Torniossa muistetaan satavuotiasta partiotoimintaa – Lapin vanhin lippukunta on Suomen ikäinen

Partiolaisuus elää edelleen voimakkaana Torniossa. Ole valmis! Pohjan Tytöt ja Sissit 100 vuotta -näyttely esittelee partion toimintaa syyskuun ajan.

partio
Saija Pietiläinen kokeilee solmujen tekoa. Jani Seppälä seuraa vierestä.
Maakuntamuseon vs amanuenssi Saija Pietiläinen kokeili solmujen tekoa. Taustalla Pohjan Tyttöjen ja Sissien apulaisjohtaja Jani Seppälä. Kati Siponmaa / Yle

Ihan ensimmäiseksi hämyisessä näyttelytilassa huomion varastaa kirkkaat, telineessä roikkuvat narut, joilla pääsee kokeilemaan vaikkapa merimiessolmun kiepautusta.

Solmujentekotaidon lisäksi näyttelyyn on otettu mukaan perinteisiä partiolaisista mieleen tulevia asioita: univormut ja niihin kiinnitettävät merkit, erätaidot ja niihin liittyvät tarvekalut.

Satavuotiaan Pohjan Tytöt ja Sissit lippukunnan puheenjohtaja sanoo näyttelyn olleen suunnitelmissa, kun lippukunnan merkkivuosi alkoi lähestyä.

– Tätä lippukunnan satavuotisjuhlaa on noin pari vuotta valmisteltu ja nyt 17. syyskuuta juhlitaan Seminaarin koululla yhdessä satavuotiaan Suomen kanssa. Tämän näyttelyn saaminen tänne museolle oli myös hieno huipennus juhlavuodelle, sanoo lippukunnan puheenjohtaja Heikki Korkala.

Heikki Korkala
Heikki KorkalaKati Siponmaa / Yle

Vs. amanuenssi Saija Pietiläinen kertoo näyttelyn kokoamisen olleen mieluisa pesti.

– Itsellä ei ole partiotaustaa, joten tämä on ollut samalla opintomatka partiolaisuuteen. Merkkijärjestelmät ja puvut ovat olleet erityisen mielenkiintoisia.

Pietiläisen mukaan näyttelyn rakentaminen sujui helposti, kun materiaalia oli niin hyvin tarjolla.

– Partiolaiset ovat tehneet museolle lahjoituksia sen jälkeen kun 90-luvulla erään partiomajan tulipalon jälkeen haluttiin arvokas esineistö parempaan talteen.

Myös uudempaa materiaalia oli helposti saatavana, koska partiolaisuus elää Torniossa edelleen voimakkaana.

– Aktiivista partiotoimintaa on seitsemänvuotiaista ylöspäin useissa ikäluokissa, niin että jäsenistöä lippukunnassa on kaikkiaan noin 140, sanoo apulaisjohtaja Jani Seppälä.

Seppälän mukaan näyttelyyn kannattaa tutustua jo pelkästään hyvin säilyneiden lippujen vuoksi, joista vanhimmat ovat hulmunneet täydet sata vuotta lippukuntansa merkkinä.

– Lisäksi mielenkiintoisia esineitä ovat partiosauvat, joita on tehty leireillä. Täällä on tunnettujen torniolaisten kuten Elias Ahon tai Veli Aineen sauvat näytillä ja niissä näkyy hyvin vanhat käsityötaidot, Seppälä vinkkaa.

Pohjan Tytöt ja Sissit erottuu muista lippukunnista

Perämeren pohjukassa toimiva Pohjan Tytöt ja Sissit on ihan omanlaisensa partioporukka.

– Taidetaan olla Lapissa ainoa lippukunta, jossa on maa- ja meripartiotoimintaa, sanoo lippukunnan puheenjohtaja Heikki Korkala.

Torniolaiset erottaa muista myös uniikki huivimerkki, joka on metallia.

– Omalle lippukunnalle rekisteröityä huivimerkkiä kannetaan ylpeydellä ja siitä tulee isommissa tapahtumissa helposti myös keskustelun aihetta, Korkala kertoo.

Ole valmis! Pohjan Tytöt ja Sissit 100 vuotta -näyttely on esillä Tornionlaakson maakuntamuseossa syyskuun viimeiseen sunnuntaihin saakka.

– Tämä sopii hyvin Suomen juhlavuonna esiteltäväksi. Onhan kyseessä Lapin vanhin lippukunta. Turussa esimerkiksi juhlitaan samaan aikaan satavuotiasta partiotoimintaa, että kyllä täällä on oltu hyvin ajan hermolla sata vuotta sitten, museoamanuenssi Pietiläinen kehuu.