Joukko Suomen linjaan pettyneitä turvapaikanhakijoita ylitti rajan Torniossa ja siirtyi Ruotsiin

Turvapaikanhakijat järjestivät tiistaina Torniossa mielenosoituksen Suomen turvapaikkapolitiikkaa vastaan. 55 turvapaikanhakijaa ylitti rajan ja siirtyi Ruotsin puolelle.

Turvapaikanhakijat siirtymässä takaisin Ruotsiin.
Turvapaikanhakijat ylittivät valtakunnan rajan ja siirtyivät Ruotsiin.

Osa Tornion ja Haaparannan rajalle tiistaiseen mielenilmaukseen kokoontuneista turvapaikanhakijoista on ylittänyt valtakunnan rajan. Ruotsin poliisi on vahvistanut, että Ruotsiin on siirtynyt 55 henkilöä. Turvapaikanhakijat siirtyivät poliisin valvonnassa Suomen puolelta Ruotsiin.

Ruotsin poliisi oli valmistautunut rajan ylityksiin. Paikalla olevan Ylen toimittajan mukaan osa henkilöistä pelkäsi rajan ylittämistä, mutta poliisit valvoivat tilannetta, joka sujui rauhallisesti. Mukana on myös lapsiperheitä.

Turvapaikanhakijoita siirtymässä Suomesta Ruotsiin Tornion rajalla vuonna 2017. Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Turvapaikanhakijat ylittivät rajan Krannikatua pitkin Tornion ja Haaparannan Matkakeskuksen pihalle. Matkakeskuksen pihalle saapui linja-auto, joka kuljettaa turvapaikanhakijat Bodenin vastaanottokeskukseen.

Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Turvapaikanhakijoita kokoontui tiistaina kello 11 Tornioon aivan Suomen ja Ruotsin valtakunnanrajan tuntumaan mielenilmaukseen. Mielenilmaukseen on osallistunut muutamia kymmeniä turvapaikanhakijoita. Alun perin paikalle odotettiin jopa 300 mielenosoittajaa. Turvapaikanhakijat ovat ilmoittaneet etukäteen, että he vastustavat rauhanomaisella mielenilmaisulla Suomen harjoittamaa turvapaikkapolitiikkaa. Siitä ei ole varmuutta, ovatko kaikki Ruotsiin matkanneet henkilöt kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita. Mielenilmausta seurasi runsaasti yleisöä. Torniossa oli myös vastamielenilmauksia.

Turvapaikanhakijat siirtyvät Bodenin vastaanottokeskukseen. Rajan on ylittänyt 55 henkilöä. Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Ruotsi todennäköisesti palauttaa rajan ylittäneet

Ainakin osa Ruotsiin siirtyneistä turvapaikanhakijoista on ilmoittanut hakevansa Ruotsista turvapaikkaa. Dublinin sopimuksen nojalla Ruotsi kuitenkin todennäköisesti palauttaa rajan ylittäneet turvapaikanhakijat takaisin Suomeen, jos he ovat jättäneet turvapaikkahakemuksen Suomessa.

Torniossa oli myös vastamielenilmauksia. Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Suomessa Maahanmuuttovirasto on ollut tiistain tapahtumista jo etukäteen tietoinen ja siihen on varauduttu. Nyt maahanmuuttovirasto odottaa, että Ruotsin viranomaiset esittävät Suomelle takaisinottopyynnön rajan ylittäneistä henkilöistä.

– Ruotsissa heidän täytyy ensin rekisteröidä nämä henkilöt tietokantaan, jotta saadaan sormenjälkiosuma Suomeen ja sen jälkeen he lähettävät pyynnön meille. Pyynnön käsittely on hyvinkin yksinkertaista kun henkilöt ovat todistettavasti Suomesta Ruotsiin siirtyneet, sanoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosaluejohtaja Mikko Montin.

Ruotsissa heidän täytyy ensin rekisteröidä nämä henkilöt tietokantaan.

Mikko Montin

Henkilöiden toimittamisesta takaisin Suomeen vastaavat Ruotsin viranomaiset. Määräaika siirrolle on kuusi kuukautta siitä, kun takaisinottopyyntö on hyväksytty. Maahanmuuttoviraston mukaan resursseja riittää, jos rajan ylityksiä on jatkossa tulossa lisää.

– Mielenilmaus oli etukäteen tiedossa ja siihen on voinut nytkin varautua. Jos rajan ylityksiä tapahtuu lisää, niin kyllä meillä resursseja riittää, että käsittelemme ja vastaamme näihin takaisinottopyyntöihin, Montin sanoo.

Jutun tietoja päivitetty kello 15:50