttorin kautta.

Vuodetuista asiakirjoista käy ilmi, että rahaa maksettiin muun muassa poliitikoille ja toimittajille. Kyse oli valtavasta lobbausoperaatiosta, jolla yritettiin hiljentää Azerbaidžanin presidenttiin Ilham Alijeviin kohdistunutta kritiikkiä.

Danske Bank myöntää The Guardianille, että rahanpesua ja "muuta laitonta" on tapahtunut. Pankin mukaan sen valvonta on pettänyt Virossa, mutta sittemmin kontrollia on tiukennettu ja asiakassuhteita purettu.

– Emme hyväksy, että Danskea käytetään hyväksi rahanpesussa tai muissa laittomuuksissa. Teemme kaikkemme estääksemme vastaavaa tapahtumasta uudelleen, pankki kertoo The Guardianille.

Hämärää rahaliikennettä on selvittänyt brittilehden lisäksi useita toimituksia eri puolilta maailmaa. Alun perin asiakirjat vuodettiin tanskalaiselle Berlingskelle (siirryt toiseen palveluun).

Peiteyhtiöitä perustettu bakulaisen autonkuljettajan nimissä

Asiakirjat paljastavat, että epäilyttäviä rahansiirtoja tehtiin yhteensä 16 000. Enimmäkseen siirroista vastasi neljä Isoon-Britanniaan rekisteröityä peiteyhtiötä, jotka hoitivat rahaliikennettä Danske Bankin Viron-konttorissa.

EUobserver-verkkolehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) yhtiöistä kolme on rekisteröity 51-vuotiaalle autonkuljettajalle, joka asuu vaatimattomissa oloissa bakulaisessa lähiössä.

Maksujen saajiin kuuluu muun muassa jäseniä Euroopan neuvostosta ja Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankista (EBRD).

Vuodettujen papereiden perusteella esimerkiksi saksalaiselle ja italialaiselle lobbarille on maksettu yhteensä yli kolme miljoonaa euroa. Lobbarit ovat puhuneet Azerbaidžanin puolesta Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa.

Kaksikko puolusti Azerbaidžanin hallinnon toimia vuoden 2013 presidentinvaaleissa, jotka eivät Etyjin mukaan täyttäneet kansainvälisiä vaatimuksia. Vaaleissa Ilham Alijev voitti jatkokauden 84,5 prosentin kannatuksella.

Lue myös:

Alijevin suku pitää Azerbaidžanin vallan itsellään – oppositio ei edes osallistunut vaaleihin

Tuhannet protestoivat Azerbaidzhanissa vaalituloksen vuoksi – mielenosoittajia pidätetty

Lue seuraavaksi