Minkälaisella muistomerkillä Mauno Koivistoa pitäisi muistaa? Ehdotuksia haetaan avoimella kilpailulla

Muistomerkin odotetaan olevan valmis vuoden kuluttua.

Mauno Koivisto
Mauno Koiviston hauta Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä.
Presidentti Mauno Koiviston hauta Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä.Henrietta Hassinen / Yle

Presidentti Mauno Koiviston hauta valmistuu Helsingin Hietaniemeen vuoden sisällä. Haudalle on tulossa vielä muistomerkki, joka saa muistamaan suurmiestä.

Haudalle haetaan muistomerkin tekijää avoimella suunnittelukilpailulla.

Valtioneuvoston kanslia on nimennyt työryhmän valitsemaan ehdotuksista haudalle sopivan muistomerkin. Suunnittelijoille annetaan ryhmää vetävän alivaltiosihteeri Timo Lankisen mukaan tässä vaiheessa hyvin vapaat kädet.

– Käsiehdotuksia varmaan tulee, koska Koivisto tunnettiin pohdinnoistaan ja käsistään.

Alivaltiosihteeri Lankinen ei tutuista tuntomerkeistä huolimatta lähde sanomaan, että he nimenomaan haluavat ehdotuksia käsistä. Lankinen korostaa, että pääasia on, että muistomerkki olisi paikka, jossa pysähtyä miettimään esimerkiksi Koiviston aikaa valtion johdossa.

Hautapaadesta ei haeta erityistä

Mauno Koiviston omaiset eivät ole antaneet muistomerkille tarkempia toteuttamistapoja. Se voi olla kivinen tai jostain muusta materiaalista.

Kilpailun jälkeen ryhmä valitsee muistomerkin tekijän, ja muistomerkki on valmis noin vuoden kuluttua. Työryhmä seuraa ja valvoo muistomerkin tekoa.

Muistamme tässä Koivistoa henkilöna ja suurmiehenä

Timo Lankinen

Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset pysäyttivät viime keväänä suuren joukon ihmisiä muistelemaan ja seuraamaan hautajaisia. Alivaltiosihteeri Timo Lankisen toiveissa on, että myös muistomerkki voi houkutella käymään muistelemassa presidenttiä.

– Se ei ole lähtökohtana, että muistomerkistä tehtäisiin sellainen, joka erityisyydellään houkuttelisi käymään vain tällä haudalla. Muistamme tässä Koivistoa henkilöna ja suurmiehenä.

Lue myös: Presidentti Koiviston hautajaisissa soivat sinivalkoiset sävelet – omaiset toivoivat Veteraanin iltahuudon