Tahkoluodon merituulipuisto valmiina vastaanottamaan tuulen ja jään

Suomen Hyötytuuli otti käyttöön maailman ensimmäisen jääolosuhteisiin suunnitellun merituulipuiston noin kuukauden etuajassa.

tuulipuistot
Merituulipuisto Tahkoluodon edustalla Porissa.
Jari Pelkonen / Yle

Maailman ensimmäinen jääolosuhteisiin suunniteltu merituulipuisto Porin Tahkoluodon edustalla on viimeistä silausta vailla valmis. Suomen Hyötytuulen tuliterän merituulipuiston testaus ja käyttöönotto sujui oletettua nopeammin.

40 megawatin merituulipuisto on jo otettu käyttöön. Nyt voimaloissa on käynnissä vielä viimeiset siivoustyöt. Jokainen öljytippakin siivotaan pinnoilta ennen viimeistä luovutusta.

– Tekninen vastaanotto tapahtui noin kuukausi etuajassa. Kaikki meni aikalailla putkeen tällä kertaa, toimitusjohtaja Toni Sulameri iloitsee.

Voimaloiden testausvaiheessa jokaiselle turbiinille suoritettiin 200 tunnin testiajo, joka paljastaa mahdolliset viat. Lähes kaikki Siemensin valmistamat turbiinit läpäisivät testit ilman vikoja.

Tekninen vastaanotto tapahtui noin kuukausi etuajassa. Kaikki meni aikalailla putkeen tällä kertaa.

Toni Sulameri, toimitusjohtaja, Suomen Hyötytuuli Oy

– Valittiin hyvä turbiini. Näitä on valmistettu jo yli 2 000 ympäri maailmaa ja se oli se peruste, miksi ne otettiin tänne. Näissä ei ole enää pikkuvikoja, Sulameri sanoo.

Puisto päässyt jo täyteen tehoon

Sulameri on testien aikana seurannut silmä kovana voimaloiden tuottamaa energiaa.

Täyteen tehoonsa tuulipuisto on päässyt testivaiheen aikana ainakin yhtenä yönä, jolloin Selkämeren tuulet puhalsivat noin 12 metriä sekunnissa. Siemensin valmistamat turbiinit tuottivat sähköä täydellä 40 megawatin teholla 12 tunnin ajan. Sulameri luottaa siihen, että tuulipuiston tuottama sähkö on laskelmien tasolla.

– Alkuperäiset laskelmat on tehty varovaisuutta noudattaen. Nyt näyttää siltä, että jo hiukan pienemmällä tuulella pääsemme maksimituottoon.

Tuulipuiston arvioitu vuosituotanto on yli 155 miljoonaa kilowattituntia, mikä vastaa noin 8 600 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta.

Kustannusarvio ylittynee jonkin verran

Merituulipuiston alkuperäinen kustannusarvio oli noin 120 miljoonaa euroa. Sulameren mukaan merituulipuiston lopullista hintaa ei voida vielä sanoa. Neuvottelut viimeisistä kustannuksista ovat edelleen kesken.

– Kyllä se todennäköisesti menee hiukan yli. Noin kuukauden kuluttua tiededään, kuinka paljon, Sulameri sanoo.

Valmistautuminen talveen aloitettu

Suomen Hyötytuuli valmistautuu parhaillaan merituulipuiston ensimmäiseen talveen. Voimaloiden hyvinvoinnista huolehtii kaksi nelihenkistä tiimiä, joiden kulku merelle varmistetaan tarvittaessa Mäntyluodon sataman jäänmurtajalla.

– Meillä on myös oma jäävahvistettu huoltoalus, joka kykenee murtamaan jäätä 40 senttiin asti, Sulameri sanoo.

Tahkoluodon alue on yksi Suomen ankarimmista paikoista ahtojäillä. Voimalat on suunniteltu niin, että perustukset kestävät myös nämä olosuhteet. Pahin tilanne olisi se, että länsimyrsky painaa pakkautuneen jään voimaloiden päälle.

– Kyllä ne pystyssä pysyvät, mutta ne voivat hiukan kallistua. Se taas vaikuttaa turbiinin elinkaareen. Vinossa oleva turbiini vaurioittaa laakereita nopeammin, Sulameri selventää.

Kovakin talvi tervetullut

Sulameri tähdentää, että myös kovat jäätalvet ovat tervetulleita. Näistä yritys saisi arvokasta tietoa jääolosuhteet kestävien merituulipuistojen jatkoa ajatellen.

– Me tarvitsemme kovia talvia, jotta pystymme mittaamaan jäiden voimia tulevaisuuden suunnitelmia varten. Sellaista dataa ei vielä ole ja meillä on tuolla perustuksissa hyvät mittausvälineet. Osaamme sitten seuraavan rakentaa vieläkin paremman.