Sisäministeri Risikko Jyväskylän yhteenotosta: Poliisin työskentelyä ei pidä estää

Sisäministerin mukaan kaikkien vastaanottokeskusten ja poliisin on käytävä Jyväskylän tapahtumat yhdessä läpi.

Sisäministeri Paula Risikko. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kommentoi Jyväskylän eilistä yhteenottoa poliisin ja afgaaniperheen maasta poistamista vastustaneiden mielenosoittajien välillä Ylelle eduskunnassa.

– Jos vastustaa turvapaikkapolitiikkaa Suomessa niin oikea tapa ei ole estää poliisin toimintaa, koska poliisi tekee työtänsä, Risikko sanoi.

Risikko kertoi pyytäneensä, että Salmirannan vastaanottokeskuksen johto selvittää yhdessä poliisin kanssa, miten vastaavat välikohtaukset jatkossa voitaisiin estää.

– Toivon, että asia käydään siellä läpi ja itse asiassa kaikissa vastaanottokeskuksissa käydään nyt läpi, miten tällainen voitaisiin estää.

Risikko arvioi, että jännittyneisyys vastaanottokeskuksissa on lisääntynyt, kun maassa on noin 11 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta ihmistä. Risikko sanoo, että tähän jännittyneisyyteen olisi puututtava matalalla kynnyksellä.

–  Vastaanottokeskusten henkilöstöä koulutettu ja kehotettu tekemään työtä sekä poliisin että sosiaali- ja terveyshenkilöstön kanssa.

Risikko: "Maltti on valttia"

Välikohtauksiin palautustilanteissa on varauduttu, ministeri kertoo.

– Kyllähän me sellaiseen ollaan varauduttu ja poliisi on myös varautunut että tällaista voi tapahtua. Mutta nyt kyllä sanoisin että maltti on valttia.

Ministeri ei halua vielä ottaa kantaa siihen, oliko mielenosoittajien käytös Jyväskylässä esimerkki toiminnasta, jonka hallitus kaavailee kriminalisoivansa.

Hallitus on ilmoittanut selvittävänsä laittoman maassaoleskelun edistämisen selkeämpää kriminalisointia.

Tornion mielenosoituksesta Risikko totesi, että jos suomalaisia turvapaikanhakijoita lähtee Ruotsiin, heidät palautettaan Dublin-sopimuksen mukaisesti takaisin Suomeen.

Käyvätkö tunteet turvapaikkakeskustelussa liian kuumina, ministeri Risikko?

– Pahinta mitä tälle yhteiskunnalle voi tapahtua on, että täällä aletaan päinsä tapella. Nyt pitäisi ottaa rauhallisesti ja katsoa, että hädänalaisia ihmisiä autetaan ja sitten he, joille ei turvapaikkaa voida suoda, pääsisivät rauhanomaisin keinoin esimerkiksi vapaaehtoisen paluun kautta kotimaahansa. Mutta sitten tarvittaessa palautuksena.