Hailuodon silta voi haitata harvinaisia sammakkoja, lintuja ja kasveja – "Nämä eivät valitettavasti ole kovin söpöjä lajeja"

Pengertien muun muassa pelätään tuhoavan kansallismaisemaa ja haittaavan rauhoitettuja tai uhanalaisia lajeja kuten kuten etelänsuosirriä, viitasammakkoa, ruijanesikkoa ja rönsysorsimoa.

Maallikko ei välttämättä tunnista suojeltua viitasammakkoa muista sammakoista. Kuva: Yle / Arja Lento

Kiinteää tieyhteyttä Hailuodon ja mantereen väliin ei tarvita. Näin ajattelee moni pengertien mahdollisista luontohaitoista huolestunut.

Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Esko Saaren mukaan parasta olisi, jos sillan rakentamisen sijaan Hailuodon lauttayhteydet pistettäisiin kuntoon.

– Lisää lauttayhteyksiä, niin, että rannalla ei joutuisi odottelemaan, Esko Saari suosittelee.

Moni näkee punaista aina, kun Hailuodon silta mainitaan. 

Yli kuusi kilometriä pitkä penger käytännössä katkaisee Hailuodon Huikun ja Oulunsalon Riutunkarin välin ja estää veden ja jään luonnolliset liikkeet alueella.

Esko Saari on huolissaan Hailuodon pengertien vaikutuksista luontoon ja kansallismaisemaan. Kuva: Paulus Markkula / Yle

– Mistä edes löytyy tarvittavat miljoona kuutiota ensiluokkaista kivimursketta tien pohjaksi? Saari kysyy.

Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin mukaan kyseinen pengertie olisi vaarallinen ainakin myrskyisillä ja liukkailla keleillä. Piiri korostaa, että kaavaselostuksenkin mukaan kovilla tuulilla vesi voi huuhdella 3,5 metrin korkuisen penkereen tien pintaa, ja irtojäät voivat kasautua jopa tielle asti.

Harvinaisia lajeja uhattuna

Siltayhteyttä vastustetaan etenkin uhanalaisten luontoarvojen vuoksi. Alueen monilla Natura-alueilla esiintyy uhanalaisia tai rauhoitettuja kasvi-, sammakko- ja lintulajeja kuten etelänsuosirri, viitasammakko, ruijanesikko ja rönsysorsimo.

Lajeja ei oikeastaan ole muualla kuin tässä Perämeren ympäristössä.

Esko Saari

Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Esko Saari selostaa, että  alueella yhä jatkuva maankohoaminen ja siihen liittyvä jääeroosio pitävät hengissä muun muassa erityistä kasvilajien joukkoa, jonka historia ulottuu ajalle, jolloin Jäämeri ja tuleva Itämeri olivat vain kapean maakannaksen erottamia.

– Tämä kasvijoukko joutuu vaaraan, jos pengertie rakennetaan. Lajeja ei oikeastaan ole muualla kuin tässä Perämeren ympäristössä.

Saaren mukaan näiden harvinaisten lajien puolustaminen on osoittautunut vaikeammaksi kuin vaikkapa sympaattisen pandan.

– Nämä eivät valitettavasti ole kovin söpöjä lajeja. Mutta ne ovat arvokkaita, luonnon omia taideteoksia, Saari painottaa.

Siltasuunnitelmista tehdyt valitukset ovat hallinto- ja korkeimman hallinto-oikeuden käsiteltävinä, ja uusia valituksia saattaa yhä tulla.

Hallitus kuitenkin on jo myöntänyt budjetista rahoituksen Hailuodon ja Oulunsalon väliselle yhteydelle eli pengertielle ja kahdelle sillalle.

Lue myös: