Venäjä esittää rauhanturvaajien lähettämistä Itä-Ukrainaan

Venäjän presidentti Putin sanoo, että rauhanturvaajat voisivat suojata Etyjin tarkkailijoita tulitaukolinjalla. Ukrainan johto suhtautuu esitykseen epäilevästi.

Ukraina
Putin mustassa puvussa, viininpunainen kravatti kaulassaan, takinkauluksessa kullanvärinen merkki. Putin osoittaa oikealla kädellään yleisöön päin, kuin jakaisi puheenvuoroja. Taustalla näkyy Venäjän lippu.
Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui Kiinassa BRICS-maiden kokouksessa.Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin pool / EPA-EFE

Venäjän presidentti Vladimir Putin tukee kansainvälisiä joukkoja turvaamaan Etyjin tarkkailijoita Itä-Ukrainassa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat seuraavaat Itä-Ukrainan konfliktialueella Minskin sopimuksessa sovitun tulitauon toteutumista.

Kiinassa BRICS-valtioiden huippukokouksessa puhunut Putin sanoi, että Venäjä aikoo tehdä YK:n turvallisuusneuvostolle päätöslauselmaluonnoksen, jonka mukaan aseellisia rauhanturvaajia sijoitettaisiin Itä-Ukrainaan turvaamaan Etyjin tarkkailijoita.

Putinin mukaan aseelliset rauhanturvaajat voisivat toimia tarkkailijoiden turvana vain osapuolten välisellä tulitaukolinjalla.

Lisäksi rauhanturvaajia ei tuotaisi alueelle ennen kuin raskas aseistus on vedetty etulinjasta Minskin sopimuksen mukaisesti ja joukot on kunnollisesti erotettu toisistaan.

Ukraina epäilee juonta

Ukrainan johdossa Putinin puheisiin suhtaudutaan epäillen.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko aikoo esitellä tässä kuussa YK:n yleiskokoukselle ajatusta, että Itä-Ukrainaan voitaisiin perustaa YK:n rauhanturvaoperaatio. Putin korosti, että yleiskokouksen kautta asiaa ei voida edistää vaan siihen tarvitaan turvallisuusneuvoston päätös.

Ukraina epäilee, että Putinin ei pyri pelkästään kaappaamaan aloitetta Ukrainalta vaan tekemään sen tyhjäksi.

– Putin yrittää hybridisodan parhaiden perinteiden mukaisesti pilata Ukrainan johdon idean rauhanturvaajista Donbassin alueella, kääntää sen ylösalaisin, Ukrainan parlamentin varapuhemies Irina Geraštšenko sanoi Unian-uutistoimistolle (siirryt toiseen palveluun).

Ukrainan mielestä rauhanturvaajien pitäisi voida toimia koko Itä-Ukrainan alueelle, ei vain tulitaukolinjalla.

Lisäksi Geraštšenko epäilee, että Venäjä yrittäisi saada rauhaturvaajiksi venäläisiä sotilaita.

Putin varoittaa asetoimituksista

Putin myös varoitti Yhdysvaltoja toimittamasta Ukrainalle aseita.

– Aseiden toimittaminen konfliktialueelle ei helpota rauhanponnisteluja vaan pelkästään pahentaa tilannetta, Putin sanoi.

Venäjän syytetään tukeneen Itä-Ukrainan separatisteja sotilaallisesti. Ukrainan johdon mielestä Venäjä käytännössä miehittää Itä-Ukrainan separatistialuetta.

Itä-Ukrainan tulitauko on jatkuvasti rakoillut, ja tulitaukorikkomuksista on raportoitu (siirryt toiseen palveluun) käytännössä päivittäin.

Lähteet: AFP, Reuters